Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane amortyzatory o obniżonym skoku do springów -30mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pytałem w innym temacie ale odzewu zero. Ogólnie myślę że warto żeby się taki temat utrzymał bo dużo osób tak jak ja mając 1BA dorzuca springi, potem amortyzatory siadają i pytanie co kupić dalej o obniżonym skoku. Moje amorki już powoli zdychają i szukam alternatywy dla bilsteina - b6 chyba? Czegoś tańszego/innego ale współgrającego ze sprężynami -30mm eibach. Bez jakiegoś dziadowania ale też bez wielkiej rozrzutności. Rzadko kiedy jeżdżę więcej niż 100 km/h bo wszędzie ograniczenia a ja w sumie tylko z pracy do domu więc nie musi być to jakiś wytwór najnowszej technologii. Ktoś coś podpowie? Ceny? Wrażenia?

Widzę że temat się rozwinął - podsumowując kupiłem amortyzatory Monroe Reflex. Twarde ale ja się już przyzwyczaiłem - nie mam też punktu odniesienia bo może dla kogoś kto jeździ z obniżonym są normalne, ja się przesiadłem z 1 BA - polecam - u dzika dałem coś koło 500zł więc nie dużo. A zakupiłem je bo z tego co pamiętam (albo się mylę) to audi dostaje monroe na pierwszy montaż i to chyba ktoś w IC mi powiedział. Ja jestem od prawie doku zadowolony, auto siadło dzięki nim niżej jeszcze ale max 1cm.

Edytowane przez wrclaguna

Opublikowano

Któryś model KYB jest dedykowany pod niższe springi. Był temat o tym gdzies na forum

Opublikowano

Te Koni masz w dobrej cenie więc się nie zastanawiaj.

Opublikowano
  • Autor

Ok, to powiedzmy że zdecydowałem się na koni, z tym że jeszcze jedno pytanie - jak założę amortyzatory o skróconym skoku to jest możliwość że auto jeszcze siądzie względem tej już trochę uklepanej serii która jest teraz zamontowana? Bo mogłoby jeszcze z 0,5cm - 1 cm siąść niżej. Jest możliwość żeby to siadło jeszcze na amorach?

Te KYB to jest właśnie Ultra SR z tego co wyszukałem w internecie.

Pan w IC powiedział mi, że dedykowane do audi są Sachs Super Touring - te są szczególnie polecane do audi ze sportowym zawiasem.

Edytowane przez Awra

Opublikowano

Z tego co piszesz to springi masz teraz Eibacha -30mm tak? Amorki jeszcze seria 1BA? Jeśli tak to jestem pewien że na amorze o krótszym skoku będzie niżej siedział choć akurat z Koni nie miałem do czynienia w Audi i tu nie mam takiej 100% pewności.

Opublikowano

Amortyzator nie ma wpływu na wysokość.

Opublikowano
  • Autor

Tak mam nadal 1 BA, może dobiłem je trochę tymi sprężynami. Nie wiem kiedy były wymieniane bo kupiłem już na nich auto. Ważne żeby mi nie podniosły auta w górę bo wtedy to nie będę zbyt szczęśliwy jak pójdzie w dół to tylko lepiej. Kolega dzik coś może zaradzi na moją zagwostkę, nadal czekam na Wasze doświadczenia i na czym śmigacie.

Opublikowano

Zdziwiłbyś jak bardzo :wink:

Tak mam nadal 1 BA, może dobiłem je trochę tymi sprężynami. Nie wiem kiedy były wymieniane bo kupiłem już na nich auto. Ważne żeby mi nie podniosły auta w górę bo wtedy to nie będę zbyt szczęśliwy jak pójdzie w dół to tylko lepiej. Kolega dzik coś może zaradzi na moją zagwostkę, nadal czekam na Wasze doświadczenia i na czym śmigacie.

