Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Co zrobic z katem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar pozbyc sie kata i prosze o podpowiedz jakie rozwiazanie bedzie lepsze?

Dodam ze mam virusa choc nie wiem czy to ma cos do rzeczy.

opcja A. usuniecie wnetrznosci kata i pozostawienie pustej puszki.

opcja B. wyciecie kata i wstawienie rurki.

Jakich efektow moge sie spodziewac po opcji A lub B

-przyrosty mocy lub spadek mocy?

-glosniejsza praca silnika ?

-drgania?

Czy co tam jeszcze moze sie dziac?

Pewnie nie jeden juz to robil wec prosze o wasze wskazowki i rady.

P.S

nie ukrywam ze wolalbym opcje A ale doradzcie.

Opublikowano

Na przykładzie swojego benzyniaka 1.8 polecam opcję C - czyli na miejsce kata wstawić tłumik przelotowy. Nie mam pojęcia jaki efekt będziesz miał w dieslu przy tych wszystkich opcjach, ale u mnie było tak, że miałem wspawaną zwykłą rurkę i było głośno. Dopiero po wspawaniu w/w tłumika zrobiło się ciszej i dynamiczniej - auto lepiej przyspieszało na wolnych obrotach.

Opublikowano

Ja od siebie polecam wstawienie nowego kata, nawet uniwersalnego.

Opublikowano

Tak, w moim aucie katalizator jest. Sprawny. Z uniwersalnym katalizatorem jest jak ze wszystkim, jakość adekwatna do ceny. Optymalnie byłoby oczywiście założyć nowy oryginalny, niestety jest drogi.

Opublikowano

majkel, mówisz, że masz katalizator, a w profilu podałeś, że masz auto na gaz - to się mija z celem. W przypadku jazdy na gazie kat jest zbędny. Proponuję wstawić tłumik przelotowy.

Opublikowano

Tomaszust, wiem że przy LPG żywotność katalizatora spada, ale nie zgodzę się z Tobą, że jest on wtedy zbędny. Nieraz dane jest mi poczuć jaki smród wydziela z siebie auto jadące na LPG bez kata :confused4: a za moim autem nie ciągnie się zapach rodem z poloneza. Zresztą, skoro kat spełnia swoją rolę nie chcę niczego ruszać na wydechu. Myślę, że starczy tej dyskusji bo robimy OT.