Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temperatura plynu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mógłby mi któryś z posiadaczy a6 c5 czy a4 b6 z silnikiem ASN sprawdzić jaką temp pokazuje vag na max rozgrzanym silniku??? U mnie temp oscyluje w okolicach 102- 108 stopni. Generalnie z płynem nic się nie dzieje ale wskazówka na desce wychyla mi się ponad 90 stopni i nie wiem czy to normalne.

IMAG0910.jpg

Opublikowano

Sprawdź vagiem w grupie silnika jaką masz temp, czy się pokrywa, jeśli tam będzie równe 90 to nie masz się czym martwić

Opublikowano
  • Autor

U mnie vag pokazuje 102-108, i wątpię, że u kogo kolwiek będzie pokazywał 90, Bo po pierwsze to euro 4 po 2gie termostat otwiera sie przy 92 także ciężko będzie z tym 90.

Opublikowano

U mnie nigdy temperatura nie przekroczyła 90 stopni na wskaźniku nawet w 1200 kilometrowej trasie z niemiec w upale przy szybkiej jeździe.

Opublikowano
  • Autor

a na vagu mogłbyś sprawdzić ????

Opublikowano

Niestety nie mam aktualnie kabla, ale jak będę przy okazji u kumpla podpinał to sprawdze

Opublikowano

U mnie nie przekracza jest delikatnie ponad 90 ale nie powyżej 100 nawet w upalne dni więc masz pewno termostat wywalony

Opublikowano

Miałem podobną sytuację, sprawdzone na vagu 102-108( wskazówka była cały czas na 90 ), po wymianie termostatu max 96.

Kolego jak będziesz wymieniał termostat to kupuj od razu z obudową, ja chciałem zaoszczędzić i kupiłem sam term. bez obudowy

próbowałem aż trzy sztuki, żaden nie działał w starej obudowie, w końcu i tak kupiłem komplet.

Opublikowano
  • Autor
Miałem podobną sytuację, sprawdzone na vagu 102-108( wskazówka była cały czas na 90 ), po wymianie termostatu max 96.

Kolego jak będziesz wymieniał termostat to kupuj od razu z obudową, ja chciałem zaoszczędzić i kupiłem sam term. bez obudowy

próbowałem aż trzy sztuki, żaden nie działał w starej obudowie, w końcu i tak kupiłem komplet.

Podziękował, wymieniłem na nówkę z obudową i jest 99 przy klimie bez dochodzi do 105 i startują wentylatory, momentalnie spada do 99.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy normalne w 3.0 jest, że po zgaszeniu auta wentylatory na chłodnicy przestają się kręcić? Niedawno miałem sytuację, że na trasie zjechałem na cpn zatankować paliwo i jak wróciłem po 5 minutach do auta zauważyłem, że wskazówka temp. przesunęła się w prawo i była tak na pozycji 3/4. Po odpaleniu po chwili wróciła na swoją normalną, środkową pozycję.

Sterownik wentylatorów jest uszkodzony czy ten typ tak ma i jest to dopuszczalne? A może Audi nie lubi upałów? ;) Moje drugie auto radzi sobie w ten sposób, że jeszcze po zgaszeniu silnika wentylator potrafi pracować przez minutę-dwie... a tu natychmiast się wyłącza.

Termostat i czujnik temp. cieczy wymieniony rok temu (termostat się przycinał). Poziom płynu w normie.

Acha, mam wersję amerykańską, więc na gajgerku temperatury nie ma żadnych liczb - same kreski :)

Opublikowano
  • Autor

Normalne u mnie też tak jest.

Opublikowano

102 103 Stopnie na VAGu i około 90 na wskaźniku to norma u mnie tez tak jest

Opublikowano

A nie szkodzi to silnikowi w takie upały? Odczekujecie trochę i ewentualnie włączacie ogrzewanie (przy okazji klima się nie zasyfia :) ) czy od razu po zatrzymaniu gasicie silnik?

Opublikowano

mi sie wydaje ze to od czujnika zalezy zmien na inny i zobacz czy to samo bedzie pokazywał

Opublikowano
  • Autor

jak zgasisz auto to nie ma obiegu płynu i taka temp bedzie normlana. jak odpalisz to zaraz spadnie.

BayerBrown ja gaszę odrazu. Po to kupiłem wolnossaka :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mi sie wydaje ze to od czujnika zalezy zmien na inny i zobacz czy to samo bedzie pokazywał

Czujniki (temp. płynu + temp. zewnętrznej) są nowe, ori :)

Termostat też, pisałem zresztą...

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

U mnie też tak jest jak u kolegi w pierwszym poście. Ten typ tak chyba ma

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś wie czym się dokładnie różnią pomiędzy sobą auta z takimi oto kodami wyposażenia:

8Z5 - Not Hot Country

8Z6 - Hot Country

8Z7 - Cold Country

8Z9 - Super Hot Country

To tylko kwestia innej sprężarki klimatyzacji czy również innego chłodzenia silnika?

EDIT:

W kodach wyposażenia widzę, że mam 8Z6 (Hot Country) i co za tym idzie dodatkową elektryczną pompkę V51 w obiegu płynu której pracę można podejrzeć na VAG-u (blok pomiarowy 132, okno 4) - teoretycznie więc w upalne dni po zgaszeniu auta powinna jeszcze przez chwilę wymuszać obieg płynu...

A może do innych celów jest przeznaczona? :mysli:

Edytowane przez BeyerBrown