Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJL] 1.8T 150 czy 180 koni? Prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie! Dziś chciałem sprawdzić po oznaczeniach co mam w samochodzie i się bardzo zdziwiłem. Otóż na dowodzie rejestracyjnym mam napisane, że mam 110 KW a na naklejce mam napisane, że mam silnik AJL, który ma 132 KW. Popatrzcie proszę na moją tabliczkę i napiszcie o co może chodzić. Samochód sprowadziłem ze Szwecji i o ile pamiętam na dokumentach też miałem 110 KW. Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić. Poproszę o wasze opinie na ten temat

p1020155vr3.jpg

w800.png

Opublikowano

moze masz 2ga polowe auta wspawana z AJL :gwizdanie:

o ile mi wiadomo wersja 180KM byla tylko z Q

Opublikowano

A nie ma gdzieś jeszcze VINu w innej części samochodu? u mnie jest np. na podszybiu i pod maską z lewej strony :mysli: sprawdź czy taki sam mumer jest tu i tu :wink4: a książka serwisowa jest? :cool1:

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem po opcji i mam zapisane i zobaczcie poniżej. Wygląda jakby był AJL. Nr VIN mam wybity taki sam z przodu no i znajomi (blacharz + lakiernik) stwierdzili, że moja Audi miała tylko delikatne otarcia. Kurde o co biega? Poniżej zdjęcie rozkodowania mojej wersji

decodefg2.jpg

w1024.png

i polski opis:

X1D = Wersja przeznaczona na Szwecje

B0A = Części składowe ustawione bez planu do wyboru wg. specyfikacji krajowej

C6P = Felg aluminiowe 7J x 16 9-spoke style, offset 45

G0C = Sprzynia 5cio biegowa

H6U = Opony 205/55 R16 91W

J1L = Akumulator 280 A (60 Ah)

MJ8 = 4-cyl. gasoline engine 1.8 L/132 kW 20V turbo, MVEG 2 base engine is T8B/T8C

Q1A = Standardowe przednie fotele

0JF = kategoria wagowa przedniej osi: 6

1AC = ABS

1G3 = Aluminiowe koło zapasowe z akcesoriami

2PV = sportowa, skórzana, trójramienna kierownica

5RQ = zewnetrzne prawe lusterko: wypukłe

5SL = zewnetrzne lewe lusterko wsteczne: sferyczne

T8B = 4-cylinder gasoline engine 1.8 L unit 058.D

0YD = Klasa masy pojazdu: 4 installation control only, no requirement forecast

4UE = airbag dla kierowcy i pasazera

0G1 = dzwignia zmiany biegow

8UM = Radio "symphony" (ECE)

8GD = Alternator 90A

8RN = 8 głośników

1KD = tarcze hamulcowe z przodu, tył

1LB = tarcze hamulcowe z przodu, przód

1BA = standardowe zawieszenie

[br]Dopisany: 29 Sierpień 2008, 16:24 _________________________________________________z przodu pod maską i z tyłu samochodu jest ten sam VIN. Książka serwisowa jest i sprawdzałem w ASO. Wszystko jest ok

Opublikowano

no to wygląda na to że się pomylili w papierach :kox:

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem oryginalną dokumentacje ze Szwecji i swój dowód. Okazuje się, że na szweckiej jest napisane 132 KW a na polskiej 110 KW. Jednak jest wszystko ok tylko zastanawiam się teraz jak to możliwe skoro 132 KW były tylko w quattro?[br]Dopisany: 29 Sierpień 2008, 17:31 _________________________________________________Sprawdziłem też oznaczenie silnika pod plastikową osłoną i tez widnieje symbol AJL świadczący o 132 KW...

Opublikowano

AJL bylo produkowane tez w FWD, wlasnie mialem Ci napisac zebys sprawdzil kod na silniku ale skoro to zrobiles to wszystko jasne :) masz 180KM z napedem na przod a to ze w papierach jest 150 to pewnie przez pomylke bo malo kto wie ze 1.8T byly w wersji 180KM i czesto zdaza sie ze nie ma tych silnikow na roznego rodzaju listach np. przy ubezpieczaniu auta nie wszyscy ubezpieczyciele maja ta wersje silnikowa. Nie przejmuj sie bledami w papierkach ciesz sie 180-cioma koniami :D

Opublikowano
  • Autor

Kolesia dziś załamałem bo sprawdzał mi w ASO ten silnik i zapytał ile mi pali. On ma taką samą jak ja tylko 2.8 i pali jemu ok 14-15 litrów. Mi max 11 a różnica tylko kilkunastu koników :)

Opublikowano

Mi max 11 a różnica tylko kilkunastu koników :)

w trasie?? ;)

AJL w ośce - :shocked: nawet na zagramanicznych stronach pisali, że były tylko z quattro. sprawdź czy nie masz czasem dyfra między tylnymi kołami :D

BTW

na jakiej stronie dekodowałeś VIN?

Opublikowano
  • Autor

Per3r nie mam napędu na 4 koła bo pale gumy tylko przednimi a z tylu nie ma dyfra. VIN dekodowałem przez kolesia w ASO a opcję między innymi tu: http://igorweb.org/equidec/

Odnośnie spalania to powaga! Teraz byłem nad morzem w 4 osoby + cały załadowany bagażnik i średnie na 1200 km miałem 7,4 litra. Tyle tez mi wyszło jak dolałem do pełna żeby sprawdzić ile spalił. Kiedy kręcę się u siebie po mieście to max 11-12 pali. I to dość często wciskam pedał do końca ;)

Opublikowano

panowie a ja mam odwrotnie dowód karta pojzdu, wszędzie mam napisane 132kw a po maską siedzi AEB

Opublikowano

Byly tez w osce sam jednego kiedys ogladalem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie jednak to prawda, że były w ośce. Oto oficjalny spis silnika AJL gdzie występował:

Audi A4 1.8 Avant Quattro AJL 1.8 132 08.97-11.00

Audi A4 1.8 Avant AJL 1.8 132 08.97-11.00

Audi A4 1.8 AJL 1.8 132 08.97-11.00

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie jednak to prawda, że były w ośce. Oto oficjalny spis silnika AJL gdzie występował:

PLUS:

1.8 t Sedan Quattro :) AJL

Opublikowano

panowie a ja mam odwrotnie dowód karta pojzdu, wszędzie mam napisane 132kw a po maską siedzi AEB

Tak czasami pracują nasze wydziały komunikacji :confused4: ja w dowodzie mam 142kW.

Jeżeli jest quattro to na wklejce również jest to zaznaczone.

Pozdr

Opublikowano

A gdzie to sprawdzales?? Potrzebuje sie dowiedziec gdzie byl BFB wsadzany. Zapodaj linka jak mozesz.

Opublikowano

nie przejmuj sie błedami w papierach

sa takie byki ze szok

myla nr VIN , pojemnosci aut i moce to standarcik roczniki są zle wpisane i to ma co 5 auto :cool1:

Opublikowano

ja mam w 1.8T w dowodzie 11 kW :kox:

Opublikowano

ja mam w 1.8T w dowodzie 11 kW :kox:

jak żarówka :kox: