Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wyciek oleju? prawa strona silnika - zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłem wczoraj po mapę silnika, Revo, wypluł 197 koni, po kilku razach do dechy poczułem jakiś zapach. Po prawej stronie silnika jest śrubka z której coś cieknie, malutko ale jednak coś jest nie tak. Zobaczyłem też że na wtrysku jest coś mokrego. Wie ktoś co to może być, jak to naprawić i jaki może być przewidywany koszt naprawy?

20140412_161729.jpg

20140413_152233.jpg

Jeszcze, co to za śrubka?:

20140412_161904.jpg

Opublikowano

Na pierwszym zdjęciu masz rurkę od płynu chłodzącego, nie wiem co za korek tam jest wkręcony i czy oryginalnie tak jest w Twoim silniku bo u mnie nie mam tam żadnego korka trzeba go odkręcic i załozyc uszczelkę czy coś wycieka płyn chłodniczy. na drugim zdjeciu wyciek prawdopodobnie paliwa, zużyte oringi wtryskiwaczy ewentualnie nieszczelne gniazda wtrysków w kolektorze, trzecie zdjęcie to wygląda na nieoryginalny kolektor, tzn. kolektor z silnika z wczesniejszej wersji gdzie jest regulator paliwa na listwie paliwa i wtedy ten wężyk jest podłączony do regulatora, u Ciebie regulator jest w filtrze paliwa dlatego ten wężyk jest niepodłaczony.

Opublikowano

na pierwszym foto to śrubka odpowietrzająca układ chłodzenia i jest ona w każdym b6 1.8t i innych

na drugim foto jak kolega Łukasz pisze

na trzecim foto kolektor ori tylko występuje jeszcze ori zaślepka na tym króćcu a nie wężyk ze śrubką

Opublikowano

No i teraz wszystko wyjaśnione.

Opublikowano
  • Autor

No nie bardzo :P bo nadal nie wiem czemu na pierwszym zdjęciu coś cieknie, co zrobić by to wszystko naprawić i jaki może być koszt całej naprawy.

Przy dużej prędkości czuje dziwny zapach gumy/oleju, nie potrafię tego dokładnie opisać.

Opublikowano

Koszt pewnie nie duzy, korek sprubuj dokrecic jak nie pomoze trzeba spucic plyn odkrecic korek i zobaczyc uszczelke, co do wtryskow kup oringi na wtryski groszowa sprawa i wymien, jak nie pomoze to trzeba wymienic gniazda wtryskow w kolektorze, z trzecim nie musisz nic robic.

Wysłane za pomoca sputnika.

Opublikowano

uszczelka na odpowietrzniku do wymiany i o-ringi na wtryskach no może jeszcze coś pocieka po drugiej stronie głowicy?

płynu nie trzeba spuszczać,zwykłe odkręcenie i i wymianka

Opublikowano
  • Autor

Po drugiej stronie czyściutko, nic nie leci.

---------- Post dopisany 14-04-2014 at 07:41 ---------- Poprzedni post napisany 13-04-2014 at 19:06 ----------

Rozumiem że to niebezpieczne jeździć teraz z uwagi na wtrysk i benzynę przy silniku aby się nic nie zapaliło?

Takie o ringi na wtryski?

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=201072865075

---------- Post dopisany at 08:39 ---------- Poprzedni post napisany at 07:41 ----------

20140414_081715.jpg

Taki jest kolor po lekkim wytarciu

---------- Post dopisany at 10:58 ---------- Poprzedni post napisany at 08:39 ----------

Myślę że przy wtryskach to nie paliwo a płyn chłodniczy który jest koloru różowego i zmieszał się z brudem. Będę miał przerwę w pracy wyczyszczę wd40, pędzelkiem, papierem a na koniec wydmucham powietrzem pod ciśnieniem i przejadę się kawałek.

---------- Post dopisany at 15:00 ---------- Poprzedni post napisany at 10:58 ----------

Dokręciłem śrubkę i nic nie cieknie, zobacze przy większej prędkości.

Opublikowano

kolego, jaki kod silnika masz wyryty na glowicy ? .... pytam z czystej ciekawosci...

Opublikowano
  • Autor

Avj, jest oznaczony

Opublikowano

O tyle dobrze bo kolektor wyglada jak ze starszego 1.8t

Opublikowano
  • Autor

Może to tylko brak oryginalnej zaślepki, która została zastąpiona wężykiem ze śrubką? :X

Dokręciłem śrubkę na odpowoetrzniku i nic nie leci, wyczyściłem miejsce na około wtrysku i nie widać żadnego przecieku nie wspominając że nie ma ani trochę zapachu benzyny.

Opublikowano
  • Autor

Na tym zdjęciu widzę że jest tam takie coś tylko bez rurki i śrubki :P może ma ktoś avj i mógł by podrzucić zdjęcie?

Opublikowano

To co widzisz to jest kruciec po drigiej stronie .... Mylisx strony kolektora

Opublikowano
  • Autor

Tak czy siak wszystko śmiga jak należy, nic nie cieknie i nie pęka, myślę że ten kolektor nie przeszkadza, auto jest zrobione na 197 koni i wszystko chodzi, najwyżej będę brał nowy kolektor z APR.

Opublikowano

u mnie jest ten króciec :whistling: a kolektor ori i w innych avj też widziałem

Opublikowano
  • Autor

Czyli ten kolektor jest ori do avj czy nie? Bo już się pogubiłem heh :decayed:

Opublikowano

ori , u mnie tez jest takie cos , podłączyłem pod ten króciec zegar doładowania

DSCN0240.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem w AVJ był kolektor z takim króćcem, w późniejszych BFB nie ma tego bo mam taki silnik.

Co nie zmienia faktu że oba kolektory są zamienne

W niczym to nie przeszkadza aby tylko było szczelne.

Proponuję tylko założyć opaski przy kolektorze i przy tej śrubce

Jakbyś montował LPG to masz gotowy króciec bez wiercenia :wink: