Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa problemy z audi A4 B6!!!POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam koledzy,

mam pewien problem zauwazylem ze po wyłączeniu silnika (wszystko jest wyłączone, w tym radio, cisza jak makiem zasiał) i naraz słychać bzyt bzyt trawa to okolo 3min... jakby coś pracowało, nie wiem przypomina to odgłos drukarki atramentowej. Słychać to w okolicach radia... Wszystko w pełni sprawnie pracuje, tylko ten głupi odgłos...oczywiscie przy wlaczonym silniku tez sie to dzieje i slychac tez ten dzwiek nawet jak nawiew jest na off, autko jakie posiadam to audi a4 b6 1.9tdi 130km climatronic dwustrefowy opisal tez to inny uzytkownik ale nie dostal odp.:

"Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po wyłączeniu zapłonu przez jakiś czas około 3 - 5 min. słychać jak "chyba" klapy w układzie nawiewu się nie mogą zamknąć.

I pytanie czy sterowanie tymi klapami jest realizowane przez sterownik klimatyzacji czy jest to realizowane przez inny układ, i pytanie drugie czy możliwe jest oberwanie "tych" lub jedej przysłony (klapy) ponieważ podczas jazdy ewidentnie z okolic deski rozdzielczej dochodzą dzwięki takie jak by coś się luźno przemieszczało. Dzwięk jaki słychać kojarzy mi się z dźwiękiem jaki wydaje dysk komputera podczas pracy, bardziej to takie trzaski."

bardzo prosze o jakos podpowiedz co to moze byc lub ktos mial juz podobny problem bo nie wiem za co mam sie zabrac a nie chce pol auta rozebrac, moze ktos odrazu wie co trzeba wymienic i ile bedzie to kosztowac bo nie wiem czy sie pakowac w koszty bo narazie wszystko chodzi tak jak nalezy ale niestety te odglosy tak mnie denerwuja ze nie chce mi sie jezdzic autem:)

Drugi problem jaki mam to nie dzialajaca zapalniczka gdy mam wylaczone swiatla to chodzi ale niestety jak wlacze to przestaje, jestem z Przemysla jesli ktos jest z okolic Rzeszowa kto mi to naprawi to prosze o kontakt dzieki z gory za odp pzdr

Opublikowano

Klapy się ruszają od mieszania powietrza lub od innych układów powietrza. Ruszają się dotąd do póki komputer samochodu nie wyłączy ich, nie wprowadzi ich w stan uśpienia - pozostałych wszystkich modułów w tym klimatronika.

Wg mnie jest to problem potencjometru w danym moduliku z silniczkiem, który to modulik z tym silniczkiem i potencjometrem w środku napędza daną klapę. Napędza daną klapę za pośrednictwem klimatronika. Klimatronik podaje zasilanie na silniczek w moduliku przykręconym do danej klapy. Silniczek obraca zębatkę ze ślimakiem w środku moduliku poruszając potencjometrem i klapą. Potencjometr ma rezystancję, która zmienia się podczas obrotu silniczka. Podcas obrotu silniczka w lewo lub w prawo, rezystancja potencjometru zwiększa się lub zmniejsza. klimatronik kontroluje/mierzy tą rezystancję i na tej podstawie wie, w którym miejscu jest klapa od powietrza. Jest to sprzężenie zwrotne dla klimatronika.

Jeśli ślizg potencjometru porusza się po okładzinie potencjometru bardzo często w danej jednej okolicy/obszarze, to ta okolica rezystancji wyciera się powodując przerwę. Klimatronik odczytuje nagle dziwną informację w postaci nieskończenie dużej rezystancji, więc porusza silniczkiem lekko w lewo lub lekko w prawo aby uzyskać odczyt rezystancji. Odczytuje więc rezystancję raz mniejszą a raz większą z dziurą po środku. Wówczas dana klapa o powietrza porusza się w te i z powrotem.

Niektórzy koledzy starają się temu zaradzić prze psiknięcie do środka potencjometru (po odkreceniu i rozebraniu moduliku danej felernej klapy) WD40 lub innego środka. Wypełnia on wówczas w pewnym sensie ubytek/dziurę w potencjometrze, przez co klimatronik widzi ten obszar rezystancji. Zabieg ten nie pomaga na długo, a w szczególności w gorące lato, które powoduje szybkie odparowanie wtryśniętego smarowidła.

Rozwiązaniem jest kupić taki lub inny modulik używany i podstawić go w całości za ten felerny lub tylko przełożyć potencjometr. W dziale sprzedaży, koledzy wystawiają na sprzedaż całe układy klimatyzacji jak również mają na sprzedaż na sztuki takie właśnie moduliki.

Opublikowano

Kolego bardzo bym cie prosil o jakiegos linka gdzie to mozna kupic bo nigdzie nie moge znalesc dzieki za wyczerpujaca odp serdecznie pozdrawiam

---------- Post dopisany at 10:34 ---------- Poprzedni post napisany at 10:32 ----------

aha i co musze rozebrac zeby sie tam dostac jeszcze raz pozdrawiam

Opublikowano

Psikanie przeważnie pomaga, czesto sa brudne potecjometry.U mnie po przeczyszczeniu 3 lata spokoju.Nie ma już dźwięku starych drzwi od szafy.

Pierwsze sprawdź vagiem błędy klimy, będzie wiadomo które trzeba wyczyścić