Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trwałość akumulatora A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile wytrzymuje od nowości akumulator w b8? wymieniał już ktoś?

Opublikowano
  • Autor

mój ma 6 więc chyba już końcówka.... rozumiem pomiar napięcia wskaże czy jeszcze się nadaje?

Opublikowano

Nowe aku. wytrzymują średnio 5-6 lat niezależnie od marki samochodu. Może się jednak zdarzyć że padnie wcześniej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie auto 2008 rok 202 tys. nalotu i aku orginał nie wymieniany, zimą już miałem go wymieniać gdyż w mmi pokazywało mi 10% - 20% a gdy sie ociepliło wzrosło do 100% dodam że dziennie robię 100km

Opublikowano
Nowe aku. wytrzymują średnio 5-6 lat niezależnie od marki samochodu. Może się jednak zdarzyć że padnie wcześniej.

Jacek, nie uśredniaj trwałości akumulatorów według ilości lat, bo to nie ma żadnego związku z prawdą. Na długość eksploatacji akumulatora ma wpływ wiele czynników, z których na część z nich masz wpływ, na inne żadnego.

Tak dla przykładu kilku klientów z mniej więcej tygodnia:

1. Blondyna z Hondy Civic w benzynie, auto kupione w salonie, akumulator nie wymieniany przez użytkowniczkę auta - 12 lat ( zaznaczę, że nie rekordzistka, jeśli chodzi o wyłapaną przez nas żywotność akumulatora )

2. Stały klient z BMW serii 7 w dieslu, auto salonowe, akumulator fabryczny Varta z serii Start&Stop AGM sprawdzony po kodzie fabrycznym - 8 lat

3. Klient z jakiegoś leciwego VW 1,9 w dieslu, ( tu akurat akumulator z rynku wtórego ), nasz akumulator Fiamm i w ręce nasza karta gwarancyjna - 9 lat

Takich przykładów, gdzie akumulator ( czy to fabryczny, czy z rynku wtórnego ), służył klientowi więcej niż 6, 7 czy nawet 8 lat mam w miesiącach letnich kilkanaście ( i to tych klientów, z którymi zdążę zamienić kilka słów, lub gdy chłopaki rozkodują sobie z ciekawości numer fabryczny znanych nam marek akumulatorów ), a w miesiącach zimowych nikt tego nie zliczy, bo nie mamy czasu na takie zabawy.

Jeszcze dla zabawy takie wyjaśnienie pojęcia "średnia" przez mojego kolegę klientowi, który zapytał ile średnio służy pralka:

Jeśli Henio co dzień je na obiad kapustę, a jego szef co dzień je na obiad mięso mielone i ryż .......... to uśredniając oboje jedzą co dzień gołąbki.

Opublikowano

ostatnie zdanie ....

:polew: