Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budowa układu wydechowego w Audi A4 B6/B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka.

Na wiosnę przymierzam się do małej przebudowy wydechu, bo obecny już powoli zaczyna niedomagać (przepalenia i rdza), ale mam nadzieję, że zimę jeszcze na nim prześmigam.

Długo się zastanawiałem jak ten temat ogarnąć i zdecydowałem sie na customowy wydech (dedykowane i gotowe zestawy są zbyt drogie).

Ogólnie koncepcja jest taka: chciałbym, aby wydech brzmiał przyjemnie, lekko mruczał, ale nie był męczący podczas codziennego użytkowania (dzień w dzień robię ok 70-80km z prędkością 120km\h [trasa S7]). Do tego dziecko w drodze (początek lutego), więc jakiś buczący i bardzo basowy wydech odpada. Nie chcę żeby mi rozsadzało głowę.

Osobiście mam za sobą takie "projekty":

- Renault 19, silnik 1.4 (monowtrysk, 58KM), kompletny przelot 55mm, wydech końcowy WM Sport (model nieznany, bez silencer'a):

efekt: zdecydowanie za głośno, rezonans blach podczas jazdy w przedziale 2-3k rpm. Zamontowany w sobotę, w poniedziałek powrót do serii.

- Renault 19, silnik 1.8 (pełny wtrysk, 110KM), rura 55mm, oryginalny środkowy + dwururka nieznanego producenta (kupiony od znajomego z forum R19):

efekt: ja tam byłem zadowolony, gorzej z pasażerami z tyłu (na dłuższą trasę było za głośno)

Co do wykonania w Audi:

planuję użyć rury 2,25" - 2,5"

koniecznie 2 wydechy końcowe (jak to jest teraz)

tłumik końcowy - 2x WM Sport R40 90mm

Zastanawiam się nad środkowym. Oryginalny jest w nieciekawym stanie i raczej nie da się go odzyskać. Myślę żeby wstawić polecony już tutaj RM Motors RM01, ale jest to tłumik pojedynczy i nie wiem, czy będzie się spisywał tak dobrze jak oryginalny, który jest podwójny.

Nie uśmiecha mi się zaś wstawianie 3 przelotowych (1 przelotowy, Y-pipe, 2 przelotowe, 2 końcowe), bo to trochę przerost formy nad treścią i strasznie dużo babraniny.

Do tego pytanie do osób, które same robiły wydech - ile i jakich materiałów potrzeba? Ile metrów rury, ile i jakie kolanka (tak "pi razy oko") kupić \ załatwić żeby nie zbrakło?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

wstawisz tlumnik z rm motors to rok dwa i ci sie rozsypie

a do tego zestawienia zrobil bym tak: rura, y-pipe , 2 przelotowe,2 koncowe- przelotowe z maksymalnym wyciszeniem chyba ze lubisz glosno

Opublikowano

To jaki środkowy byś polecił? Myślę o czymś, co dobrze wytłumi i będzie w przystępnej cenie.

Co do końcowych przelotów myślę nad WM Sport R40 90mm tak, jak wstawił ShatyMK. Podoba mi się brzmienie, ale nie jest zbyt głośny.

Opublikowano

Szczerze to nie wiem , jedynie przerabiałem tłumiki z rm motors i nie polecam po jakimś czasie sie rozlatuja

Opublikowano

Ok, dzięki :)

Ma w takim układzie ktoś jakąś podpowiedź jakie tłumiki wybrać jako środkowe?

Opublikowano

Panowie założyłem dzisiaj układ wydechowy 2,5", cały przelot do końcowych. Przeczytałem cały wątek i ponawiam pytanie jaki środkowy tłumi kwstawic aby go wyciszyc?

Znalazłem coś takiego z dodatkową opcją wygłuszenia za 20zł

http://allegro.pl/sportowy-przelotowy-tlumik-srodkowy-rm-motors-rm01-i4848990539.html

Tylko że ten tłumik jest nie polecany na forum...

Panowie a co powiecie na taki?

http://allegro.pl/tlumik-srodkowy-magnaflow-2-5-45cm-s-wawa-i4856707729.html

Opublikowano

ten drugi troche porzadniej wyglada , chociaz nie wiem czy cos da bo jest przelotowy , costam wytlumi ale szalu nie bedzie , najlepiej bylo by wstawic dwa takie na rozgalezieniu

Opublikowano

Masz jakiś filmik jak to brzmi? No i wydech pojedynczy czy podwójny i jakie końcowe?

