Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Wymiana rury odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W AEB podobnie się to zmienia, ja zapłaciłem w ASO 95zł chyba. :)

Opublikowano

dzisiaj wymienilem ta rurke odmy:) bylo troszke zabawy ale sie udalo a tak wygladala stara rurka :naughty:

odma.jpg

Opublikowano

Jam mam to dożywotnio zrobione bo ze stali flansza+10cm. rurki dalej połączyłem na opaske.

Opublikowano

dzisiaj wymienilem ta rurke odmy:) bylo troszke zabawy ale sie udalo a tak wygladala stara rurka :naughty:

odma.jpg

Tak jak u mnie ukruszony ten kołniez który wchodzi w blok wiec wiadomo gdzie był wyciek :good:

Jam mam to dożywotnio zrobione bo ze stali flansza+10cm. rurki dalej połączyłem na opaske.

Dobry patent i sam sie zastanawiałem nad tym żeby coś takiego zrobić ale brakło mi sprzetu i motywacji do wykonania :wink4:

Opublikowano

Również u mnie była pęknięta i nieznany wyciek oleju został zlokalizowany :)

I również patent ze stalową flanszą. Producent przeliczył się co do wytrzymałości plastiku :)

Opublikowano

Panowie o co chodzi z tą odmą?? Wiem że mam pękniętą, wiec chciałem sobie zakupić zamiennik. A facet w sklepie motoryzacyjnym się pyta górna czy dolna. Normalnie nie wiedziałem mu co odpowiedzieć i dałem sobie spokój. Wiec moje pytani brzmi ile jest tych rur?? Czy trzeba wymieniać wszystkie, czy tylko tą pękniętą??

Opublikowano

Wymieniasz tylko pęknietą.

nie wiem dokładnie jak jest w 1.8 ADR ale podejrzewam że standardowo jest rura o której tu wyżej pisalismy która idzie tam z dołu od skrzyni korbowej na górę gdzie na pokrywie zaworów jest rozdzielacz oleju i dalej druga rura od rozdzielacza gdzies do dolotu ale tu już nie wiem jak jest w ADR :wink4:

Opublikowano

Według programu ETKA twój układ odpowietrzający powinien wyglądać następująco:

bfada4b0b9167ee1m.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie też popękało na dole i ciekło, nie mogłem dostac samego dolnego węża dostępny był tylko całosc tzn jeden długi ten bez separatora i taki założyłem, z tego co widac na etce pokazane są dwie możliwosci tzn ten wąż bez separatora montowany był fabrycznie na początku, a od roku 99 w afnach były juz z tym separatorem. Wiec chyba muszę jednak założyc tak jak byc powino i gdzies znalesc ten dolny wąż i separator, ten który mam był dobry ale lecąc w pewnego kota kręcocego sie przy samochodzie niestety się uszkodził i został mi tylko dobry górny :kox:

Opublikowano

Panowie o co chodzi z tą odmą?? Wiem że mam pękniętą, wiec chciałem sobie zakupić zamiennik. A facet w sklepie motoryzacyjnym się pyta górna czy dolna. Normalnie nie wiedziałem mu co odpowiedzieć i dałem sobie spokój. Wiec moje pytani brzmi ile jest tych rur?? Czy trzeba wymieniać wszystkie, czy tylko tą pękniętą??

masz na tej stronie rysunek z etki. Górna/dolna jest w wersji z odolejaczem.

Ja osobiście kupiłem jeszcze inną - w wersji z kolankiem i zawleczką

1521179802

i wczoraj ją założyłem :naughty:

Może jak ktoś ma etkę to niech sprawdzi nr tego kolanka

Opublikowano

Po przeczytaniu tego watku cos mi sie wydaje ze pewnie tez mam problem z ta odma. Jutro bede patrzec tego. I tak pytanie jesli chodzi o ten separator (odolejacz). Czy jego sie wymienia lub czysci? chociaz najpierw sprawdze czy wogole go mam :). Wiem ze moze to glupio zabrzmialo ale wczesniej wogole nie mialem z tym do czynienia ani nawet z silnikami diesel'a (do tej pory jezdzilem Ibiza 97r. 1.4i) A przy okazji tego watku juz wiem gdzie dokladnie jest filtr paliwa bo na bank mam do wymiany :good:[br]Dopisany: 22 Kwiecień 2011, 20:19_________________________________________________I jeszcze takie jedno pytanko. Bo poslugujecie sie tutaj Etka. Mam laptopa widescreen. Nie moge zainstalowac Etki bo domaga sie rozdzielczosci 1280x1024. A ja takiej nie moge ustawic. Jest na to jakas rada?

Opublikowano

jego sie nie wymienia ani czyści. Tam sa tylko przegródki na których sie osadza olej z gazów wydostających sie tam i tyle. Co do etki nie przerabiałem problemów z rozdzielczością wiec nie pomoge

Opublikowano

bez separatora w ASO około 100zł, zamienniki idzie kupic taniej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamiennik w Krakowie 47zl

• 2 lata później...
Opublikowano

ja wczoraj wykrecilem to u siebie bo cieklo i okazalo sie ze 2 uszczelki sie przetarly (ktos jak zakladal to nie wiedzial co robi) ;p

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

ma ktoś numery z etki do AFN-a bo też mam to raczej peknięte bo silnik cały mokry z oleju.

Opublikowano

Numery z Etki:

028 103 491M - rura odpowietrzająca (dolna dłuższa)

028 103 509 - rura odpowietrzająca (górna krótsza)

052 103 495 - oddzielacz oleju

028 103 491J - rura odpowietrzająca (długa bez oddzielacza oleju)

Edytowane przez luk88spider

Opublikowano

Super dzięki. A z króćca masz może numer bo znalazłem taki 012585 ale coś brakuje ,a więcej nie widzę numerow.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odkopie trochę...

Czy krociec 028 103 111A pasuje do silnika AHU ?