Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do manualnej skrzyni w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nosz esie z wymianą oleju w manualnej skrzyni biegów. Może ktoś podpowiedzieć jakie parametry ma ten olej w B8 lub polecić coś innego niż oryginał? Nie chce mi sie w ASO przepłacać za naklejkę Audi.

Opublikowano

Nie wiem kolego czy to dobry pomysł, w manualu jeśli chcesz wogóle wymieniać to proponuję oryginał, przerabiałem ten temat w swojej b6 nie dobierzesz dokładnie takiego samego oleju i nie patrz tu na oznaczenia typu 75W-80 czy -90, a na lepkość itp. kartę specyfikacji konkretnego oleju. Dużo czasu i wieczorów poświęciłem na czytaniu o problemach po zmianie na "coś" podobnego, byli i tacy co są zadowoleni. Przy twoim aucie nie oszczędzałbym na takiej wymianie, dobry markowy olej do skrzyni kosztuje w granicach 70-80 zł za litr, ja za swój ori. płaciłem 130 zł po rabacie ze 150 zł za litr jestem zadowolony i śpię spokojnie (wymieniałem przy 180 tk i było warto, jak zobaczyłem co jest w środku)

Opublikowano

Wlej Ravenol, trzeba tylko okreslic klase lepkosci

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jak na razie to Castrol rządzi :grin: bo Castrol Syntrans

V FE 75W-80 zgodnie z tym co tu piszą Schaltgetriebeöle spełnia odpowiednią normę Audi. Co ciekawe nie znalazłem innej firmy która by tę normę oficjalnie spełniała wiec zapewne Castrol robi oryginał. Wcześniej o "oryginalność " podejrzewałem Fuchsa ale niestety sam Fuchs twierdzi że nie robi odpowiedniego oleju.

Opublikowano

Ani szajstroll ani fuchs

Opublikowano

Przyłączę się do wątku. Ja także planuję wymienić olej w skrzyni ponieważ przy zimnej dziwnie wchodzi jedynka i dwójka. Jak się rozgrzeje to wszystko chodzi ładnie. Może jest tam jakiś gęsty szajs. Według specyfikacji potrzebuję oleju : G 052 911 A2 SAE 75W90 powinien spełniać normę VW 501.50, ilość 2.25 litra. Sprawdź dla siebie

VW G 052 911 A2 ORYGINALNY SERWISOWY OLEJ PRZEKŁADNIOWY do skrzyń biegów Audi, VW, Seat i Skoda

Opublikowano
Przyłączę się do wątku. Ja także planuję wymienić olej w skrzyni ponieważ przy zimnej dziwnie wchodzi jedynka i dwójka. Jak się rozgrzeje to wszystko chodzi ładnie. Może jest tam jakiś gęsty szajs. Według specyfikacji potrzebuję oleju : G 052 911 A2 SAE 75W90 powinien spełniać normę VW 501.50, ilość 2.25 litra. Sprawdź dla siebie

VW G 052 911 A2 ORYGINALNY SERWISOWY OLEJ PRZEKŁADNIOWY do skrzyń biegów Audi, VW, Seat i Skoda

W B6 wszystkie skrzynie manualne również wyjechały z fabryki na tym oleju : G 052 911 A2 SAE 75W90 i to jest właściwy olej, niby są różne zamienniki i każdy ma prawo wlać co chce. Osobiście zmieniłem na oryginalny przy przebiegu 180 tk, stary olej był sporo ciemniejszy i gęstszy ale bez tragedii, trochę opiłków, poziom trzymał idealnie 2,25l dokładnie 7mm poniżej otworu wlewu. Dodam tylko że nowy olej jest jasno-żółty (słabiutka herbatka z cytrynką) i bardzo płynny, prawie wodnisty. Mam jeszcze 0,7l w ori. butelce jak coś to pisać.

Opublikowano

To ja kupiłem oryginał z aso do swojej 18 letniej b5 a wy dumacie co wlać do b8 ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie do odkręcenia korka spustowego potrzebny jest jakiś specjalny klucz?? czy tam jest zwykły ampulowy, czy jakieś gwiazdki kosmiczne?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
To ja kupiłem oryginał z aso do swojej 18 letniej b5 a wy dumacie co wlać do b8 ?

A kto bogatemu zabroni:grin: Twoja kasa, Twój wybór.

Ja tam wolę te 250 zeta które mi zostanie wydać na oliwę do smarowania gardła:decayed:

Opublikowano

Sorki, że się tak wyraże ale pierdzi...o szopenie z tymi castrolami itp. Kup olej do tego przeznaczony tzn 75w90 i aby był w miarę markowy. A czy to bedzie Total, Elf czy Castrol to prędzej Ci skrzynia się rozsypie już niż ten olej będzie do niczego. Wymieniałem w A3 1.8T kupiłem Totala i śmiga pięknie już z dwa lata, to tylko olej przekładniowy jest. Jesli chodzi o leje silnikowe to prawda marka robi dużą rożnicę lecz tu jej nie odczujesz a po co przepłacać.

• 2 lata później...
Opublikowano

Ja zalałem Fuchs Titan Sintofluid 75W80

Opublikowano

Ja zalałam oryginałem z ASO trochę kosztowało ale widzę po wymianie różnice na ;;plus;;

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam
Planuje jeszcze w tym roku wymienić olej w skrzyni u siebie...

Pytanie gdzie jestem w stanie sprawdzić jaką klasę lepkości potrzebuje i ile tego oleju potrzebuje?

Szukam tutaj na forum tematów o wymianie w manualu ale mało tego :P same automaty

Opublikowano

Podaj oznaczenie SB.

Opublikowano

Podaj oznaczenie SB.

GYY chyba dobrze odczytałem z wlepki a przed tym chyba oznaczenie tylnego dyfra FUB

Edytowane przez zloty7

Opublikowano

Panowie

Moja skrzynia to 6 biegowy manual w b6 podobno był mobil jakis...... niedawno zmieniłem na Motul 300 Gear 75W90 ale zaczely sie mrozy i skrzynia na 3, 4 i 5 biegu podczas przyspieszania zaczyna lekko huczeć (po odpuszczeniu gazu cisza) ale huczy tylko miedzy 2000rpm, a 3500rpm i tylko przy depnieciu gazu do podłogi.... jak lekko przyspieszam to ładnie i cicho....

Dodam ze nie jest to głosne huczenie(wycie) biegi ładnie wchodza....

Łozyska w skrzyni??? Kiedys miałem tak w R5 ale tylko na 1 biegu i po wlaniu M300 Gear wyciszyło.....

Martwic sie na zapas??? Tak szczerze to zawsze radio miałem właczone i nie słuchałem skrzyni, a teraz cos mi odje.... i wsłuchałem sie w kazdy dzwiek ;P

Opublikowano

Podaj oznaczenie SB.

GYY chyba dobrze odczytałem z wlepki a przed tym chyba oznaczenie tylnego dyfra FUB

Jak tam Panowie mogę liczyć na jakąś pomoc ? :)

Opublikowano

Sprawdzę Ci za godzine

Opublikowano

Witam

Posiadam skrzynie 6 manual HES ośka.... planuje zmiane oleju

Powiedz mi mam do wyboru Castrol TAX-F 75W90 badz Ravenol MTF-2 75W80

Co bys mi polecił na zmiane ???

Edytowane przez Marecki1