Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AWX 196/400 - co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie Auto to A4 2002r AWX dziabnięty na 196/400 ( BRD - FMIC ) ,wtryski oryginalne BA , skrzynia 5 sprzęgło 228mm.

GTB17 za bardzo się nie opłaca , bo może wyjdzie z 210/215 . GTB22vk ,hmm , auto jest używane na co dzień i ma skrzynie 5 ze sprzęgłem 228.

Widziałem już wykresy z 400Nm/2000 rpm , ale pytanie jak z reakcją na gaz tej turbiny ,bo 400Nm/2000 rpm mówi tylko tyle ,że może turbo tyle napompować , a nie mówi czy już czy za 4-5 sekund . Ja aż tyle nie potrzebuje ,byle nie było opóźnienia na gaz w dolnym zakresie. W kwestii sprzęgła rozważam wrzucenie BRD+ HCK ( ale prawdopodobnie będę musiał zmienić licznik ) ,może wzmocnienie tego co jest ?

Generalnie ;

- co ze sprzęgłem ( ma pracować jak ori lub prawie jak ori )

- co z wydechem ( jak wyżej )

- co dołem i reakcją na gaz , porównujmy do BRD ( dobrego :) ) , startuje trochę słabiej niż seria

- czy montować jakiś wskaźnik EGT ( latam czasem po autostradach troszkę szybciej)

- co z dymem za autem ?

- co z ori filtrem - ma zostać

- ile mniej wiecej się spodziewać 230/450 ?? Widziałem na forum koledzy pokazywali na BA ponad 250 PS ,ale to już chyba Batory i ekstremum.

- co z awaryjnością ( jakieś pęknięcia kolektora , bo rozumiem ,że trzeba jakiś custom ) - auto w tej chwili jest totalnie bezawaryjne .

- i na koniec ; czy wejdzie GTB2260vkrl z ori filtrem ( chyba raczej nie - kto odwiedza SR - wie co mam na myśli :naughty: )

Słowem ; dobry w miarę dól , mało dymu , bezawaryjnie , spalanie seria i cisza w aucie - żartowałem ( już lecę w podskokach do Ery) . Wiem ,że przy GTB22 to będzie sztuka kompromisu ,ale na ile ??

Koniec koncertu życzeń.

p.s. Może ma ktoś takie A4 z GTB22 w okolicach Poznania , Wrocławia ?? Jazda próbna ,rozwiałaby wątpliwości .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Odłóż pieniądze i kup A4 3,0tdi i pozbedziesz sie problemów. Żadne auto z gtb nie bedzie totalnie bezawaryjne bo jest to juz dośc mocny setup. koszty przy twoim aucie beda bardzo spore i mało miarodajne w stosunku do rezultatów.

Opublikowano
  • Autor

Tak myślałem ,że 3.0 tdi będzie sensowniejszym rozwiązaniem . Sam wypisałem kilka rzeczy , o których wiem , a może jeszcze coś wyniknąć po drodze. No i przy okazji 4x4 jest w serii . Pozdrawiam i tego się będę trzymał. Jak będzie 3.0 widzimy się u Was ;).

Opublikowano

Pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka zadanych pytań:

- co dołem i reakcją na gaz , porównujmy do BRD ( dobrego :) ) , startuje trochę słabiej niż seria

Reakcja na gaz porównywalna do serii.

- czy montować jakiś wskaźnik EGT ( latam czasem po autostradach troszkę szybciej)

Tak

- co z dymem za autem ?

Brak - to przecież każdy tuner może zrobić pod życzenie klienta....

Oczywiście że zostaje ori!!!

- ile mniej wiecej się spodziewać 230/450 ?? Widziałem na forum koledzy pokazywali na BA ponad 250 PS ,ale to już chyba Batory i ekstremum.

Tak jak napisałeś.

- co z awaryjnością ( jakieś pęknięcia kolektora , bo rozumiem ,że trzeba jakiś custom ) - auto w tej chwili jest totalnie bezawaryjne .

30tyś i mi nic nie pękło a turbiny GTB są mało bardzo mało awaryjne praktycznie pancerne

- i na koniec ; czy wejdzie GTB2260vkrl z ori filtrem ( chyba raczej nie - kto odwiedza SR - wie co mam na myśli )

jest szansa, będziesz zainteresowany to sprawdzę na 100% bo mam VKRL na półeczce.

Opublikowano
  • Autor
Pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka zadanych pytań:

Reakcja na gaz porównywalna do serii.

Tak

- co z dymem za autem ?

Brak - to przecież każdy tuner może zrobić pod życzenie klienta....

Oczywiście że zostaje ori!!!

Tak jak napisałeś.

30tyś i mi nic nie pękło a turbiny GTB są mało bardzo mało awaryjne praktycznie pancerne

- i na koniec ; czy wejdzie GTB2260vkrl z ori filtrem ( chyba raczej nie - kto odwiedza SR - wie co mam na myśli )

jest szansa, będziesz zainteresowany to sprawdzę na 100% bo mam VKRL na półeczce.

Ok. Pomierz i daj mi wiadomość na priv ile chcesz za posadzenie tego na aucie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

także jestem zainteresowany czy wejdzie i za ile wejdzie

Opublikowano

ok dam znać około niedzieli:) jak tak bardzo chcecie VKRL co jest deko przerostem ;P

Opublikowano
ok dam znać około niedzieli:) jak tak bardzo chcecie VKRL co jest deko przerostem ;P

kusi nas ta super reakcja na gaz

Opublikowano

kusi nas ta super reakcja na gaz

A masz jakieś porównanie do innego GTB? jeździłeś VKRL na seryjnych wtryskach?

Opublikowano

ale pomiedzy gtb17 a gtb 22 jest gtb20:wink:

Opublikowano

nawet GTB20 jest w VKRL ;)

Opublikowano

[h=2]AWX 196/400 - co dalej ?[/h]

powrót do serii byłby najlepszy

Opublikowano
[h=2]AWX 196/400 - co dalej ?[/h]

:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor
AWX 196/400 - co dalej ?

Wroce do serii , ale przy a8 4.2tdi . 350/800 powinno starczyć na pare tygodni :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem powinienem dać rade to upchnąć do A4 B6 o innych nie pisze bo jest więcej miejsca:).

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

AWX 196/400 - co dalej ?

Wroce do serii , ale przy a8 4.2tdi . 350/800 powinno starczyć na pare tygodni :)

:thumbup: