Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie do tych co instalowali zawiasy klapy automatycznie podnoszonej w sedanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie/Panie,

pytanie skierowane do tych co zakładali zawiasy klapy automatycznej od Łukasza.

Czy też po instalacji zawiasów musicie mocniej trzepnąć klapą żeby zamek w klapie zaskoczył??

Nie chodzi mi o samo zamykanie klapy klamką/uchwytem wewnętrzną bo wiadomo, że po instalacji zawiasów ciężko to zrobić ale o sam moment zatrzaskiwania (żeby zamek załapał)- zdejmując stare zawiasy nie zaznaczyłem sobie ich pozycji i przy zakładaniu nowych z lewej strony nie miałem prawie w ogóle szpary między klapą a błotnikiem, a z prawej miałem za dużą. Regulowałem zawiasami, dopiero jak podregulowałem tym peszlem, na którym zatrzaskuje się zamek klapy to szpary się wyrównały. Tyle, że nie pamiętam czy przed regulacją też tak mocniej trzeba było trzepnąć klapą aby się zamknęła czy spieprzyłem coś w regulacji :facepalm:

Niby w książce "Sam naprawiam jest napisane, że szpary w klapie reguluje się przesuwaniem tego peszla na boki i dół góra ale wkurza mnie to trzaskanie teraz:doh:

Opublikowano

W ori zawiasach B7 też trzeba klepnąć mocniej klapą by się zamknęła. Ja zawsze pociągam za rączkę w tapicerce, nie łapię z góry za lakier. Taki urok sprężynek i automatycznego otwierania.

I szczerze wolę lekko trzasnąć klapą niż tak jak jest to w Vectrze rozwiązane - klapa jest ciężka i sama opada, w zimie uciążliwe kiedy klapa cała usyfiona.

Opublikowano

No jak ciągnę za klamkę to muszę jeszcze mocniej piznąć klapą niż jak chwytam z góry za lakier