Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oryginalność Części

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem przed zakupem części do kolejnej wymiany rozrządu.

Proszę o informacje czy jeśli kupię nowe części ze sklepu to po wyjęciu z kartonu na każdym elemencie (rolki, napinacz hydrauliczny, pompa wody itp.) powinno być oznaczenie producenta?

Dodam że kupuje tylko markowe produkty takich firm jak NTN lub INA - rolki, SKF - pompa, Contitech - paski.

Nie jestem przekonany do oryginalności części jeśli firma jest tylko na kartoniku.

Pozdrawiam

Opublikowano

ważne, żebyś kupował z pewnego źródła. ja kupiłem kiedyś amortyzatory Sachsa, z oznaczeniem producenta, hologramem itp, ale jakościowo były równe jakiemuś chińskiemu g...Może lepiej jechać do aso, zamówić u nich części i zamontować w pewnym warsztacie? Ostatnio modnym słowem - wytrychem stało się określenie "na pierwszy montaż"...wiadomo - producent produkuje co chce, a biedny naród wierzy, że dobre i kupuje. Wolę osobiście dołożyć 10% i mieć oryginał, niż bujać się z jakimś żelastwem podobno dawanym na pierwszy montaż. Widziałeś jak to ktoś montuje? Nie. A więc wszystko bierzemy na gębę.

Opublikowano

ASO też bierze z Chin

Opublikowano

Gdyby oryginalne części kosztowały 10% procet więcej od innych markowych to napewno bym kupował tylko w ASO. Po pierwsze ceny w ASO to nieraz 100% więcej a jakość też nie jest taka jak na pierwszy montaż.

Jak z tymi oznaczeniami? Są znaczki NTN lub INA na rolkach a na pompie SKF?

P.S. Kupuje od 10 lat z jednego zaufanego sklepu stacjonarnego, nie z sieci ale nie wykluczam że ktoś może po drodze przepakować części.

Opublikowano

Pompy Skf to już sieczka. Lepiej Hepu i spać spokojnie. Porownajcie wirniki na skf niebieski i Hepu czarny to zrozumiecie. W Polsce Skf to w większości śmieć chiński.

se9uga7u.jpg

evezame4.jpg

a5a4ymu6.jpg

Ale to trzeba w realiach zobaczyć ze Skf to śmieć.

Opublikowano

Tak wszyscy chwalą na tym forum SKF że już byłem do tej pompy przekonany ale jak widać nie wszyscy.

Kolego akurat na zdjęciu te pompy wyglądają podobnie. W sumie liczy się nie wygląd ale opinia użytkowników.

Czy swoją złą opinie o pompach SKF masz popartą użytkowaniem tych pomp czy tylko tym jak wygląda?

A na tej pompie HEPU są znaczki producenta? Gdzie to jest robione? Ile wytrzymuje kilometrów?

Chciałbym aby pompa wytrzymała ze 100 tys km a nie jak poprzednia Rivulle po 50 tys zaczeła piszczeć a drobne przecieki były już dużo wcześniej.

Opublikowano

punkt widzenia zależy zawsze od punktu siedzenia...czasem nawet 100% można dać więcej, byle działało i nie nadawało się do wymiany po kilku miesiącach

Opublikowano

Miałem dwa przypadki w których nowa pompa skf nie mogła wychlodzić auta. Właśnie ta niebieska. Po zmianie na Hepu jest ok.

Ja odkąd pamiętam na Hepu jeżdżę i problemów nigdy z nimi nie było.

Jakiś czas temu tu na forum ktoś też ta pompę zjechał. Także....

Dwa kupcie łożyska a4 b6 Skf i Fag. Znów skf sieczka a Fag super ale co w środku pudełka tez skf tylko italy nie china bo sobie Fag opini psuć nie pozwoli a skf chyba ma sam siebie gdzieś jak Bosch.

Opublikowano (edytowane)

A jakie firmy robiły/robią ori części do rozrządu?

Edytowane przez Mateos