Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Głośna praca wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wentylator od klimy strasznie głośno pracuje. Nie wydaje jakiś tam dziwnych dzwięków, piszczeń itd porostu jego praca jest głośna. Znajomi śmieją sie, że gdy mam włączona klimę to dzwięk wydobywający się spod maski przypomina pracę silnika V8 :>

Czy to jest normalne? :confused4: Jeśli nie to co może być tego powodem?

A i jeszcze jedno, po jakim czasie mniej więcej od momentu wyłączenia klimy powinien zatrzymać się wentylator?

Z góry wielkie dzieki za pomoc.

Opublikowano

U mnie z tego co zdążyłem zaobserwować to wentylator wyłącza się od razu po wyłączeniu klimy a do tego głośno szumi. Wentylator od klimy mam nowy z aso czyli to chyba normalne albo dostałem uszkodzona sztukę :mysli:

Opublikowano

W moim autku wentylator pracuje też dość głośno ale nie jest to upierdliwe. Po wyłączeniu klimy pracuje jeszcze ze 3-4 sekundy.

Opublikowano

kurcze na to wychodzi że jednak jest coś nie tak z moją klimą. U mnie potrafi pracować ze 2 może 3 minuty :confused4:

Tylko co jest nie tak? Gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

A u mnie jak się załonczył na drógi bieg to było dużo głośniej niż w innych A4 i zapuściłem do środka oleju z areozolu i jak ręką odją. :good: Pewnie smar w łożyskach się odłożył i hałasowały ale teraz jest git. :good:

UWAGA- nie używajcie do tego środków typu WD40 ponieważ one wypłukują doszczętnie smar i wtedy będzie naprawde głośno! :kox:

Opublikowano

U mnie też po wyłączeniu klimy wentylator jeszcze przez jakiś czas pracuje (na zewnątrz dosyć głośno, ale to normalne), jednak nie uważam, żeby to było uciążliwe, a tym bardziej szkodliwe, więc nigdy nie myślałem, żeby coś z tym robić. Jak dla mnie to nawet lepiej, bo bardziej ostudzi sprężarkę.