Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budowa układu wydechowego w Audi A4 B6/B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko jestem troche lajk wiec zapytam o pomoc was :) chciałbym uzyskać taki efekt jak w linku. Możecie mi powiedzieć co bede musiał zakupić aby uzyskać takie brzmienie ? https://m.youtube.com/watch?v=bRYLIKTkZss

Opublikowano

Rozmawiałem przed chwilą z AWG, pozwoliłem sobie na dłuższą rozmowę. Zapytałem jak wygląda wyciszenie układu porównując przelotowy tłumik środkowy AWG 55cm do strumienicy łuskowej 55cm AWG. Od razu powiem że konstrukcja jest bardzo podobna, z tą różnica że tłumik ma wewnątrz dziurki a strumienica jak wiadomo łuski zakończone dziurkami które wprawiają spaliny w ruch wirowy, również jednocześnie absorbując i rozprężając część spalin, cena jest identyczna.

Okazało się, że u nich w zakładzie bardzo często montują te tłumiki i różnica między strumienicą a środkowym przelotowym jest bardzo mała praktycznie znikoma, otrzymałem info że może 1db.

Z informacji jaką otrzymałem wynika ze strumienica łuskowa o długości 55cm powinna już wyciszyć delikatnie układ wydechowy, jednak o ile wyciszy w praktyce, to już trzeba sprawdzić.

Zamawiam strumienicę i zbadam jak to działa, w razie czego mogę też zrobić jakieś kreski z pomiarem :) Wstępnie na pewno sprawdze wartość przepływki przed i po, no i przede wszystkim opiszę jak to wpłynęło na brzmienie i obniżenie db.

Opublikowano

fajnie fajnie, 3mam kciuki i czekam za podsumowaniem

Opublikowano

Siemanko jestem troche lajk wiec zapytam o pomoc was :) chciałbym uzyskać taki efekt jak w linku. Możecie mi powiedzieć co bede musiał zakupić aby uzyskać takie brzmienie ? https://m.youtube.com/watch?v=bRYLIKTkZss

Ogólnie efekt na filmiku zawsze brzmi trochę inaczej niż w rzeczywistości, jak chcesz sobie porównać to tu masz moje auto, możesz obejrzeć.

Na filmie jest pokazany efekt po wstawieniu DP, wywaleniu środkowego tłumika oraz końcowych które zostały zastąpione WM R37.

Mówiąc w skrócie za turbo do samego końca jest prosta rura średnicy 55mm, później Y-pipe, rozwidlenie na 2xR37, czyli pełen przelot.

Jeśli chcesz uzyskać taki efekt jak na filmiku to musisz wywalić środkowy tłumik, niestety wtedy odczujesz to już wewnątrz, w mieście fajnie się lata, ale trasa z prędkościami 90-130 to niestety udręka, chociaż da się jeździć, kwestia przyzwyczajenia. Powyżej 140KM jest w miarę ok, czyli da się przeżyć.

Postaram się nagrać jakiś filmik po montażu strumienicy AWG 55cm, zdam relacje i powiem czy warto czy nie.

Opublikowano

Mariusz,więc tak mam cały wydech z kwasówki od turba 2.5" do środkowego tłumika i następnie 2X2,25" do końcowych,trzy tłumiki przelotowe i jest cicho nikt się nie skarżył że buczy czy dudni jest oczywiście dzwięk inny i fajny,Zaprzal z Turbodiesel.pl też stwierdził że głowy nie urywa i nie urwie,wydech miał być uwolniony i cichy i taki jest :)

auto już dawno nie trzyma serii :hi:

Opublikowano

Ja mam do wymiany środkowy tłumik , od wiosny mam wrzucony DP. Jaki tłumik polecacie zeby nie bylo za głośno , a jendocześnie przydałoby sie bardziej rasowe brzmienie. W watku większość poleca zostawić serię środek oraz wymienić końcowe, lecz ja musze wymienic ze wzgledu ze, za chwile sie przepali.. a jak juz zmieniać to moze odrazu na cos fajniejszego ?.

Opublikowano

Strumienica zamówiona, wygląda całkiem rozsądnie, za kilka dni montaż, mam nadzieję ze zbije kilka decybeli ;)

https://goo.gl/photos/2kiFPhfwhojrFuEYA

Opublikowano

:facepalm:

co to niby ma dać ??

ktos Ci bajek naopowiadał że są niby spaliny szybciej wyciągane że to że tamto, bajdy jak u grimów.

