Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szum drzwi kierowcy ale tylko przy nawiewie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Panowie, podczas jazdy słyszę dość mocno silnik i ogólnie dość głośno szumi mi z okolic lewego nawiewu oczywiście w szparze między boczkiem drzwi a tą klapką od bezpieczników... przysłuchałem się i czuć wpadające powietrze właśnie z tej szpary. Zaznaczyłem na zdjęciu skąd dochodzi głośny szum. Czy tam nie powinno być jakiejś pianki czy czegoś wygłuszającego ? Od strony pasażera cisza i nic tam nie ma... Drzwi regulowałem na różne sposoby i nie pomogło dlatego może jakiegoś elementu tam brakuje ? :facepalm:

25z4gae.jpg

Opublikowano

Źle wyregulowane drzwi, tam w oryginale nie ma żadnej dodatkowej pianki czy uszczelki.

Opublikowano

A jak je wyregulować żeby tamtą strona zaznaczona na zdjęciu doszły ?

Opublikowano

Podstawa to odpowiednie ustawienie drzwi na górnym zawiasie (tak aby płaszczyzny i szczeliny drzwi i błotnika łapały ten sam poziom) i później ramy. Musisz mieć w drzwiach oba fabryczne dystanse: taki klinik przy dolnej śrubie od strony błotnika i wsuwaną płytkę przy górnej od strony słupka B. Wsuwasz płytkę, ustawiasz ramę tak żeby nie tłukła o słupek B i łapała uszczelką po całości dopychasz klinik do lekkiego oporu i całość zakręcasz. Wtedy powinno być ok, trudno to opisać dokładniej ale jak popróbujesz to zajarzysz o co chodzi.

Opublikowano

Trochę wieksza matematyka widzę , ale faktycznie drzwi mogę mieć opuszczone bo nawet jak zamykam to nie zatrzaskuja sie lekko jak pozostałe tylko trzeba mocniej nimi trzasnac i tak stawiają trochę opór . No i pod ryglem między slupkiem środkowym a drzwiami tam gdzie jest zamek drzwi widać przeswit światła jak Sie spojrzy w ta szpare między drzwiami a slupkiem ....

Opublikowano
No i pod ryglem między slupkiem środkowym a drzwiami tam gdzie jest zamek drzwi widać przeswit światła jak Sie spojrzy w ta szpare między drzwiami a slupkiem ....

No to zdecydowanie nie tak powinno być. Pytanie też czy buda jest prosta, czy robiona bo jeśli to drugie to rzeczywiście wyższa matematyka będzie żeby to ustawić, a na niekombinowanym nadwoziu 15 minut.