Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Czy podejdzie silnik wycieraczki tylnej ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje wymienić silniczek wycieraczki tylnej mój ma nr. 8E9 955 711 B

Moje pytanie czy podejcie jako zamienik z nr : 8E9 955 711 C

Opublikowano

Wg etki tak. Od 2005 roku zamienili B na C.

Opublikowano

superowo :) w takim razie nie mam sie czego obawiać ;)

Opublikowano

A co skończył się ?? Bo u mnie też wycieraczka stanęła ale rozebrałem, okazała się że zaśniedział syfem, i taką mazią płynu z wodą nie wiem co to było ale i rdza i wszystkiego pełno.Elegancko wymoczyłem cały wałek, i wszystkie kółka zębate śmiga jak ta lala lepiej jak nówka :) max godzina pracy i +(-) 300 zł w kieszeni. Tak więc sprawdź bo może śilniczek sprawny.

Opublikowano

oki w takim razie razie musze sie zabrać za ściągnięcie jej ,jak najbezpieczniej ja ściągnać ??

Opublikowano

Że by samą wycieraczkę zdjąć jeśli wcześniej tego nie robiłeś, to podejrzewam że bez ściągacza się nie obędzie, (tak było u mnie).

Zdejmujesz osłonę pokrywy klapy tylnej, i masz widok na silniczek, nie trzeba go wcale demontować tych 3 dużych śrub co trzymają cały silnik, możesz po woli delikatnie wysunąć cały wałem z kółkiem napędzającym tylko ciężko będzie schodził jak jest syf, troszkę się namęczyłem za nim wyszedł, ale po woli,(piwko małe po drodze) i puściło wyszedł, wymyłem ładnie wypłukałem kółka w układzie i cyka aż miło. Inna kwestia jak masz spalony silniczek, ale to też masz jak sprawdzić,bo delikatnie niech ktoś ręką pomoże wycieraczce ruszyć, jak pójdzie to znaczy że syf spowodował zatrzymanie mechanizmu.

Opublikowano

Już po oględzinach ,a więc wycieraczka ani drgnie nawet jak mocniej jej pomóc , stoi i już.

Co jeszcze zauważyłem po zdjęciu osłony z tyłu tzn. w środku auta .Podczas próby załączenia odpaliłem równierz sprysk i pojawił sie wyciek do środka auta. Wiec myśle ze jedyny ratunek to wymiana na nowy mechanizm .... :(

Opublikowano

Wyciek do środka autka,to prawdopodobnie ułamany króciec ten co jest przy silniczku. U mnie też nie dało się ruszyć jak by ktoś zaspawał,udało się po malej próbie ale niestety ułamałem ramię wycieraczki i musiałem zmienić. Króciec wiem że gdzieś czytałem na forum, ktoś to robił u udało się zakleić.

Opublikowano

Zamówiony juz nowy mechanizm :-)

Opublikowano

A jednak nie obyło się, niestety. I dużo do zapłaty ??