Opublikowano

Ogólnie efekt na filmiku zawsze brzmi trochę inaczej niż w rzeczywistości, jak chcesz sobie porównać to tu masz moje auto, możesz obejrzeć.

Na filmie jest pokazany efekt po wstawieniu DP, wywaleniu środkowego tłumika oraz końcowych które zostały zastąpione WM R37.

Mówiąc w skrócie za turbo do samego końca jest prosta rura średnicy 55mm, później Y-pipe, rozwidlenie na 2xR37, czyli pełen przelot.

Jeśli chcesz uzyskać taki efekt jak na filmiku to musisz wywalić środkowy tłumik, niestety wtedy odczujesz to już wewnątrz, w mieście fajnie się lata, ale trasa z prędkościami 90-130 to niestety udręka, chociaż da się jeździć, kwestia przyzwyczajenia. Powyżej 140KM jest w miarę ok, czyli da się przeżyć.

Postaram się nagrać jakiś filmik po montażu strumienicy AWG 55cm, zdam relacje i powiem czy warto czy nie.

Mariusz masz idealnie takie auto jakie chce mięć w przyszłości :) Mam BRB i chce z niego tez 190 wycisnąć oraz dźwięk po za tym sykiem (blow off ) idealny . Powiedź mi duża różnica w mocy między 162, a 190 w odczuciach ? Bez ESP jakby auto mniej się dławiło przy starcie, ale wynik gorszy ? I ile przeróbka wydechu Ci wyszła ? Masz u siebie wywalony środkowy ? Mój jest na wymarciu i zastanawiasz się żeby już powoli się do tego przymierzać , bo jednak dźwięk w 1.8 jest taki sobie

Opublikowano

@Sedrak Dan - film nie był kręcony aby pokazać osiągi tylko ogólnie dźwięk, nie spinałem się tu na najlepszy czas, jak widać z resztą ;)

Powiem tak, różnica między stockowym autem, a autem po chipie jest kolosalna, można powiedzieć, że będziesz się czuł tak jakbyś kupił nowe auto :)

I tutaj nie chodzi tylko o samą moc ale przebieg mocy i momentu, bardzo różni się od fabryki i sprawia że auto dostaje pazura, lata jak szalone :)

Odnośnie modów jakie wykonałem u siebie przeczytaj ten wątek od początku to się dowiesz wszystkiego.

Wracając do tematu montażu strumienicy AWG 55cm, powiem tak, spodziewałem się że strumienica o takiej długości trochę bardziej wyciszy cały układ, montaż wykonano wczoraj, więc jeszcze dokładnie nie sprawdziłem auta w różnych warunkach.

Jeśli miałbym ocenić obecną głośność auta, zakładając że poprzednio na pełnym przelocie było to 10/10, to po montażu strumienicy wydaje mi się że mogę ocenić wyciszenie na 9/10, zobaczę jeszcze jak będzie to wyglądało w trasie, bo tutaj był największy problem, może faktycznie ten rezonans się zmniejszy, dziś będę wiedział, jednak już teraz widzę że mogłem zamówić przelotowy AWG 88cm bo by się jednak zmieścił i wyciszenie zapewne byłoby trochę lepsze.

Kilka zdjęć z samego montażu ;)

https://goo.gl/photos/EdTxMWtptUCWuek56

Edytowane przez ShatyMK

Opublikowano

@Sedrak Dan - film nie był kręcony aby pokazać osiągi tylko ogólnie dźwięk, nie spinałem się tu na najlepszy czas, jak widać z resztą ;)

Powiem tak, różnica między stockowym autem, a autem po chipie jest kolosalna, można powiedzieć, że będziesz się czuł tak jakbyś kupił nowe auto :)

I tutaj nie chodzi tylko o samą moc ale przebieg mocy i momentu, bardzo różni się od fabryki i sprawia że auto dostaje pazura, lata jak szalone :)

Odnośnie modów jakie wykonałem u siebie przeczytaj ten wątek od początku to się dowiesz wszystkiego.

Wracając do tematu montażu strumienicy AWG 55cm, powiem tak, spodziewałem się że strumienica o takiej długości trochę bardziej wyciszy cały układ, montaż wykonano wczoraj, więc jeszcze dokładnie nie sprawdziłem auta w różnych warunkach.

Jeśli miałbym ocenić obecną głośność auta, zakładając że poprzednio na pełnym przelocie było to 10/10, to po montażu strumienicy wydaje mi się że mogę ocenić wyciszenie na 9/10, zobaczę jeszcze jak będzie to wyglądało w trasie, bo tutaj był największy problem, może faktycznie ten rezonans się zmniejszy, dziś będę wiedział, jednak już teraz widzę że mogłem zamówić przelotowy AWG 88cm bo by się jednak zmieścił i wyciszenie zapewne byłoby trochę lepsze.

Kilka zdjęć z samego montażu ;)

https://goo.gl/photos/EdTxMWtptUCWuek56

Ok. Wszystko przeczytanie i mniej więcej wiem na czym stoisz :) Ja i tak jeśli będę bawił się, to pewnie w okolicach wiosny/lata. Spotkamy się raz przy piwku i pokażesz co tam masz dokładnie :) Pozdrawiam i gratuluje auta. Masz bez kitu takie jakie moje chciałbym żeby było hehe

Opublikowano

No więc tak, w trasie rezonans zmniejszył się i jazda w przedziale 90-130KM jest już bardziej komfortowa w stosunku do full przelotu :) jednak gdybym wstawił tłumik AWG 88cm myślę ze efekt byłby 100% zadowalający. Obecnie jest ok, auto nadal brzmi rasowo, dalej drze ryja :) ale nie ma już tak uciążliwego rezonansu w trasie, chyba zostawię już tak jak jest :) ewentualnie jak mi przyjdzie jakiś pomysł do głowy to zamówię ten AWG 88CM.

Odnośnie samej pracy auta, mam wrażenie jakby trochę lepiej się zbierało, ale to na bank efekt placebo :) Zrobię pomiar za jakiś czas to będzie wiadomo, ewentualnie zbadam przepływkę, ale wątpię :)

Opublikowano

Mariusz,więc tak mam cały wydech z kwasówki od turba 2.5" do środkowego tłumika i następnie 2X2,25" do końcowych,trzy tłumiki przelotowe i jest cicho nikt się nie skarżył że buczy czy dudni jest oczywiście dzwięk inny i fajny,Zaprzal z Turbodiesel.pl też stwierdził że głowy nie urywa i nie urwie,wydech miał być uwolniony i cichy i taki jest :)

auto już dawno nie trzyma serii :hi:

Masz może film jak to brzmi? Jaki upchałeś pojedyńczy środkowy tłumik? Widzę, że masz fwd to pewnie inaczej to wygląda niż u mnie... do jakiej mocy twój wydech powinien starczyć? U siebie planuję tak jak ty masz, dp 2,75"->2,5" już jest do środkowego tłumika przelotowego rury 2,5" a za nim 2,25" do końcowych przelotowych.

Teraz jest tak z dp w/w i bez środkowego tłumika, końcowe ori.

Co do drugiego filmiku, każdy 1.8t ma taką ujową odcinkę? :kox:

Opublikowano

ośka ma inaczej zbudowany wydech jak Q

300 spokojnie ogarnia i nie jest uciążliwy dla ucha

filmik nagram w wolnej chwili razem z odcinką

Opublikowano

300 spokojnie ogarnia i nie jest uciążliwy dla ucha

o czym Ty gadasz? jakie 300. nie ma takiej opcji moim zdaniem.

Opublikowano

bo czemu :whistling: dokończ zdanie :hi:

Opublikowano

moim zdaniem seria z DP ogarnie 300 :o

Opublikowano

A choćby dlatego ze są zbyt małe średnice rur. To pierwsze. Poza tym bez dobrego dp i zrobienia wydechu do y-pipes nie poradzi na taka moc.

Opublikowano

dobry DP ? co kryje się pod tym pojęciem ? te rury to setki mają być ?

seria z dp 250 jak wyciągnie to pewnie koniec

Edytowane przez krzysiekml

Opublikowano

to jaki najlepiej? żeby nie przesadzić w drugą stronę, dp 2,75" przechodzący w 2,5" i 2,5" do końca nawet po rozwidleniu?