Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wiazka elektryczna silnika 2.0 ALT PROBLEM!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z główną wiązką elektryczną silnika. Problem jest taki że auto mi nie odpala według mechaników problem jest z wiązką w sumie jej częścią którą podłącza się do wtrysków. Kable w tym miejscu są poprzecierane... Próbowali mi to zrobić tak żebym mógł zjechać do Polski ale po paru dniach znowu miałem problem i auto nie chciało odpalić. Także sobie darowałem i auto stoi teraz w warsztacie. Ogólnie większość tych kabli jest w oleju bo wcześniej miałem wyciek spod uszczelki... Miał ktoś może taki problem? Myślę teraz nad kupnem nowej wiązki. Koszt w Holandii w warsztacie którym stoi auto to 1031 euro, wczoraj dzwoniłem do polskiego serwisu audi to mi powiedzieli 4700zł. Mam znajomego w serwisie w Holandii to może mi załatwić za 775 euro. Co mi doradzacie? Kupić nową? szukać używanej? czy próbować "łatać" tą co mam? jest sens bawienia się w wymianę konkretnych przewodów i tych kostek? można gdzieś takie kostki dostać? Wiadomo będzie taniej tylko pytanie ile to będzie działać... Co byście doradzili? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ja bym szukał używanej poniżej link

AUDI A4 B6 A6 2.0 ALT WIĄZKA INSTALACJA SILNIKA (4283538345) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

można spokojnie znaleźć coś w rozsądnej cenie, ewentualnie pokusił bym się na samodzielną naprawę.

Jeżeli to tylko część wiązki dochodząca do wtryskiwaczy to 8 przewodów - wymiana ich nie powinna być skomplikowana i kosztowna.

Opublikowano

Szukalem wlasnie uzywanych na allegro ale one sa nie kompletne... mam uzyc przewodow z uzywanej wiazki? Nie lepiej zrobic to na nowych przewodach i kostkach? Nie wiecie jakiego przewodu musze uzyc? O jakichs specjalnych parametrach? Dostane takie nowe kostki? Czym polaczyc nowe przewody ze starymi? Jakies specjalne kostki/ zlqcza?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jeżeli kostki są w dobrym stanie to proponuję polutować kable.

Kupić na metry albo pojedyńcze żyły lub wielożyłowe przewody/

Osobiście polutowałbym i zaizolował bawełnianą taśmą na pewno nic by się nie stało po czasie.

U mnie jak zakupiłem auto była zamontowana instalacja lpg.

W uwagi że nie byłem z niej zadowolony zmieniłem na staga 300 ISA2.

Stag ma gniazda i wtyczki pod wtryskiwacze pb, a stara instalacja była lutowana.

Musiałem właśnie tą część instalacji czyli do wtryskiwaczy pb polutować tak jak była oryginalnie.

Działa już 3 lata i nic się nie dzieje.

Chyba trafiłeś na jakiś kiepskich elektryków samochodowych, żeby nie potrafili dobrze polutować kabli :facepalm:

Może jakbyś dał jakieś zdjęcia

Tu masz schemat:

Schemat%20nr%2011.jpg

Opublikowano

Spoko, w takim razie jutro zabieram auto z warsztatu i bede sam probowal cos robic... jak cos to porobie jakies foto i wrzuce do watku... jakby te kostki byly w zlym stanie to da sie je gdzies dostac? W serwisie? Czy gdzies na jakiejs stronce?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Chodzi ci o kostki do wtryskiwaczy? Jest też gość na allegro co ma różne kostki i piny

Poszukaj sprzedającego Gelson_Mandela

Opublikowano

Tak, chodzi mi o te kostki do wtryskiwaczy... jutro odbieram auto z warsztatu i zobaczę jaka jest sytuacja. Zrobię foto i ew. podpowiecie jak to rozwiązać. Ja też mam gaz założony... także prawdopodobnie mam ten sam problem co kolega Darek. Przy okazji zapytam o inny problem. Ostatnio wsiadam do auta i chciałem je odpalić ale aku mi padło... wziąłem od kolegi prostownik i go naładował ale później zauważyłem że wentylator sam się włącza... nawet jak auto jest zamknięte i to mi rozładowuje aku... mam padnięty termostat może to być przyczyną tego całego zamieszania? Czy to raczej jakieś zwarcie? Jakieś sugestie?

Pozdro!

Opublikowano

Może być wina czujnika temperatury, czteropinowy przy bloku lub na dolnym wężu od chłodnicy.

Uszkodzony termostat nie włącza wentylatora.

Napraw najpierw te kable, bo błędów bedziesz miał całą listę, może nawet kabel do czujnika temp.też jest uszkodzony.

Podaj jaką masz instalację gazową.

Trzeba mieć schemat przewodów lpg, pewnie są lutowane tak jak u mnie było, więc trzeba wiedzieć który kolor do jakiego wtrysku.

Potrzebne Ci pewnie takie wtyczki

WTYK 2 PINOWY OPEL RENAULT FIAT VW ORYGINALNE JPT (4288240351) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Od tego samego sprzedającego przyda się również to

tasma_parciana_25_25.png

Przewody też posiada