Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie w 1.6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko , od pewnego czasu zastanawiam się czy moje spalanie jest okej , chciałem tutaj porównać z forumowiczami mniej więcej i się dopytać , w trasie wychodzi mniej wiecej 7-8 litrów , natomiast po mieście zalewam za 5 dyszek to jest okolo 9,5 litra benzyny i robie na tym tylko 80 km , więc nie wiem czy zacząć się martwić i spróbować go podpiąć pod kompa i obczaić co i jak ?? :)

Dzięki z góry za jakąkolwiek odpowiedź :)

Opublikowano

Niestety te silniki lubią popić :kwasny:. Mi przy jeździe nie emeryckiej w mieście wychodzi 9-10litrów. Trasa bez wyprzedzania i szaleństw 6-7 litrów. :wink:

Opublikowano

Tak ma, ale dla świętego spokoju zbadaj pod kompem przeplywke i sonde, ale to jest normalne spalanie

Opublikowano
  • Autor

No to ja jeżdże po emerycku raczej, toczę się :D i pali i tak tyle... , dzieki za szybką odpowiedź panowie, zobaczę tą przepływke i sonde :) słyszałem , że sonde to trzeba przy rozgrzanym silniku i przy jakiś tam obrotach tak ?:P

Opublikowano

niestety takie spalanie 1.6 mają więc nie masz sie czym martwić, sam na początku nie wierzyłem... trasa to jeszcze jest znośna, ale miasto:facepalm::facepalm:

Opublikowano

Tak to prawda miałem a3 1.6 nie wiem czy ta sama masa co a4 ale od 8 L w gore zjadała. Powiem tak jeździłem bardzo emerycko do 90 km\h obroty nisko trzymałem to wtedy było trochę lepiej. 7 -8 trasa. Miasto to porażka 9-10 Radze zagazować jeśli chodzi o koszty bo na benzynie nie idzie jeździć z tym silnikiem ekonomicznie. Mnie nie było stać na ten silnik, przyznaje się :facepalm:

Wymieniałem zmieniłem opony na 16, sondę, katalizator, przepływomierz, przepustnice w niej i jak paliła tak paliła dużo. To już była moja audi 80( szalone lata szkolne) 1.6 na jedno-punkcie mniej paliła niż tak bladzia ale to zrozumiałe bo tu już masz 8V wielopunkt a to musi łykać :facepalm:

Niestety silniki benzynowe nie są oszczędne i co być nie wymieniał zawsze swoje musi wziąć, taki urok :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Zagazować , hmm , ale myślę czy mi się to opłaci wszystko, ja tam tylko robie takie km , że od domu do szkoły i tak w kółko ;D trzeba by było all wyliczyć ,bo ja powiedzmy starcza mi to na tydzień ,a jak na gazie będzie to trzeba uwzględnić to , że i tak będzie trzeba troche tej benzyny zalać ;s

Opublikowano

Mam dokładnie takie samo spalanie. W trasie jeszcze znośne ale cos poza ty, masakra. Od wrzesnia zakładam LPG nitro to wtedy zacznie sie opłacac jezdzic :grin:

Opublikowano

u mnie też spalało tyle i z tego powodu jeździłem mniej bo za 50 zł na benzynie do pracy i spowrotem gdzie mam w jedną stronę 10 km to przejeżdżałem jakieś max 4 dni czyli 80km a jak po 2 miesiącach od kupna jak wsadziłem gaz to jest oszczędniej ale znowu się więcej jeździ a to tu a to gdzieś pozwiedzać różne miejsca ale za 100 zł LPG jak zaleje do pełna to po mieście robię 350 km takiej średniej jazdy czyli nie jak emeryt

Opublikowano
  • Autor

rozumiem , dzięki panowie za odpowiedź :P zastanawia mnie tylko jedno , dużo piotrku dolewasz benzyny jak tankujesz przy okazji gaz? bo mialem starsza mazde 323f i po prostu mam nie mile wspomnienia xd boi tak czy siak trzeba bylo sporo w nia ladowac tej benzyny ;d

Opublikowano

ale po co dużo benzyny ładować ja zawsze trzymam się poziomu połowy zbiornika benzyny aby pompa miała w czym się moczyć a dolewam benzyny po 20 zł co jakieś 4 tankowania LPG i ja na benzynie odpalam do puki auto nie złapie 40 stopni i na noc jak wiem że już nigdzie nie jadę gaszę na benzynie aby wtryski nie były suche na noc tak mi ktoś kiedy doradził i tak robię

Opublikowano
  • Autor

ok, dzieki za odpowiedz , przemysle jeszcze temat z tym gazem :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

w sumie to w moim AHL to po mieście jeżdżąc osiągam 7-8 (w porywach 9, zależy od paliwa) natomiast w trasie to 5-6 :) , staram się tankować zawsze do pełna, bo zauważyłem taką głupią zależność :P jak zatankuję pół baku to jakoś zawsze robię mniej kilometrów niż jak wyjeżdżę pół baku z pełnego tankowania :P

Opublikowano

Bo bak nie jest zapewne idealnym sześcianem prostokątnym więc i wskazania na blacie nie są zapewne liniowe ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o moja audiczke ostatnio zalałem za 40 zł PB 95 i zrobiłem równo 100km do zapalenia sie rezerwy, do tego przejechałem okolo 30 km w mieście, wiec chyba nie jest zle prawda ??

Opublikowano

mi spala pb 95 10-11 litrów przy dynamicznej jeżdzie ale niedawno założyłem lpg i za stówkę robie 400km

Opublikowano

Spalanie jak najbardziej możliwe. Ja uważam, że przy emeryckiej jeździe ten silnik się po prostu męczy bo poniżej powiedzmy 2 tys. obrotów nie ma siły tych 1300kg popędzić jako tako co za tym idzie spala tyle samo PB co przy dociąganiu do 3-3,5tys. obr. gdzie silniczek ma już wyraźnie lżej jeśli chodzi o przyspieszanie a nawet jeśli to jest różnica rzędu +/-0,5l. :decayed: Piszę z własnej autopsji, ale wiadomo każdy ma inną technikę i w różnym stanie są silniki :wink:

Opublikowano

Twierdzisz ze przy dociaganiu do 3-3,5 tys obr spali o 0.5 l wiecej ?

Opublikowano

Napisałem +/- 0,5l a to różnica.

Opublikowano

Nie no bo jestem ciekawy musze sprawdzić to u siebie bo ja nie przekraczam 3 tys :P