Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak aktywować wyświetlanie aktualnej prędkości na FIS w Audi A4 B6?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Jestem nowy na forum i przychodzę z małym pytaniem odnośnie FISu w moim Audi A4 B6 (2002), mianowicie czy jest opcja wgrania albo ustawienia tego, aby na FIS wyświetlana była obecna prędkość z jaką się auto porusza? Gdzieś na filmach widziałem, że jest to normalnie, ale w tych bardziej zaawansowanych FIS'ach i ciekawi mnie czy dałoby radę wgrać to jakoś, na przykład przez wtyczkę OBD 2. Obecnie mam do wyświetlania spalanie średnie i chwilowe, prędkość średnią, zasięg i czas podróży. Dodam że nie znam się jakoś bardzo na tym i być może gadam głupoty.
Pozdrawiam

IMG_20250619_150911.jpg

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie
19 minut temu, RadekAvant napisał(a):

czy jest opcja wgrania albo ustawienia tego, aby na FIS wyświetlana była obecna prędkość z jaką się auto porusza?

Nie ma.

19 minut temu, RadekAvant napisał(a):

Gdzieś na filmach widziałem, że jest to normalnie, ale w tych bardziej zaawansowanych FIS'ach i

Jest fabrycznie dopiero od generacji A4 B8.

Dla B6/B7 był kiedyś dostępny osobny moduł VFIZ, który wpinasz w aucie i wtedy pokazuje między innymi prędkość i kilka innych danych. Z tego co wiem, już chyba go nie sprzedają.

https://www.qmatis.com/de/devices/menu-vfiz/menu-vfiz-audi

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma.

Jest fabrycznie dopiero od generacji A4 B8.

Dla B6/B7 był kiedyś dostępny osobny moduł VFIZ, który wpinasz w aucie i wtedy pokazuje między innymi prędkość i kilka innych danych. Z tego co wiem, już chyba go nie sprzedają.

https://www.qmatis.com/de/devices/menu-vfiz/menu-vfiz-audi

Szkoda, bo myślałem, że jak zbiera info o prędkości i pokazuje średnią, to że może i tą obecną pokazywać, ale dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Jest jeszcze chyba opcja przy RNS-E i Custom Firmware :)

Opublikowano

Ze też na forum tu jeszcze polecacie gościa, który od niechcenia odpisywał, a teraz już ma totalnie w d*pie swoich klientów. Do tego chciwość Ukraińca (o ile dobrze pamiętam, to gościu z Ukrainy to tworzy) sprawiła, że jak kiedyś to było za 700 zł (chyba ze 3 lata temu sobie to chciałem sprawić) tak teraz widzę 1200 ziko. Ja wiem że wiedza ma swoją cenę ale bez przesady. Komponenty tego ustrojstwa zamykają się w 200 zł, reszta to ogarnięcie elektroniki licznika i interfejsu can - dla kilku ludzi na forum jest to jak zjedzenie kromki (może sami zrobimy swoje urządzonoko? 😂)

Opublikowano

Pytał o możliwość więc napisałem o możliwości, którą znam. Jeżeli znasz inną możliwość, to napisz. To nie było polecanie. 

Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 17:33, Langista napisał(a):

Ze też na forum tu jeszcze polecacie gościa, który od niechcenia odpisywał, a teraz już ma totalnie w d*pie swoich klientów. Do tego chciwość Ukraińca (o ile dobrze pamiętam, to gościu z Ukrainy to tworzy) sprawiła, że jak kiedyś to było za 700 zł (chyba ze 3 lata temu sobie to chciałem sprawić) tak teraz widzę 1200 ziko. Ja wiem że wiedza ma swoją cenę ale bez przesady. Komponenty tego ustrojstwa zamykają się w 200 zł, reszta to ogarnięcie elektroniki licznika i interfejsu can - dla kilku ludzi na forum jest to jak zjedzenie kromki (może sami zrobimy swoje urządzonoko? 😂)

Jak ktoś zna kody can do tego wszystkiego to fakt chwila roboty z kodem, ekranikiem kolorowym lcd i mikrokontrolerem jakimś. Jakby się ktoś znalazł to bym chętnie ogarnął hardware :P

Opublikowano

Samo ESP32 wystarczy, przetwornica obniżająca napięcie z 12V na 5V i ekran. Obudowa i gdzie dasz wyświetlacz, lub czy też skorzystasz już z tego w FIS zależy od wyobraźni.

Opublikowano
W dniu 7.09.2025 o 12:09, Langista napisał(a):

Samo ESP32 wystarczy, przetwornica obniżająca napięcie z 12V na 5V i ekran. Obudowa i gdzie dasz wyświetlacz, lub czy też skorzystasz już z tego w FIS zależy od wyobraźni.

No i namówiłeś xD, narazie jako POC podstawowe info, większym wyzwaniem będą błędy na fisie typu spalona żarówka. 

IMG_5668.jpeg

Opublikowano

To wiedza ogólno dostępna, wiadomo ciężej jest dobrać się do can i odgadnąć które sygnały nas interesują ale im głębiej lecisz z projektem, tym łatwiej się połapać, brawo za chęci.

Jak widzisz hardware to grosze, bo domyślam się że w 100 ziko się zamieściłeś, lwia część to mozolne szukanie sygnału, który nas interesuje, jednak z odpalonymi blokami w vcds łatwo wyświetlić wartości, których szukamy.