Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dwumas czy koniec sprzęgła ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :)

Mam problem w zasadzie od poczatku jak kupilem A4 (od roku). Najbardziej ujawnia sie od latem jak jest goraco, gdy jezdze duzo po miescie, mam problem z plynnym ruszeniem. Autem strasznie telepie, caly silnik i kola sie trzesa, musze go trzymac na wiekszym gazie i delikatnie na pol sprzegle ruszac. Jak auto troche postoi i ostygnie wszystko wraca do normy.

Pytanie do Was - co jest grane ? Sprzeglo sie konczy ? Czy w moim modelu (B5 Avant 1.8 ADR 96rok) wystepuje kolo dwumasowe i czy tak wlasnie objawia sie jego niesprawnosc ?

Dodam, ze pedal sprzegla od poczatku lapie wysoko.

Pozdrawiam

Opublikowano

W twoim aucie chyba nie ma dwumasy. Pewnie docisk sprzęgła nierówno bierze i szarpie, sprawdź też poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów.

Opublikowano
  • Autor

Poduchy sa ok, poniewaz jak autko jest zimne to moge bez zadbego problemu plynnie ruszyc. Moze byc, ze pod wplywem nagrzania docisk zaczyna przeskakiwac ?

O poduszki to wlasnie sie obawiam, bo jak tak dalej bedzie mi szarpalo przy ruszaniu, to pozrywam wszystkie i bedzie problem :(

Opublikowano

Do wymiany docisk, tarcza i łożysko oporowe. Zużyty docisk daje takie właśnie objawy. Niektóre metalowe blaszki słoneczka, które dociskają tarczę pewnie są już tak zużyte, że tracą sprężystość pod wpływem temp. i słabiej dociskają, a inne mocniej - dlatego szarpie.

Opublikowano
  • Autor

No i pieknie dziekuje za konkret :) czyli na 100% w moim aucie nie ma dwumasy ?

Opublikowano

co wy za glupoty piszecie w 1.8ADR na 100% jest dwumas i jak nie wiezysz to polecam lekture w google.pl

Opublikowano

potwierdzam u siebie w 1.8 arg mam dwumasę (tzn już nie 1.8 tylko 2.8 :decayed: )

ale podepnę się do tematu bo u mnie występują takie same objawy tylko bez znaczenia czy samochód jest zimny czy ciepły.

szarpie dosyć mocno, jazda w korku bardzo denerwuje zwłaszcza pierwsze 2 biegi dają o sobie bardzo znać :kwasny:

w dodatku lekko poszarpuje też podczas jazdy ze stałą prędkością i minimalnie wciśniętym gazem oraz przy spokojnym przyśpieszaniu (podczas gwałtownego przyspieszania szarpania niema przynajmniej w takim stopniu)

jakieś sugestie?

dodam tylko, że poszarpywało już jak kupiłem samochód w 1.8 potem zrobiłem swap na 2.8 i poszarpywanie jakby teraz się zwiększyło..

dwumasa i sprzęgło nie nowe

ps mowa o Quattro w tym przypadku

Opublikowano
  • Autor

Tez mi sie wydawalo, ze jest dwumas. Ale z tego co wiem, to awaria kola dwumasowego objawia sie w teoche inny sposob.

Ostatnie pytanko w mojej sptawie, czy zmieniajac sprzedlo (tarcza, docisk, lozysko) natrafie na jakies trudnosci ? Duzo jest rozbierania ?

Opublikowano

Trudności raczej nie napotkasz, musisz zrzucić skrzynie albo silnik w tym w sumie największy kłopot.

Poza tym sprzęgło rozkręcaj i skręcaj względem ruchu zegara dokręcając odpowiednim momentem nie od razu na siłę tak by tarcza odpowiednio się ustawiła i w sumie szału tam niema :wink:

Opublikowano

sprawdź też dwumas w jakim stanie bo mimo że adr nie ma wiadra momentu u mnie nie całe 230 tys licznikowego przebiegu ale ja mam cięzko noge poprostu miał już sporo wychylenia na ząbkach i po dłużeszej jezdzie w trasie pedał mi potrafił drgać.

Opublikowano

No ja mam pedał elektroniczny to i nie czuje drżenia :D tylko szkoda, że nie ma jakiś stuków itp bo można by łatwiej stwierdzić przyczynę padniętej dwumasy

Opublikowano

a dokladnie ile ma mieć luzu na boki dwumas

ja kupiłem używkę z anglika po przelocie 85 tyś mil i ma po 4 ząbki na boki wychylenia co wy o tym sądzicie

Opublikowano

Ja wymieniłem w swoim starym ADR-ze tylko tarczę sprzęgła i łożysko.Miał wtedy 460 tysia przejechane.Dwumas był jeszcze o.k.Zrobiłem to przy wymianie silnika.Niestety długo nie posłużył,bo po jakiś 5 tysia syn rozbił go doszczętnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam w swoim ADR identyczny problem jak Nashkarol w tym tygodniu się za to biorę .