Wymień amorki, pamiętaj aby teraz brać sportowe o skróconym skoku i na bank będziesz zadowolony i z wyglądu i z prowadzenia, komfort na 100% spadnie :wink:

Opublikowano

Zdziwiłbyś jak bardzo :wink:

Wymień amorki, pamiętaj aby teraz brać sportowe o skróconym skoku i na bank będziesz zadowolony i z wyglądu i z prowadzenia, komfort na 100% spadnie :wink:

A potrafisz to jakoś wytłumaczyc? "podpora" sprężyny jest na innej wysokości?
Opublikowano

Nie wiem jak w innych firmach, ale porównując moje 1BA z Monroe Reflex, monroe talerz sprężyny miał 1cm niżej.
Ostatnio mierzyłem czerwone sliny i mają talerz 0,5cm niżej niż 1BA.

Też szukam amorków do eibachów, ze wszystkich najbardziej polecają bilstein B6, koni STR.T chyba nikt w A4 nie ma na forum. Jeżeli ma być komfortowo to podobno sachs nie jest twardym amortyzatorem. Najlepiej zmierzyć swoje i przed kupnem pomierzyć nowe.

Opublikowano
  • Autor

Dlatego nie wiem co mi powie dzik bo mu wysłałem zapytanie ale poważnie rozkminiam te str.t Rozumiem że Ty masz serię 1BA do tego sprężyny -30 jak ja, tak?

Opublikowano

Dokładnie: amory 1BA i Eibach ProStreet -30mm + stabilizator przedni RS4 i tylny 18mm. Jeździ się super i najlepiej by komfort pozostał podobny z lekkim utwardzeniem przodu.

Opublikowano
  • Autor

Czytałem ostatnio temat o stabilizatorach i też się chyba zdecyduję ale koniec OT bo najpierw amortyzatory ;)

Opublikowano

Właśnie są różnice w wysokości tego talerza oraz to że zakres pracy amorka jest inny przez co po założeniu na auto z amorkiem 1BA a 1BV różnica może sięgać 2cm przy tej samej sprężynie.

Opublikowano

mi przy zmianie na eibach -30 siadło na nowym amorkach b4 - sport BNE-447 na 63.5cm z przodu (205/55/16)

teraz sie zastanawiam czy dla tych amortyzatorów to nie jest zabójstwo...

tak to wygląda (tyl obciazony):

http://s10.postimg.org/uk8dthpux/20140919805.jpg

teraz czeka mnie wymiana tylnych amorków i tak mysle ze kupic tez te sporty czy moze ori 1BE...

Opublikowano
  • Autor

Ja to jak nie jutro to w ciągu przyszłego tygodnia zamawiam te monroe reflex u dzika, zmierzę przed i po wymianie i dam znać czy cos się zmieniło. Dzik twierdzi że nic nie usiądzie...

Opublikowano

mi przy zmianie na eibach -30 siadło na nowym amorkach b4 - sport BNE-447 na 63.5cm z przodu (205/55/16)

teraz sie zastanawiam czy dla tych amortyzatorów to nie jest zabójstwo...

tak to wygląda (tyl obciazony):

http://s10.postimg.org/uk8dthpux/20140919805.jpg

teraz czeka mnie wymiana tylnych amorków i tak mysle ze kupic tez te sporty czy moze ori 1BE...

Teraz masz tył lekko niżej, wydaje mi się że powinieneś wsadzisz te same co masz z przodu bo dalej tył będzie niżej od przodu :kwasny:

Opublikowano

Kurde d*pa to jakos sporo usiadla, springi byly nowe czy uzywki? Teraz juz wyglada calkiem calkiem. :)

Opublikowano

wszystko nowe.

Napisalem ze tyl obciązony, bylo tam 170 butelek wódki.

Normalnie tyl jest tylko delikatnie nizej niz przód, ale i tak mocno wymeczylem stare amory z tylu

Opublikowano

To teraz tylko większe koło :wink: