Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budowa układu wydechowego w Audi A4 B6/B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa końcowe duże, dwa cienkie okragłe na rurach przed nimi i jeden duży przed Y pipe . Robiłem już różne kombinacje i te buczenie jest dla mnie nie do zaakceptowania . Może komuś to odpowiada ale mi uszy więdną a głowa moja i dzieci puchnie [emoji4]. Nie chce mi się wierzyć że da się to zrobić inaczej na przelocie żeby było naprawdę cicho .

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
zeby nie bylo ze klamie ,to foty masz ukladu wyzej ,a tu masz filmik z pomiaru decybelomierzem.  

Pomiar na postoju to i ja mogę zrobić i będzie ok . Problem pojawia się podczas jazdy między 3000 a 4000 obr . Moc okolo 260 ps . Rozmawiałem też z innymi ludźmi co robili przeloty w innych warsztatach i niestety mają ten sam problem. Renomowanych warsztatach polecanych tu na forum żeby nie było [emoji6] . Poprostu niektórzy to widocznie potrafią tolerować ja nie :). To dla mnie daily car i latam sporo w trasie ;).

Opublikowano

Michał jak będe w Twoich stronach to dam znac ,zobaczysz że się da :hi:

jak chcesz to zapytaj Grześka https://a4-klub.pl/profile/1336490-seta-18t/  on ma /miał ode mnie przelot na trzech puszkach,też się obawiał ,że będzie wujowo ale tak nie było:wink:

Opublikowano
46 minut temu, bongod napisał:

Dwa końcowe duże, dwa cienkie okragłe na rurach przed nimi i jeden duży przed Y pipe . Robiłem już różne kombinacje i te buczenie jest dla mnie nie do zaakceptowania . Może komuś to odpowiada ale mi uszy więdną a głowa moja i dzieci puchnie emoji4.png. Nie chce mi się wierzyć że da się to zrobić inaczej na przelocie żeby było naprawdę cicho .

Kurcze z chęcią bym tego posłuchał bo dla mnie seria jest za głośna ;D

jestes w stanie zrobić zdjęcia tego wydechu ? 

Opublikowano

Dla mnie seria była spoko z dp :) ale wiadomo przelot 2.7 cala rządzi sie innymi prawami :) .Jak tylko będzie skończony dam foto . Narazie była prowizorka i testy [emoji4] .

Opublikowano
Michał jak będe w Twoich stronach to dam znac ,zobaczysz że się da :hi:
jak chcesz to zapytaj Grześka https://a4-klub.pl/profile/1336490-seta-18t/  on ma /miał ode mnie przelot na trzech puszkach,też się obawiał ,że będzie wujowo ale tak nie było:wink:

Dla jednego może być ok dla drugiego nie :) . Ja jakoś jeździłem ale teraz jak mam noworodka już się nie da :) . Przy mojej skrzyni mam 3700 obr przy 140 km/h i w trasie po jakimś czasie zmęczenie daje o sobie znać . Też 2.7 na 2x 2.5 robiłeś ? Jakiej firmy tłumiki ? Cicho jest jak na serii ? Naprawdę ze sporą liczbą osób już rozmawiałem co mają na 3 tłumikach :) . Chyba że tłumik na Y pipe coś daje tak bardzo :) .

Opublikowano

w b6 na trzech puszkach z baq garage  i było cicho teraz w c5 mam na dwóch i jest też cicho robione u Bartka 

w b6 było 2.5 do pierwszego za pierwszym kawałek 2.5 z rozejściem na 2X2.25 i do końcowych 

w c5 jest po całości 2.5  i ten był głośniejszy jak w b6 ale po założeniu kolektora baranka z kwasu jest totalnie ciszej 

z tego co wiem to tłumiki Y pipe są głośniejsze 

Opublikowano
11 godzin temu, bongod napisał:

Pomiar na postoju to i ja mogę zrobić i będzie ok . Problem pojawia się podczas jazdy między 3000 a 4000 obr . Moc okolo 260 ps . Rozmawiałem też z innymi ludźmi co robili przeloty w innych warsztatach i niestety mają ten sam problem. Renomowanych warsztatach polecanych tu na forum żeby nie było emoji6.png . Poprostu niektórzy to widocznie potrafią tolerować ja nie :). To dla mnie daily car i latam sporo w trasie ;).

pomiar głośności jest wykonany w taki sposób ,bo tak to określa dziennik ustaw ,dlatego wykonany na postoju ,dlatego decybelomierz w takim a nie innym miejscu ,dlatego wkrecony do takich obrotów i spuszczony do obrotów biegu jałowego...

każdy inaczej wykonany pomiar głośności jest nie prawidłowy !!!