Naciapane z komórkowca.

Opublikowano

filmiku nie mam, ale w wolnej chwili nagram. Wydech ogólnie zakupiony od Bostera. Końcowe puchy przelotowe Custom Chrome

Opublikowano

@emilk89 - jesteś z Trójmiasta? Będziesz gdzieś może w najbliższej przyszłości na spocie? Chętnie bym usłyszał jak to chodzi na żywo, sam zastanawiam się nad wywaleniem kata i ewentualnym wytłumieniem jakimś przelotowym jeśli byłoby za głośno.

Opublikowano

Jestem z Radomia, ale w styczniu będę w Gdańsku to jak coś możemy się złapać

Opublikowano

witam, panowie mam pytanie z innej beczki trochę a mianowicie , czy da się zbudować przelotowy uklad wydechowy ale żeby stopień głośności nie byl większy jak seryjny układ wydechowy bez katalizatora , chodzi o to że mam zamiar iść w moc i przelot by w tym trochę pomógł ale nie chce aby było głośniej , jest to wogóle możliwe ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Brzmienie zawsze się zmieni, będzie na pewno pracował inaczej niż na serii ale są dedykowane sportowe katalizatory + sportowe tłumiki przelotowe na których można zbudować w miarę cichy układ. Oryginalne tłumiki to wielkie puchy które dobrze wyciszają DB, najbardziej skuteczny jest oryginalny tłumik środkowy który najbardziej wygłusza cały układ.

Tak delikatnie poza wątkiem - Czy ktoś ma do sprzedania DownPipe? Widzę że akcja grupowego zamówienia na forum umarła, pytanie czy warto kupić z allegro dedykowany DP za 499zł z kwasówki czy może lepiej dorobić w zakładzie tłumikarskim? Jak na kawałek rury, cena jest trochę wysoka, przynajmniej tak mi się wydaje?

Ile płaciliście za swoje DP?

Opublikowano

@rpmotorsport - jak się przedstawiają te tłumiki środkowe Magnaflow w kategorii głośności? Parametrami są porównywalne z oryginalnym środkowym (przy zastosowaniu 2 równolegle zamontowanych środkowych tłumików przelotowych Magnaflow) czy znacznie głośniejsze?

Przeglądam internet w poszukiwaniu jakiegoś dobrego pomysłu na wydech i trafiłem na coś takiego:

http://www.magnaflow.com/02product/shopexd.asp?zone=all&id=10151

Cena w Polsce - 5070,00 pln (http://rpmotorsport.pl/audi-quattro-p-7104.html). Jak dla mnie - trochę za dużo.

Myślę nad taką konstrukcją:

-> turbo

-> ori kat

-> rura 2,5"

-> tłumik środkowy Magnaflow dual 12251 (5" x 8" x 18"; 1 wejście 2,25", 2 wyjścia 2,25") -> http://rpmotorsport.pl/tlumik-owalny-magnaflow-dual-11148-p-31237.html

-> rura 2,25" x 2

-> tłumik końcowy WM Sport WMR40 (4" x 8" x 14", wejście 2,32", wyjście 3,6") x 2 -> http://bmcar-tuning.com/produkt,3477,TLUMIK-WMR40-Cx1-&-216;-90-OWAL-KOD-93841.html

Co o tym myślicie?

Wykonanie i montaż oczywiście we własnym zakresie, a nie w zakładzie.

Opublikowano

WM sport mi zgnily po 2 latach.

Jak rozumiem robisz to tylko dla brzmienia - nie dla performance'u ?

Edytowane przez Imhotet

Opublikowano

Tak - bardziej chodzi mi o brzmienie niż o osiągi. Jeżeli przy okazji osiągi też się nieco polepszą to płakać nie będę.

Z założenia nie chcę zrobić strasznie buczącego i warczącego wydechu - chcę coś, co ładnie zamruczy przy depnięciu (jak ten zestaw Magnaflow), ale nie będzie buczeć i wyć przy spokojnej, codziennej jeździe.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja polecam magnaflow sam go bede montowal za jakis miesiac

Opublikowano

Bierzesz cały komplet? Widziałem, że taki zestaw chodzi w przedziale 4,5-6k pln. Dla mnie to z deka za dużo i nie wywalę tyle na raz na wydech, którego brzmienie może mi się nie do końca spodobać.