Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF]Jak oszczędzać dwumasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie jakieś rady jak oszczędzać dwumasa?

1. Nie chamować biegami (zaszłyszane)

2. ........

Opublikowano

Nie robić zrywów przy ruszaniu z miejsca (zbyt wysoki moment)

Nie jeździć z małą prędkością przy wysokich biegach

Nie przyśpieszaś gwałtownie (no chyba że robimy logi :cool1: )

Nie jeździć na pólsprzęgle.......

Ale wtedy cały urok jazdy diabli wezmą :evil:

Opublikowano

1. Nie chamować biegami (zaszłyszane)

Nie jeździć z małą prędkością przy wysokich biegach

no to są właśnie elementy, które w dieslach sa raczej nie do przejścia...

hamowanie silnikiem to podstawa oszczędności a jazda na wysokich obrotach dieslem mija się z celem...

Opublikowano

Nigdy nie wpadłem na pomysł , aby oszczędzać dwumasa :decayed: Jakbym miał stosować się do tego co napisaliście wyżej to bym wolał sprzedać samochód :>

Opublikowano

heh dokładnie. myślę że jedyne co możesz zrobić to nie przesadzać z niskimi obrotami podczas jazdy... Dwumas tak jak opony... kiedyś trzeba wymienić ;( :kox:

Opublikowano

Najlepiej nie jeździć to będzie największa oszczędność :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

no tak :) ale ile dwumas srednio wytrzymuje?

Ile kosztuje wymiana dwumasa? trzeba pewnie od razu wymienic sprzęgło i docisk nie?

Opublikowano

Jak Ci padnie któraś z tych rzeczy to wymieniasz obydwie odrazu i poźniej masz spokój na długie kilometry.

U mnie od nowości dwumas i sprzęgło jeszcze nie było wymieniane.

Opublikowano

Ile kosztuje wymiana dwumasa? trzeba pewnie od razu wymienic sprzęgło i docisk nie?

Jeździj a nie zadawaj głupie pytania. Będziesz się martwił jak sie wysra a nie teraz już gdybasz co będzie jak coś nawali. Jeszcze Ciebie ten dwumas przeżyje i padnie następnemu właścicielowi więc się nie stresuj tylko ciesz klekotaniem :)

Opublikowano

U mnie był wymieniony na gwarancji przy 45000km z tego co pamiętam.Była jakaś trefna seria dwumasów firmy LUK i wymieniali je na Sachsa

Opublikowano
  • Autor

marekg

Mam jakieś paranoje, mam go od niedawna, wczesniej tylko benzyna i nie jestem przyzwyczajony. Jak narazie to mi biegi 1 i 2 źle wchodzą i nad tym bede deliberował. jedynki czasami nie moge wrzucic

Opublikowano

U mnie był wymieniony na gwarancji przy 45000km z tego co pamiętam.Była jakaś trefna seria dwumasów firmy LUK i wymieniali je na Sachsa

a to róznie tez z tym bywa , jak Ja kupowałem dumasa firmy Sachs to na tarczy był napis LUK , czasami tez jest na odwrót :shocked:

Opublikowano

Masz ten + że w Warszawie są SPOTY organizowane i dużo ludzi przyjeżdza.Więc zacznij też jeździć to się napewno wiele rzeczy nauczysz i dowiesz.

Opublikowano

marekg

Mam jakieś paranoje, mam go od niedawna, wczesniej tylko benzyna i nie jestem przyzwyczajony. Jak narazie to mi biegi 1 i 2 źle wchodzą i nad tym bede deliberował. jedynki czasami nie moge wrzucic

Skąd ja to znam...dopiero zaczynam sie uspokajać :kox:

Opublikowano

- ruszac w miare delikatnie- nie strzelac ze sprzegla

- nie jezdzic na obrotach ponizej 1500 obr/min

- hamowanie silnikiem nie ma wplywu na zuzycie dwumasa, dwumas - nie przenosi momentu napedowego

- ostre przyspieszanie nie ma wplywu na zuzycie dwumasa, pod warunkiem ze odbywa sie w zakresach moment - max moc max

no i jeszcze uwaga ... nie przesadzajmy to nie sa auta z porcelany :cool1: jezdzmy i sie cieszmy z ekploatacji

Opublikowano

Witam,

mam pytanie: co dzieje się konkretnie z "dwumasą, gdy jadę spokojnie bez przyśpieszania na obrotach powiedzmy 1200/min?

czy "dwumasa" zużywa się także szybciej w czasie postoju na biegu jałowym?

W benzyniakach w instrukcji jest napisane, żeby nie rozgrzewać silnika na postoju, tylko od razu jechać z umiarkowanym RPM. Czy to również dotyczy Diesli? Czy wskazane jest rozgrzanie go przez 1-2min na postoju?

Pozdrawiam i dzięki za odp.

Opublikowano

Witam,

mam pytanie: co dzieje się konkretnie z "dwumasą, gdy jadę spokojnie bez przyśpieszania na obrotach powiedzmy 1200/min?

czy "dwumasa" zużywa się także szybciej w czasie postoju na biegu jałowym?

W benzyniakach w instrukcji jest napisane, żeby nie rozgrzewać silnika na postoju, tylko od razu jechać z umiarkowanym RPM. Czy to również dotyczy Diesli? Czy wskazane jest rozgrzanie go przez 1-2min na postoju?

Pozdrawiam i dzięki za odp.

dwumas przy stalej predkosci przenosi maly moment napedowy, jednak tak niskie obroty nie sa korzystne dla silnika ( duze obciazenie ukladu tlok cylinder).

owszem po minucie od uruchomienia, powinno sie ruszac, ale jazda z umiarkowanymi obrotami tzn jazda w zakresie 1500-2200 obr, z delikatnym operowaniem gazem. jazda na obrotach rzedu 1200 obr daje wiecej szkody niz pozytku.

Opublikowano

Jak Ci padnie któraś z tych rzeczy to wymieniasz obydwie odrazu i poźniej masz spokój na długie kilometry.

U mnie od nowości dwumas i sprzęgło jeszcze nie było wymieniane.

ja wysyłając sprzęgło do regeneracji wysłałem też dwumas do przeszlifowania, poza tym tłumił dobrze. przebiegu było coś ponad 180k km i założyłem regenerowane sprzęgło z używanym dwumasem - śmigało aż miło :)

Opublikowano

w benzynie dwumas pracuje w o wiele korzystniejszych warunkach, przezywalnosc jest o 100% wieksza.