Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budowa układu wydechowego w Audi A4 B6/B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam wydech z ośki na trzech puszkach przelotowych,środkowy 2.5'' końcowe 2.25'' i jak go nie sprzedam to mam zamiar do Q go przerabiać i dlatego pytam czy taki wejdzie jeden czy muszą być dwa małe środkowe jak w Q

kolega będzie miał 3 tłumiki, tak jak już teraz ma, ale teraz ma ośkę a dokłada quattro. W quattro jest układ wydechowy inaczej poprowadzony i się pyta bo nie wie czy wejdzie koło wału...

ot to właśnie :wink:

Opublikowano

pany takie pytanie do tych ,którzy mają Q,a widzę że prawie wszyscy mają czy taki magnaflow wejdzie

a dlaczego ma nie wejść ? możesz i wrzucić tłumiki od hondy i wszystko będzie śmigało, ważna jest jedynie średnica wejścia i wyjścia :)

oryginalnie masz 3 tłumiki, środkowy i dwa końcowe. Jeden przelotowy ? troche mało, jak masz dodatkowe auto na długie trasy to ok, jak dla mnie w serii np u mnie uważam że cicho nie jest.

Ja u siebie tez chce zrobić wszystko na MAGNAFLOW ale 3 przelotowe, powinno być ok. W sumie zawsze możesz zrobić tylko ten jeden i najwyżej dokupić później dwa jak będzie za głośno. Zawsze łatwiej uciąć rurę niż dokładać ;)

Ja myślę żeby środkowy zostawić by w środku w trasie nie buczało , a resztę jak ma ShatyMK. Widzę, że problem będzie z tłumikami , ale pomartwimy się tym jak Stage I wpadnie :)

Opublikowano

a środkowy ori jest przelotowy? Nie mam jak sprawdzić bo na złom wywaliłem :kox:

Opublikowano

środek na 100% zostaje tylko w fwd jest jeden a w Q dwa małe i chodzi o to czy teń z fwd się zwyczajnie zmieści bo nie mam zamiaru przerabiając wydech wywalać pojedyńczy a kupować dwa mniejsze bo to nie opłacalne

Opublikowano

a nie wejść po auto i sprawdzić? :) w quattro nie ma dwóch, tylko jeden podwójny, z wcięciem na wał

Opublikowano

nie mam teraz możliwości i pewnie w tym tygodniu też nie dam rady ale tak jak piszesz jest on jeden ale tak profilowany właśnie po wał i mam obawy że ten co mam będzie niżej jak podłoga i dlatego pytałem czy w innym miejscu da rade taki upchać

Opublikowano

w sobotę byłem pod autem i taka pojedyncza puch aby nie obcierała o wał będzie sterczeć poniżej podłogi i nie morze być dłuższa jak 30 cm najlepiej dwa okrągłe wstawić grubości 10 cm i długości 30 cm , jest jeszcze opcja wstawienia pojedynczego owala w miejsce zaraz za skrzynią w miejscu gdzie wał jest przykręcony do skrzyni biegów jest tam dużo miejsca i na długość i głębokość ale trzeba przerobić caly odcinek od DP do tego tłumika środkowego .

Ja mam zamiar wstawić piąty tłumik w to miejsce gdy będę robił wydech z nierdzewni aby było cicho , mam zamiar wstawić trzy tłumiki przelotowe jeden właśnie za skrzynie 2.75" i dwa 2.5" a przy zderzaku 2dwa tłumiki komorowe 2.5" wszystkie magnaflow , ponoć te komorowe mają takie przepływy spalin jak przelot różnica pomiędzy nimi jest ponoć znikoma i nie odczuwalna

Opublikowano

o to właśnie mi chodziło,czyli koszt przerobienia w moim przypadku spory bo takie magnaflow okragłe o średnicy 11cm to 350zł sztuka :facepalm:

Opublikowano

tak ale ten owal co masz możesz zostawić tylko wstawisz go bliżej jak wał łączy się z skrzynią tam jest na niego miejscówa ale odcinek od DP do V bandów musisz przerobić

Opublikowano

to jest możliwość :) będę dokańczał przekładkę to obadam jeszcze ale to koło soboty dopiero

Opublikowano

nie musisz kupować tłumików magna flow możesz kupić przeloty na przykład RM okrągłe w niższych cenach jak magnaflow , a masz być morze filmik jak gada ten twój wydech ?

Opublikowano

nie zdążyłem nagrać bo się maglownica wykrzaczyła i auto stoi a jak stoi tak zostało rozebrane i dokładam Q,mam tylko nagranie starym samsungiem jak na luzie tzn. przygazówki robiłem czy ogień się pojawia,mi głośność tego odpowiada i nie chciał bym głośniej

Opublikowano

a środkowy ori jest przelotowy? Nie mam jak sprawdzić bo na złom wywaliłem :kox:

W FWD środkowy to potężny DB killer :) Nie jest to przelotowy tłumik, tylko klasyczny komorowy, dlatego tak dobrze wycisza cały układ i usuwa rezonans, niestety przez to również najbardziej blokuje przepływ spalin. W każdym razie jak masz czas i chęci to zawsze można dopasować efekt do swoich oczekiwań, tylko potrzeba czasu i trochę pieniędzy, no i oczywiście cierpliwości.

Dla mnie dłubanie przy aucie to dobra zabawa i satysfakcja :)

Opublikowano

ja mam quattro i największą róznicę w dźwięku zobaczyłem po wywaleniu kata, wcześniej wyciąłem sam środkowy i nie było dużo głośniej ;) już mam u siebie tłumiki z Proexa kupione, w temacie mam zdjęcia to możesz obczaić - także będzie pełen przelot :) fajnie jakby po programie jakąś marchewką strzelił :) dla mnie to też ogromna zabawa i lubię coś w aucie zmieniać, szkoda tylko, że mniej to nie kosztuje :kox:

Opublikowano

Panowie może to głupie pytanie, ale poprawcie mnie jeśli się mylę. Przelot to znaczy, że zamiast tłumika wspawuje się po prostu rurę o takiej samej średnicy ?

Opublikowano

nie koniecznie, bo są też tłumiki przelotowe, a normalnie masz komorowe :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie zeby byl ladny bass a nie chodzil jak honda to lepiej zmienic srodkowy i zostawic koncowe czy odwrotnie?

Opublikowano

Ja mam 4 przeloty i jest fajny dzwiek tylko czasami mi cos brzeczy

Opublikowano

Panowie zeby byl ladny bass a nie chodzil jak honda to lepiej zmienic srodkowy i zostawic koncowe czy odwrotnie?

Jak wywalisz końcowe i wstawisz 2 przeloty to dźwięk zmieni się bardzo delikatnie ale głośność będzie nadal tylko nieznacznie wyższa niż na seryjnych tłumikach. Nie osiągniesz basowego pomruku.

Jak wywalisz środkowy to będzie już bardzo głośno i basowo, ale może się okazać że dla Ciebie za głośno.

Jak wywalisz kata to będzie bardziej agresywnie ;) Dźwięk będzie bardziej zadziorny, już nie bęzie mruczał tylko będzie darł ryja jak lew :)

U mnie w każdej konfiguracji podobało mi się jak jak to gada, no może poza zmianą samych końcowych, bo według mnie to za mało, chyba że chodzi Ci tylko o wygląd.

Obecnie mam full przelot, DP + 70cm AWG środkowy przelotowy + 2x końcowe WM nierdzewka i dla mnie tak jest idealnie. Ewentualnie wstaw sobie dłuższy niż 70cm środkowy przelot to trochę bardziej zbije Ci db.

Opublikowano

Shaty nagraj coś w końcu nowego z tym założonym AWG ;) ja u siebie też mam full przelot, DP 2,75", brak środkowego i końcowe przeloty Proex i trochę męczy głośność, muszę dołożyć środkowy przelot tylko pytanie czy taki około 40cm czy też 70cm. Ważne, żeby w aucie było ciszej, na zewnątrz niech drze jape :D

Karol, jak chcesz fajny efekt niedużym kosztem to wywal kata i środkowy to będzie to jakoś brzmieć ;) A też na ori końcowych nie jest mega głośno w środku :)