Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VAG Ciśnienie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I w dodatku nazywają to "dynamiczną kontrolą ciśnienia oleju"

Opublikowano
  • Autor

z tego co gdzieś czytałem (o ile dobrze pamiętam) "dynamiczna kontrola ciśnienia oleju" oparta jest o dwa czujniki jeden wysokiego a drugi niskiego ciśnienia i to rozwiązanie rozumiem. Natomiast w 1.8T poszli na oszczędności i zrobili tylko na wysokiego ciśnienia :facepalm:

Opublikowano

I jak tam? jakiś postęp? Również jak kiedyś podpinałem VAG'a, to w tej komórce na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach wartość miałem poniżej 2.

oil_Pr_2_mniejsze.jpg

Opublikowano

Ja bym sie czujnika nie czepiał,bo to tylko takie gdybanie,trzeba wkręcic jakis manometr do podstawy filtra zagrzać olej do 90st i wtedy obserwowac co sie będzie działo na wolnych i na wyższych obrotach. Może też zawór przelewowy w pompie nie trzymać ciśnienia i to prezez to,albo tak jak pisał DEV że smog może być przytkany.

Opublikowano
  • Autor
I jak tam? jakiś postęp? Również jak kiedyś podpinałem VAG'a, to w tej komórce na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach wartość miałem poniżej 2.

Muszę kupić manometr i wtedy będę sprawdzał dalej. A "mechaniki" nie bardzo chcą się zajmować takimi jak to jeden powiedział "pierdołami.

Z tego co wyczytałem w sieci to jeśli przy obrotach 2000 tyś wskazanie to jest dalej min wtedy należy uważać to za błąd. Dziwne to ale może i tak ma być.

Opublikowano
............... Może też zawór przelewowy w pompie nie trzymać ciśnienia...........

W pompie oleju jest jakiś tam zawór przelewowy? Więc tak czy inaczej michę trzeba ściągnąć. Wyczyścić smoka Zobaczeć zawór przelewowy, oglądnąć pompę oleju. Czy tak ?

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 7.05.2014 o 20:58, bin85 napisał:

Jeśli wartości wymagane nie zostaną osiągnięte: uszkodzony zawór nadciśnieniowy lub pompa oleju.

Pomóżcie proszę który to zawór? Gdzie on sie znajduje?

Opublikowano
35 minut temu, Pilnyski napisał:

Pomóżcie proszę który to zawór? Gdzie on sie znajduje?

W pompie oleju

Opublikowano

Dzieki dev!

czyli micha w dół... mechanik mówi ze ciśnienie w porządku /jutro konkretne spytam jakie parametry były.../ wiec wymieniłem czujnik wszystkie filtry, olej(10w40 tak wiem...), wyczyściłem przepustnice (praktycznie czysta była), na komputerze wszystko gra a dzis znów czujnik mi krzyczy oldruck...

Opublikowano
7 minut temu, Pilnyski napisał:

znów czujnik mi krzyczy oldruck...

Obstawiam zawalony smok olejowy. Norma w tym silniku.

Opublikowano

No ale by nie pokazywało ciśnienia... muszę najpierw jutro spytać jakie były parametry tego cisnienia jak mechanik mierzyl... pytanie jeśli ciśnienie w normach to czemu by ten oldruck wywalało...

Opublikowano

Były przypadki, że ciśnienie pokazywało w normie, a po zdjęciu michy smok zawalony nagarem.

Opublikowano

Ok trzeba działać, dzieki za szybkie odpowiedzi!

Opublikowano
4 godziny temu, przem8 napisał:

Były przypadki, że ciśnienie pokazywało w normie, a po zdjęciu michy smok zawalony nagarem.

Jak dobrze wiesz to kazda pompa charakteryzuje sie dwoma wlasciwosciami:

1. Cisnienie 

2. wydajnosc

Cisnienie jest do sprawdzenia a wydajnosc juz tylko na stole probierczym. Dlatego tez samo mierzenie cisnienia nie jest wiarygodną informacją dotyczacą stanu ukladu smarowania silnika. Zatem panowie, gacie.. tfu.. miski w dół i czyscimy szambo ze smoka.

Opublikowano
W dniu 21.10.2018 o 20:45, Dev napisał:

Jak dobrze wiesz to kazda pompa charakteryzuje sie dwoma wlasciwosciami:

1. Cisnienie 

2. wydajnosc

Cisnienie jest do sprawdzenia a wydajnosc juz tylko na stole probierczym. Dlatego tez samo mierzenie cisnienia nie jest wiarygodną informacją dotyczacą stanu ukladu smarowania silnika. Zatem panowie, gacie.. tfu.. miski w dół i czyscimy szambo ze smoka.

tylko masa roboty

na 90st

2000 obrotow 2 bary

na 3500 obrotow 3.8 bara

na wolnych kolo 1 bara'

no cholera wygląda dobrze prawda...

Opublikowano

Na wolnych powinno być od 1,2 bara i przy 2 tys. znacznie powyżej 2 bary. Te Twoje wartości są takie sobie i jeśli już to mocno przy dolnej granicy.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Co osoba to inne wartości ciśnienia jest ktoś pewny i powie jakie powinny być dla silnika BEX 

wolne obroty

2000tys - 

3500 tys