Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BFC] Multitronic - dlaczego szarpie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Objaw w mojej skrzyni był podobny. Przy 30-40 km/h drżenie,szerpanie, "przskakiwanie" biegów, obroty góra dół, od 80-90 było ok. Konieczna była naprawa.

Wczoraj wieczorem wróciłem z warsztatu.

Naprawa to przeróbka na z 6 na 7 lameli, wymiana zespołu tłoków, tulei, przewodu olejowego i pierścienia zabezpieczającego oczywiście też nowe uszczelki olej i filtr. I najważniejsze to nowe oprogramowanie do skrzyni i prawidłowa adaptacja.

Po przejechaniu 500 km w drodze powrotnej wszystko było ok zupełnie inny samochód, wyprzedzanie innych samochodów to czysta przyjemność.

Jak Jesteś zainteresowany namiarami na warsztat i kosztami to daj znać.

Opublikowano
:hi: Hanz to daj namiary i pochwal się kosztami :naughty:[br]Dopisany: 11 Październik 2008, 21:07_________________________________________________multitronic nie ma miski olejowej tak mi mowił jeden majster
Opublikowano

jak chciałem kupić to powiedziano mi że sama zamiana z 6ciu na 7 lamelek + jakieś pierdołki (nie pamiętam) koszt. ok. 4000zł - ale może kolega gdzieś taniej namierzył...

a wszystkim którzy mają problemy polecam tą lekturę: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=75914&highlight=naprawie+multitronica

Opublikowano

Witam. Właśnie dzięki namiarom z podanego linka (który podał powyżej GRazny) trafiłem do firmy Pana Jana Sopy z Czernicy.

SSERWIS Jan Sopa, 44-282 Czernica, ul.Barcioka 27A, tel. (032) 4307508, www.sserwis.pl

Oczywiście czekałem całe TRZY TYGODNIE na naprawę (świadczy to o tym, że "trochę" roboty mają), ale zaręczam warto było. I jestem cały czas pod wrażeniem. I ceny i kompetencji Pana Jana. Nie jest przesadą to co pisał w swoim poście Paweł w wyżej wymienionym linku. Po prostu nie chciałbym się powtarzać, trzeba po prosty to przeczytać - szczególnie jego ostatni wczorajszy post sprzed północy. Pierwszy raz w życiu ktoś poświęcił mi tyle czasu, aby objaśnić o co w tym wszystkim chodzi (DWIE godziny jeśli chodzi o ścisłość) jak jeździć, na co uważać aby nie mieć problemów, no i jak wykonać prawidłową adaptacje (wcześniejszy opis jest prawie zgodny z tym co mi przekazał tylko nie doczytałem w nim najważniejszego - adaptację robi się na rozgrzanej skrzyni - 60 stopni - taka temperatura jest po przejechaniu 14-15 km).

Co do ceny i naprawy to najpierw dzwoniłem do Poznania (061 6636565 Teo Motors) - 5-6 tys. - serce zaczeło mnie boleć, poźniej znalazłem gościa pod Olsztynem (namiar znalazłem na niego na forum elektroda.pl - gość z A6 skrzynia 01J te same objawy - zrobili mu ją za 2 tys. zł - nie wiem co dokładnie zrobili - ale problem mu się rozwiązał sam - ukradzino mu ją.

Mój wydatek to całe 2,5 tys. zł - ale oprócz tego co podałem w poniższym poście wszystko było ok.

Lepiej przygotować się na większy wydatek, bo oczywiście o kosztach można mówić dopiero gdy skrzynię mamy na stole .... Standardowa odpowiedź o cenie naprawy to przedział między 2,5 tys. a 4 tys.