Opublikowano 28 Lutego 201412 l Od niedawna silnik szarpie jak jest zimny. Jak trochę pojeździ i się podgrzeje szarpanie to ustaje. Na drugi dzień powtórka. Objawia się to kilkakrotnym szarpnięciem .Wygląda to jakby przerwa w zasilaniu paliwem. Czytałem że mogą to być zaciski na wtryskiwaczach luźne. Tylko dlaczego objawia się to na początku jazdy. I czy przerwa taka nie powinna zapisać się w ECU. Po z czytaniu błędów mam czujnik tem. uszkodzony i poduszkę pod silnikiem(zaworek). Może się mylę ale te błędy nie powinny wpływać na takie gwałtowne szarpanie. Poza tym silniczek jeździ ok.
Opublikowano 2 Marca 201412 l Może koło dwumasowe się kończy? a jak gasisz to nie rzuca delikatnie budą? Więc sprawdź poduszkę pod silnikiem to może być też objaw tego co napisałem.. Miałem przypadek szarpania na tylko zimnym później ciągle szarpało i wymiana dwumasowego koła ze sprzęgłem rozwiązała problem
Opublikowano 2 Marca 201412 l Autor Sprzęgło wymienione, tylko bez dwumasa. Mechanik powiedział że dwumas nie koniecznie orginał ,ale jeszcze pojeździ. Chciałbym się dowiedzieć, czy przerwy takie w pompowtryskach na konektorach zapisują się w ECU.
Opublikowano 8 Marca 201412 l Autor No, nie zawsze .Ale często .To nie jest takie ciągłe szarpanie. Szarpnie tak z 2-3 razy, po chwili znowu to samo .Potem spokój. Mogę jeździć cały dzień i nic. Silniczek pracuje OK.
Opublikowano 8 Marca 201412 l Witam, Ja mam podobnie. Silnik drga na wolnych obrotach. Wymieniłem rozrząd, sprawdziliśmy dwumas i dalej nic. Poduszki pod silnikiem również sprawdzone. Mechanik podejrzewa że może być wał......, samochód przyprowadziłem tydzień temu z Niemiec. Ma oryginalny przebieg 185 tys. Zastanawiam się co dalej.... macie jakiś pomysł?
Opublikowano 8 Marca 201412 l mialem taki przypadek jakis czas temu ze na zimnym silniku szarpalo a na cieplym juz bylo ok.wymienilem kompletne sprzeglo a problem dalej sie pojawial az ktos podpowiedzial ze problem moze lezec we wtryskach.i okazalo sie ze jeden wtrysk byl do d*py i po jego wymianie problemu z szarpaniem nie ma:wink:
Opublikowano 8 Marca 201412 l Autor Moim zdaniem to, ani dwumas, ani też korbowód. Dlatego że mija po chwili . Obstawiał bym na wtryskiwacz. Zanim przystąpię do wymiany wtryskiwacza, sprawdzę konektory. Napiszę czy to pomogło.
Opublikowano 28 Października 201510 l Witam odswieze troche temat Posiadam audi a4 B6 2001r 1,9 TDI 130 KM i zauwazylem ze po dniu postoju jak zapale auto to strasznie szarpie silnikiem tak przez 10-15 sekund i slychac stukanie, po tych kilku sekundach wszystko wraca do normy auto normalnie jezdzi ma moc podczas jazdy nic sie nie dzieje tylko przy pierwszym zapalaniu i tak dzien po dniu heh dodam jeszcze ze audi jest po wymianie kompletnego sprzegla + dwumasy
Opublikowano 28 Października 201510 l powietrze w paliwie albo uszkodzone oringi PD. za stukanie moga byc odpowiedzialne zarowno wtryski jak i hydropopychacze.
Opublikowano 28 Października 201510 l Witam odswieze troche temat Posiadam audi a4 B6 2001r 1,9 TDI 130 KM i zauwazylem ze po dniu postoju jak zapale auto to strasznie szarpie silnikiem tak przez 10-15 sekund i slychac stukanie, po tych kilku sekundach wszystko wraca do normy auto normalnie jezdzi ma moc podczas jazdy nic sie nie dzieje tylko przy pierwszym zapalaniu i tak dzien po dniu heh dodam jeszcze ze audi jest po wymianie kompletnego sprzegla + dwumasy Jak do tego jeszcze dymi na biało , to pewnie któraś pompka się przycina i leje paliwo do końca krzywki napędzającej PD-ka
Opublikowano 28 Października 201510 l Witam odswieze troche temat Posiadam audi a4 B6 2001r 1,9 TDI 130 KM i zauwazylem ze po dniu postoju jak zapale auto to strasznie szarpie silnikiem tak przez 10-15 sekund i slychac stukanie, po tych kilku sekundach wszystko wraca do normy auto normalnie jezdzi ma moc podczas jazdy nic sie nie dzieje tylko przy pierwszym zapalaniu i tak dzien po dniu heh dodam jeszcze ze audi jest po wymianie kompletnego sprzegla + dwumasy Jak do tego jeszcze dymi na biało , to pewnie któraś pompka się przycina i leje paliwo do końca krzywki napędzającej PD-ka jakos strasznie nie kopci na bialo ale leciutko widac ze pusci jasnego dymka
Opublikowano 29 Października 201510 l Jak wyglądają BIP-y w grupie 023 i grupy 013 i 018 w momencie gdy dzieją się te cuda na zimnym ? Najlepiej zloguj te trzy parametry na raz i pokaż Edytowane 29 Października 201510 l przez piotrsob1
Opublikowano 29 Października 201510 l a jakis szybki kurs jak zrobic i zapisac logi?? bo ja jestem zielony w tym temacie heh
Opublikowano 29 Października 201510 l kurs szybki: 1. forum ma wyszukiwarke, 2. wpisać odpowiednie haslo 3. kliknac przycisk szukaj. na forum wszystko jest dokladnie opisane.!!!
Opublikowano 4 Listopada 201510 l Witam odswieze troche temat Posiadam audi a4 B6 2001r 1,9 TDI 130 KM i zauwazylem ze po dniu postoju jak zapale auto to strasznie szarpie silnikiem tak przez 10-15 sekund i slychac stukanie, po tych kilku sekundach wszystko wraca do normy auto normalnie jezdzi ma moc podczas jazdy nic sie nie dzieje tylko przy pierwszym zapalaniu i tak dzien po dniu heh dodam jeszcze ze audi jest po wymianie kompletnego sprzegla + dwumasy Ja miałem tylko objaw szarpania przy niskich temperaturach, palił ładnie, powodem były popalone swiece żarowe więc warto sprawdzić