Booyaches Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Witam! Kiedy wcisnę sprzęgło na zimnym silniku, na postoju słyszę bardzo ciche, rytmiczne szuranie. Szuranie nie pojawia się od razu tylko po jakiś 2-3 sekundach od wciśnięcia sprzęgła do dechy. Słyszę je tylko jak otworzę drzwi, przy zamkniętych drzwiach w kabinie nic nie słychać. Jak chwilę pojeżdżę i wszystko się rozgrzeje to szuranie zanika. Poza tym wszystko działa ok: biegi wchodzą normalnie, drgania zdają się być w normie. Silnik 2.0 TDI rocznik 2011, 138tys. przebieg autostradowy głównie. Co to może być i czy powinienem już się martwić? EDIT: Mam kolejną poszlakę. Zauważyłem, że jak gwałtownie puszcze sprzęgło na luzie to obroty mi wzrastają. Tzn. wskazówka obrotów podnosi się i od razu opada do poprzedniej pozycji. Opisany powyżej dźwięk słychać jednak również jak silnik osiągnie swoją temperaturę. Dziwne jest to, że i szuranie i wzrost obrotów pojawia się tylko jak potrzymam sprzęgło do dechy przez kilka sekund.
ORACZ Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Podłączam się do pytania, takie samo auto i przebieg jak u kolegi. Przy wciśnięciu sprzęgła do końca słychać terkotanie jakby coś luźnego - łożysko ? sprzęgło łapie b. wysoko
Booyaches Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Byłem na kontroli u mechanika i okazało się, że jest to prawdopodobnie łożysko oporowe sprzęgła. Dodatkowo mam też wczesne objawy zużytej dwumasy. Mechanik odradził mi wyjeżdżanie poza miasto zanim usterka zostanie usunięta. Do wymiany leci naturanie cały zestaw.
Rekomendowane odpowiedzi