nomad999 Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Witam Po 2 tys od zakupu auta pojawiło się nie przyjemne stukanie. Stukanie dobiega na moje oko albo spod pokrywy zaworów ( górna strona) albo z pompy vacum raczej Dźwięk podobny do zaworów, ale nie jest cykliczny, często przerywa, zmienia natężenie, czasem znika. Jego częstotliwość jest zależna od obrotów silnika. A4 B6 2003 BFB 1,8 T 160 KM 190 tys przebiegu. Załączam link do filmu. https://www.youtube.com/watch?v=FPNhZoKiDBA&feature=youtu.be Stukanie pojawia się w 0:05 Jeżeli ktoś miał coś podobnego to proszę o wskazówki bo nie wiem czy zabierać się od pokrywy czy pompy a okaże się że to zupełnie coś innego. Słyszałem, że zawalone wtryskiwacze potrafią taki metaliczny dźwięk też wydawać. Edytowane 10 Września 2014 przez nomad999
Łukasz13 Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 A to nie czasem bardziej z turbiny bo brzmi jak lużna klapka wg w turbinie, jesli na pewno z pod pokrywy zaworów to możliwe że łańcuszek.
nomad999 Opublikowano 10 Września 2014 Autor Opublikowano 10 Września 2014 Podobno łańcuch był wymieniany nie dawno na nowy . Zaś Napinacz wymieniony na używany (90 tys. km przebiegu). Może napinacz ktoś mu stary wcisnął..
noxes Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 stawiałbym na łańcuch obijający się o obudowę.Tu masz dźwięk łańcucha przy popsutym napinaczu
nomad999 Opublikowano 19 Września 2014 Autor Opublikowano 19 Września 2014 Coś złego może się stac przy jeżdzeniu z tym dłuższy czas? Obudowa się ściera a opiłki pewnie trafiają do oleju?
noxes Opublikowano 19 Września 2014 Opublikowano 19 Września 2014 Opiłki opiłkami, ale może łańcuch przeskoczyć/spaść/ zerwać się i pognie zawory. W najlepszym wypadku będzie za wcześnie/ za późno otwierać zawory.
nomad999 Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Po miesiącu, wizytach u kilku mechaników i prawie 3 tys zł. znalazłem przyczynę stukania: tłumik drgań rozrządu przy napinaczu paska rozrządu powodował to stukanie. Ale dźwięk tak się niósł że można było dać głowę że to pod pokrywą. Także jak komuś stuka podobnie i wymiana napinacza nic nie daje- sprawdźcie rozrząd. U mnie założony był roczny i tłumik padł :/ I zmylało mnie to że stukanie pojawiało się tylko na ciepłym silniku co swoją drogą jest dziwną sprawą. Edytowane 24 Listopada 2014 przez nomad999
omenek250 Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Witaj, dokladnie u mnie to samo sie dzieje , dzis sprawoadzilem do znaijomego mechanika u mnie tak podobnie stuka do 2 tys obrotow powyzej juz przestaje, jednak u mnie to samo co u Ciebie wyszlo powiedz mi ile cie wyniosla naprawa
nomad999 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Wymieniłem dla pewności cały rozrząd wtedy z kuzynem więc wyszło koło 600 zł z pompą wody. A twój mechanior sam to znalazł, czy mu podpowiedziałeś? Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez nomad999
omenek250 Opublikowano 10 Maja 2015 Opublikowano 10 Maja 2015 Podejrzewal ze to to wlasnie jeszcze pokazalem mu filmik z twojego postu i byl juz pewny ze to wlasnie to:) dzieki za info tak wogole
Rekomendowane odpowiedzi