Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wycie,czy to łożysko oporowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem,coś wyje :/ Jak odpalam zimny samochód to wyje,wciskam sprzęgło przestaje.Popuszczam sprzęgło znów wyje.Jak przejadę kawałem to znów cisza na wolnych obrotach a jak wciskam sprzęgło to zawyje.Jak jest ciepły silnik to jest cisza.

Czy to na pewno łożysko oporowe ?

Mam 160 tys pewnego przebiegu,czasem szarpie mi przy ruszaniu na ciepłym silniku ale podejrzewam że to któraś poduszka pod silnikiem/skrzynią.

Jaka jest wytrzymałość sprzęgła i koła 2 masowego ?

Zastanawiam się na jakie wydatki mam się nastawić i czy moja diagnoza jest trafna.

Jeśli z mojego opisu nie jesteście w stanie wywnioskować to mogę filmik nagrać.

Pozdro

Opublikowano

nagraj filmik będzie może łatwiej wywnioskować :) Jeżeli chodzi o wytrzymałość sprzęgła i dwumsu to zależy przede wszystkim od stylu jazdy :) Mi poszło łożysko oporowe w moim drugim aucie (RENAULT MEGANE) i objawem nie było piszczenie tylko grzechotanie :) U mnie przy dużych mrozach audi też delikatnie piszczy i sprzęgło miałem wymieniane więc na 100% nie wiem czy u Ciebie łożysko zaczyna się odzywać. A biegi jak wchodzą, szczególnie wsteczny ?? :)

Opublikowano

Wsteczny wchodzi idealnie.Czasem jeszcze miałem taki objaw przy wyjeżdzie z parkingu że ruszając i zmieniając bieg z 1 na 2 było czuć że lewarek szarpał w strone 2 biegu mocno i szarpło samochodem.Sytuacja miała miejsce wtedy tylko przy pierwszej zmianie biegu po ruszeniu zimnym samochodem.Ale to zdarzyło się kilka razy.

Opublikowano

Nie zaszkodzi sprawdzić też poziomu oleju w skrzyni. Jak jest go mało to pojawiają się różne problemy z wbijaniem biegów.

Opublikowano

zrób jak ci kolega wyżej napisał może masz za mało oleju i dlatego skrzynia się odzywa a jak się olej rozgrzeje to już ma większe smarowanie i przestaje :) Nie sądzę żeby to było w twoim przypadku łożysko, ale mogę się mylić :)

Opublikowano

Dzięki za info,jak mechanik będzie miał luz to podjade żeby mi sprawdził ten olej i w wolnej chwili nagram filmik i wrzuce tutaj.

---------- Post dopisany 13-03-2014 at 18:56 ---------- Poprzedni post napisany 21-02-2014 at 20:17 ----------

Sory że nie pisałem ale byłem pozbawiony neta :/ Zrobiło się ciepło i sprzęgło przestało wyć :) Mechanik przejechał się i jego zdaniem sprzęgło chodzi idealnie więc nic nie robie przy nim.Temat do zamknięcia