Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zatarta sprężarka kimatyzacji, nieszczelność ??? Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może ktoś mi pomoże a mianowicie. Moje A4 jest z 95r. Mam problem z klimatyzacją , po zakupie a4 ze 2 lata klima chodziła ok. Potem pojawiły się odgłosy tarcia na wyłączonej klimie w okolicy koła pasowego sprężarki. pojechałem do napełniaczy i serwisantów klimy napełnili ją bo była praktycznie pusta chociaż co rok ją napełniałem i podobno oczyścili chyba sprzęgło sprężarki, ale po pewnym czasie to samo się powtórzyło i dałem sobie spokój z klimą. Mam ochotę aby ona dalej chodziła, więc co może być zepsute bo ucieka czynnik i trze na wyłączonej klimie ???

Opublikowano

Napewno warto rozebrac sprezarke i zobaczyc co sie dzieje a co do nie szczelnosci moze byc pare żeczy Chłodnica klimatyzacji przewody trudno powiedziec trzeba sprawdzac wszystko a w jakim stanie Masz przewody wychodzące od sprezarki nie sa zamięte gdzies bo sa na początku aluminiowe mozna je uszkodzic ja u siebie uszkodziłem je w zimie jak pod silnik wleciał spory kawał lodu.

---------- Post dopisany at 13:55 ---------- Poprzedni post napisany at 13:40 ----------

Tu Msz o tych hałasach z sprezarki http://a4-klub.pl/klimatyzacja-98/skrzypienie-okolic-sprezarki-317662/

Opublikowano

Sprężarka nie włączy się przy braku lub małej ilości czynnika, hałasować może łożysko sprzęgła klimy

Opublikowano

A jeżeli sprzęgło sprężarki jest uszkodzone to czy sprężarka może cały czas na włączonym silniku działać nawet bez załączonej klimy?

Opublikowano
A jeżeli sprzęgło sprężarki jest uszkodzone to czy sprężarka może cały czas na włączonym silniku działać nawet bez załączonej klimy?

Napisz, jaki masz typ kompresora. Jedne mają sprzęgło elektromagnetyczne, które uruchamiasz przyciskiem np.auto a inne kręcą sprężarkę cały czas. Tak koło napędowe wielorowkowe kompresora kręci się po uruchomieniu silnika, chyba, że brak paska.

Opublikowano

U mnie kolo kręci cały czas na pasku a jak załącze Klime przyciskiem bo mam manualna to załącza sprężarke.

Opublikowano
U mnie kolo kręci cały czas na pasku a jak załącze Klime przyciskiem bo mam manualna to załącza sprężarke.

To masz pewnikiem zexel dcw17 koło pasowe kręci się cały czas a jak załączysz klimatyzację to wtedy obraca się też srodek tego ustroistwa. Jak Ci zespawało sprzęgło to cały czas kręci się wszystko mimo przełączenia przycisku klimatyzacji na off lub econ bo o to chyba pytasz