Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słychać czasem tyrkanie po odpaleniu auta - proszę o opinię!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moich kilka słów odnośnie oleju - a w zasadzie jego porównania.

Tak się składa, że miałem możliwość sprawdzania na bieżąco podstawowych parametrów silnika (temp. cieczy, temp. oleju) jeżdżąc zarówno na na Castrolu 5W30, Millers'ie 5W30 i Millers'ie 5W40.
Castrol po 8 kkm był rzadki jak woda, czuć było delikatnie przepalony olej. Temperatura cieczy w lato >30 st. C.(+ w korkach) bez problemu osiągała temperatury powyżej 95-98 stopni. W zimie auto dość długo osiągało 82 stopnie.

Miller's 5W30 po 8kkm był zdecydowanie gęstszy od Castrola. Temperatura cieczy w lato >30 st. C.(+ w korkach) utrzymywała się na poziomie 88-95 stopni. Auto w zimie dogrzewało się bez większych problemów.

Miller's 5W40 po 8kkm czuć pod palcami, że dalej jest gęsty i (nie wiem jak to nazwać) "mięsisty". Temperatura cały czas utrzymuje się na poziomie 82 stopni, maksymalne ekstremum, które udało mi się uzyskać to bodajże 88 czy 90 stopni. W zimie nie ma problemów aby auto złapało odpowiednią temperaturę.

Mając zalanego Castrola myślałem, że mam walnięty termostat- bo takie były wahania temperatury- po zmianie na na M5W30 trochę się to unormowało a po zmianie na 5W40 jest już zupełnie ok.

Opublikowano

Moich kilka słów odnośnie oleju - a w zasadzie jego porównania.

Tak się składa, że miałem możliwość sprawdzania na bieżąco podstawowych parametrów silnika (temp. cieczy, temp. oleju) jeżdżąc zarówno na na Castrolu 5W30, Millers'ie 5W30 i Millers'ie 5W40.

Castrol po 8 kkm był rzadki jak woda, czuć było delikatnie przepalony olej. Temperatura cieczy w lato >30 st. C.(+ w korkach) bez problemu osiągała temperatury powyżej 95-98 stopni. W zimie auto dość długo osiągało 82 stopnie.

Miller's 5W30 po 8kkm był zdecydowanie gęstszy od Castrola. Temperatura cieczy w lato >30 st. C.(+ w korkach) utrzymywała się na poziomie 88-95 stopni. Auto w zimie dogrzewało się bez większych problemów.

Miller's 5W40 po 8kkm czuć pod palcami, że dalej jest gęsty i (nie wiem jak to nazwać) "mięsisty". Temperatura cały czas utrzymuje się na poziomie 82 stopni, maksymalne ekstremum, które udało mi się uzyskać to bodajże 88 czy 90 stopni. W zimie nie ma problemów aby auto złapało odpowiednią temperaturę.

Mając zalanego Castrola myślałem, że mam walnięty termostat- bo takie były wahania temperatury- po zmianie na na M5W30 trochę się to unormowało a po zmianie na 5W40 jest już zupełnie ok.

Rozwiałeś moje wątpliwości, mam auto od roku i jeździło właśnie na castrolu, zimą trzeba było długo czekać aż silnik załapie odpowiednią temperaturę, jak wylałem ten olej to się przeraziłem, jak woda i na dodatek śmierdziało spalenizną, zmieniłem na motula 5W30, wiadomo, świeży olej ale do teraz żadne grzechotanie nie występuje, aktualnie mam przejechane około 8tyś km i na zimę trzeba zmienić olej, zastanawiałem się właśnie nad millersem 5W40 i po tym co przeczytałem jestem już do niego przekonany :)

Dzięki

Opublikowano

Jeździłem swego czasu TSI w nowszej budzie a tam o temperaturze oleju informuje FIS. Castrol szczyt miał w okolicach 130C i to bez katowania, były też dziwne skoki typu 68 – 90 – 70. Po przejechaniu 5kkm oleju nie było... w misce sucho. Zalany motul nie wiem czy widziałem więcej niż 110C pod pełnym butem, temperatury stabilne średnia książkowa 90C, nawet po ostrej jeździe dość szybko spadał poniżej 100C.

A po co zmieniasz olej na zimę ?

Opublikowano

Ja? Po prostu zbliża mi się wymiana, zawsze prowadzę wymiany przed zimą i na wiosnę :wink:

Opublikowano

To chyba masz za dużo pieniędzy :)

Opublikowano

A może po prostu dużo jeżdżę, olej zmieniam co 12tyś km

Opublikowano

napisałeś że 8k :P ale spoko, ja też nie raz wymieniałem nawet przy 5k bo roczek uleciał, ale to była miska 1.9.

Opublikowano

napisałeś że 8k :P ale spoko, ja też nie raz wymieniałem nawet przy 5k bo roczek uleciał, ale to była miska 1.9.

No bo aktualnie jest 8k, do zimy mamy jeszcze 2 miesiące więc będzie około 11-12 tyś

Opublikowano

No bo aktualnie jest 8k, do zimy mamy jeszcze 2 miesiące więc będzie około 11-12 tyś

Jak chyba prawie każdy właściciel 3.0TDI miałem również ten problem. Grzechotka była i to głośna. Auto trafiło do ASO okazało się, że dwa łańcuchy było już bardzo mocno wyciągnięte. Został wymieniony kompletny rozrząd i od tamtej pory przez 30tkm było ok teraz może z dwa razy usłyszałem delikatne tryknięcie. Samochód ma zalany Motul Specyfic 5W30.Poprzedni właściciel zalewał chyba jakiegoś Mobila jak mnie pamięć nie myli. Ja wymiany robię co 10 max 11tkm.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

tydzień temu zalałem Motula X-clean 5W40 i od tamtej pory tyrkotanie przy odpalaniu nasililo się ,ale tylko kiedy auto postoi jakieś pół godziny na ciepłym silniku więc u mnie nic nie dało przejście z Castrola na Motul .

czy wymiana górnego napinacza coś pomoze czy koniecznie wymieniać kompletny rozrząd?

Edytowane przez muszka76

Opublikowano

Ja się na motulu zawiodłem, 5w30 12k na blacie i od dłuższego czasu czuć że olej już nie daje rady. Fakt wymiana powinna być w grudniu... ale czekam na rozrząd ;] termin już kilkukrotnie przekładany.

W CCWA i TSI zalany obecnie shell (za śmieszną kasę) i też jest ok.

czy wymiana górnego napinacza coś pomorze czy koniecznie wymieniać kompletny rozrząd?

Napinacze wszystkie, łańcuchy też bym wymienił wszystkie, reszta do kontroli.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdania są podzielone. Praktycznie 50/50. Wybór zależy od Ciebie!

Opublikowano

Zdania są podzielone. Praktycznie 50/50. Wybór zależy od Ciebie!

Podzielone ? Tzn ?

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

To znaczy, że jedni robią tylko górne napinacze i sobie chwała ze ok i bez sensu robić komplet, a inni jak robią to tylko całość.

Opublikowano

Zgadza się. To jest tak samo jak z wtryskiwaczami - wymieniają tylko te, które są wadliwe, bądź kompletem.

Opublikowano

napinacze wszystkie, łańcuchy wszystkie i to nie powinno podlegać dyskusji. Była wada? Była koniec.

Opublikowano

Ja robiłem komplet w ASO i mam wrażenie, że słyszę minimalnie a od wymiany zrobiłem 40 tkm...

Opublikowano

To mało, o dobrym oleju i ręcznym pamiętasz ?

Moje auto miało 88k jak się sporadycznie odzywał, przy 98 nap... jak głupie

Opublikowano

A co ma ręczny do tego :co:

Opublikowano

Pamiętam ;) dużo czytałem i wszystkie te metody mniej lub bardziej skuteczne stosuje :) olej motul chyba specyfic jak dobrze pamiętam co 10 tkm ;)