SHITERS Opublikowano 13 Września 2014 Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Witam, nurtuje mnie jedno pytanie. Wielu mechaników mówi, że przy rozpychaniu diesla rozrzad moze sie przestawic, to akurat prawda i wiem, ze nie mozna stosowac takich praktyk, ale zakladajac sytuacje, ze jedziemy naszym 1.9 tdi, stajemy na swiatlach i ruszamy, zduszajac silnik, silnik gasnie, czy w takim przypadku moze przeskoczyc rozrzad? Jak to sie ma do biegów, jesli sie zapomnimy i ruszymy z 3 podobno nie ma szans zeby rozrzad przeskoczyl, a jak to sie ma gdy zdusimy motor ruszajac na 1 (puscimy za szybko sprzeglo)? Czy gdyby rozrzad sie przestawil, przed ponownym rozruchem daloby się jakoś to stwierdzic, zeby nie zrobic kolizji w motorze? Dzieki za odp Edytowane 14 Września 2014 przez wrclaguna
SotoM Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 Jak ci rozrząd przeskoczy o 1ząb to jeszcze ok dla silnika-tłoki sie nie zderzą z zaworami a poznasz to- po niemocach mułowaty bedzie i do tego spalanie 12L. Jakiś czas temu cos takigo mial znajomy -źle mu rozrząd zlozyli w warsztacie.
vauxhall95 Opublikowano 14 Września 2014 Opublikowano 14 Września 2014 Nie ma opcji zeby przeskoczyl przy poprawnym napieciu i to jeszcze w PD gdzie pasek jest dosc mocno napiett
SHITERS Opublikowano 24 Września 2014 Autor Opublikowano 24 Września 2014 A czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia czy rozrzad stoi na znakach bez zwalania przodu?
SotoM Opublikowano 24 Września 2014 Opublikowano 24 Września 2014 Jest. Na kole pasowym jest naciecie i na obudowie rozrządu jest znak. A blokade np wiertło fi 5 wkladasz w walek rozrządu Albo vag i tam spr.synchronizacje.
Dev Opublikowano 26 Września 2014 Opublikowano 26 Września 2014 Jak wałek bedzie przestawiony względem wału o 10 stopni to ECU poda wartość z wału korbowego czyli bedzie "0". Sam sie kiedys na to nabrałem Rozrząd byl zle ustawiony a "0" na VAGu uznałem jako prawidłową wartość. Najbardziej wiarygodne będzie rozebranie przodu, zablokowanie wału, wałka rozrządu i sprawdzenie ustawienie napinacza.
SotoM Opublikowano 27 Września 2014 Opublikowano 27 Września 2014 A mówią ze vag prawde ci powie... ;-)
Dev Opublikowano 27 Września 2014 Opublikowano 27 Września 2014 powie, ale zawsze trzeba sprawdzić ja kieruje sie zawsze dewizą Feliksa Dzierzyńskiego "... wierzcie i sprawdzajcie..."
Rekomendowane odpowiedzi