Opublikowano
w b6 na trzech puszkach z baq garage  i było cicho teraz w c5 mam na dwóch i jest też cicho robione u Bartka 
w b6 było 2.5 do pierwszego za pierwszym kawałek 2.5 z rozejściem na 2X2.25 i do końcowych 
w c5 jest po całości 2.5  i ten był głośniejszy jak w b6 ale po założeniu kolektora baranka z kwasu jest totalnie ciszej 
z tego co wiem to tłumiki Y pipe są głośniejsze 

Rozmawiałem z osobą co też ma z baq i też ma to buczenie w tym zakresie obrotów co u mnie ;)

Opublikowano

Rozmawiałem z osobą co też ma z baq na 3 i też ma to buczenie w tym zakresie obrotów co u mnie [emoji6] widocznie niektórym to nie przeszkadza :)

Opublikowano
pomiar głośności jest wykonany w taki sposób ,bo tak to określa dziennik ustaw ,dlatego wykonany na postoju ,dlatego decybelomierz w takim a nie innym miejscu ,dlatego wkrecony do takich obrotów i spuszczony do obrotów biegu jałowego...

każdy inaczej wykonany pomiar głośności jest nie prawidłowy !!!

Ja rozumiem że tak się robi pomiar ale nie o to mi chodzi ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, czy wydech z s4 b6 podejdzie bez większych problemów do b7 BFB ? Ponoć jest troche krótszy niz w b7..

Opublikowano
Dnia 9.07.2017 o 08:57, bartez80 napisał:

niedawno zbudowałem cały wydech w a6 c5  1,8 t na dwóch tlumikach ,przelotowych i pomiar decybelomierzem wykazal 81,5 Db  a seria miała 78 

09492121e58b.jpg

Tłumiki jakiej firmy?

Opublikowano
5 minut temu, barb123 napisał:

Tłumiki jakiej firmy?

Mojej produkcji....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak to wyszło i jest ok . Ani za cicho ani za głośno :) .9eb6113d68c5b5b4366489da2419bf20.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Takie tam z budowy tylnego wydechu :)  http://kainer.pl

https://www.facebook.com/pg/kainerpl/photos/?tab=album&album_id=1503692186559178

Wywalone org. 2 z tyłu i wspawane 2 przelotowe, robione na zamówienie jeszcze przy mnie wkładał watę do środka i wkładał rurę ,  z końcówkami 100mm  gadał że te z allegro itd które są po 200-250 zł za szt. to gó...wno masówka i się rozlatuje po jakimś czasie :)

Ogólnie jestem mega zadowolony od 3tyś chodzi jak VR6 przy cabrio super ,  jest na niskich obrotach w miarę  cicho a później super dźwięk :) 

A i mam kat wywalony + duzy grzybek Simota i odgrodzone od ciepłego  jest idealnie :banan:

Może jak kiedyś zwiększę moc wywalimy jeszcze środek ale może być ogień :) :kox:

6.JPG

10.JPG

11.JPG

1.JPG

3.JPG

4.JPG

Edytowane przez Mariox37

Opublikowano

Witaj,

Ładnie wyszło.

Średnice rur od turbo zostawiłeś seryjne ?

Np. w 2.0TFSI quattro seryjne rury mocno ograniczają przepływ spalin (w 2 miejscach są mocno zwężone).

BTW. Jaki Downpipe wrzuciłeś?

Środkowego tłumika nie wywalaj.

Zastąp go porządnym przelotem.

Jak zostawisz tylko 2 ostatnie w cabrio będzie b. głośno... głowę urwie ;D

Moim zdaniem na 3 tłumikach jest optimum, choć znam osoby, które i 5 do 1.8T montują ;D

Też się na te Buzzery zdecydowałem ;D

Pozdrawiam

Opublikowano

No wyszło fajnie :) od turbo jest pusty kat, raczej nic tam nie ogranicza to słabe auto 163KM może będzie wiecej trochę bo chce założyć wtryski większe, jest duzy grzyb Simota i podjechać gdzieś na chip. A dziś się jescze się wqr...wiłem bo dostałem mandat  od ITD :( gdzieś szmaciarze musieli koczować w Mikołowie bo nawet nie wiem kiedy ani byłysku nie pamiętam żeby był ani nic a to jeszcze w lipcu i to żebym jeszcze zap...ł z 230 jak kiedyś się śmigało na moto a tu całe 64kmh :facepalm: ech 

Raczej chyba  zostawię ze środkowym bo bez dachu super słychać  a na przelocie jeszcze środka mogło by być ciężko.  

Edytowane przez Mariox37

Opublikowano

Witam , mam pytanie od znajomego 
chce założyć na tył 2 x wm sport 90mm z silencerem http://racingstreet.pl/tlumik-sportowy-koncowy-wm-ala-mugen-fi-90mm-silencer-p-5536.html
na środkowy AWG 88cm 
ma wstawione dp , jak będzie mniej więcej z głośnością i głownie trasami i rezonansem ? ma ktoś jakieś opinie itp ?
aha i jak z podwieszeniem tego mugena wyglada ?

Edytowane przez Vixen

Opublikowano

Będzie głośno, ja mam taki przelot, DP 2,75", środkowy awg 88cm, końcowe Proex - przelotowe, dla mnie jest za głośno w trasie. Jak się jeździ po okolicy koło 100km/h to spoko ale w długiej trasie męczy.