marec-ki Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Od niedawna mam luz na drążku zmiany biegów. NA tyle irytujący, że zamiast 1 wrzuca się czasami 3. Biegi wchodzą luźno. Nie ma żadnych zgrzytów przy zmianie biegów czy coś. Jedynie co to irytuje to ten luz. Byłem u dwóch mechaników. Ich wersje są rozbieżne. Jeden coś powiedział, że jest luz na wybieraku i "coś" tam trzeba zrobić aby to usztywnić. Drugi twierdzi, że też jest jakiś luz na wybieraku i że bez demontażu i rozpołowienia skrzyni się nie obejdzie (400zł - sam demontaż skrzyni) Czy są jakieś zestawy naprawcze do wybieraka ewentualnie czy ktoś wie jak to tam jest zbudowane i co mogło puścić, ze zrobił się luz ? Może w weekend uda mi się podjechać do trzeciego mechanika ... ciekaw jestem jego wersji
darkle Opublikowano 5 Maja 2014 Opublikowano 5 Maja 2014 To zależy gdzie ten luz jest naprawdę. A prawdopodobnie jest na lewarku zmiany biegów. Po zdjęciu mieszka na drążku lewarka zmiany biegów będzie widać przegub kulowy na którym jest najpewniej luz. Żeby go skasować trzeba jakoś improwizować ale na pewno nie trzeba nic robić przy skrzyni
habol Opublikowano 5 Maja 2014 Opublikowano 5 Maja 2014 osobiscie bym zobaczyl jak wygladaja ciegna nad skrzynia i jak kolega wyzej napisal podniesc mieszek cos tam bedzie widac acz kolwiek u malzonki w aucie mialem podobnie lecz nie bylo blokady miedzy jedynka a wstecznym i byla wymiana na uzywke i chula:)
marec-ki Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Opublikowano 5 Maja 2014 Żeby go skasować trzeba jakoś improwizować ale na pewno nie trzeba nic robić przy skrzyni Mniej więcej coś takiego usłyszałem od pierwszego mechanika. Dobra na dniach sprawdzę co z góry widać. Póki co z tym pośmigam, a jak się zrobi na prawdę wkurzające to oddam do tego pierwszego. Ten przynajmniej nic nie mówił, że trzeba skrzynię wyjmować i bulić za to 400zł !! Teraz czeka mnie jeszcze wymiana poduszek pod silnikiem i skrzynią.
Rekomendowane odpowiedzi