Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Webasto TDI oraz wentylacja postojowa w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Demontax pieca na stółi wymiana świecy, przy okazji czyszczenie calego paleniska

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powiedzcie mi proszę czy jest jakaś opcja żeby poniżej pewnej temperatury Webasto włączało się z automatu po uruchomieniu silnika? Czy trzeba za każdym razem wchodzić do menu i go ręcznie uruchamiać?

Opublikowano

Webasto jest zamiast silnika. A nie po uruchomieniu.
Jeśli chcesz mieć ciepło zanim wsiądziesz, to sobie zaprogramuj albo z kup pilota (jeśli nie masz) i zdalnie, z okna włącz....
Gdy przyjdziesz do auta bardzie ciepełko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Pytam, bo w rodzinie mamy tourana, w którym jest podgrzewacz i dobrze to dogrzewa uruchomiony już silnik. Chcę po prostu żeby w zimie silnik szybciej sie dogrzewał.

Opublikowano

zasada działania webasto.....

Działanie systemu ogrzewania Webasto opiera się na wykorzystaniu układu chłodzenia silnika oraz układu wentylacji samochodu. Serce całego systemu – nieduży i wydajny agregat grzewczy – jest zamontowany pod maską, połączony z układem chłodzenia i zasilany paliwem bezpośrednio ze zbiornika samochodu: działa więc całkowicie niezależnie od silnika. Wentylator urządzenia Webasto zasysa powietrze niezbędne do spalania paliwa, a po rozpoczęciu pracy agregat uruchamia obieg płynu chłodniczego silnika samochodu.

Natomiast dodatkową korzyścią jest to, że podgrzany zostaje również silnik, dzięki czemu po rozruchu zużywa mniej paliwa – zmniejsza to emisję zanieczyszczeń i równoważy zużycie paliwa potrzebne wcześniej na rozgrzanie powietrza w kabinie.

Programując/włączając odpowiednio  wcześniej...uzyskujesz dwie rzeczy na raz.
Omasz zarówno ciepło w aucie (czyste szyby) jak i cieplejszy płyn chłodzący , czyli silnik szybciej dojdzie do temperatury 90st.

Olej jest rzadszy więc szybciej smaruje po starcie

Dalej nie rozumiem zasadności działania webasto w trakcie pracy silnika

Opublikowano
3 minuty temu, GreGoriO napisał:

zasada działania webasto.....

Programując/włączając odpowiednio  wcześniej...uzyskujesz dwie rzeczy na raz.
Omasz zarówno ciepło w aucie (czyste szyby) jak i cieplejszy płyn chłodzący , czyli silnik szybciej dojdzie do temperatury 90st.

Olej jest rzadszy więc szybciej smaruje po starcie

Dalej nie rozumiem zasadności działania webasto w trakcie pracy silnika

Nie włączyłem wcześniej, wsiadam do auta, jadę i silnik się grzeje sam z siebie, a z Webasto zagrzałby się szybciej - tak to właśnie działa w rzeczonym touranie - nie ma pełnego webasto tylko podgrzewacz webasto

Opublikowano

Podgrzewacz czyli grzałka?

znalazłem t takie coś na Elektroda

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229705-30.html

Opublikowano

no to w moim linku do Elektroda masz rozwiązanie..czy opłacalne nie wiem.

Zajrzyj tam i dopytaj fachowców, bo widzę że parę osób ogania temat

Opublikowano

Ale ja nie chce kombinowac z Touranem z pełnym Webasto, tylko sie dowiedziec czy w A4 B8 da się z automatu odpalić Webasto

Opublikowano

Z tego co wiem w B8 nikt tego nie ogarnął, aczkolwiek teoretycznie powinno się dać. Ja mam zakodowane w piecu dogrzewanie, ale niestety nie działa. W seacie miałem Webasto i samo się włączało poniżej 6 stopni na plusie. Powiem z doświadczenia, ze ta opcja była super.

Opublikowano

powoli zaczynam myśleć o Webasto

czy spis gratów różni się w modelach na 2009 a 2013 ?

jesli ktos może podać co jest potrzebne a co nie do 2013 silnik CGLC z opcją START/STOP , miniej wiecej jaki koszt wszystkiego, co potrzeba, 4000-5000 zł czy wiecej ? kupowac nowe czy uzywane? ile czasu samo zamontowanie zajmuje. Jeśli miałbym wybierac to opcja ze zdalnym pilotem (wiem że dużo droższe ) . Czy ma ktoś jakies spis wszystkich potrzebnych rzeczy z numeremi części?

Wszelkie dodatkowe info o potrzebnych cześciach, montazu itd mile widziane . :)

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, cooler100 napisał:

powoli zaczynam myśleć o Webasto

czy spis gratów różni się w modelach na 2009 a 2013 ?

na pewno są różnice w weżach

Opublikowano

Znalazłem posty jednego z userów z którym pisałeś Wrclaguna. Posty z 2016 roku, ma taki sam silnik jak u mnie. Z tego wszystkiego wywnioskowałem że potrzebuje:

4H0265105E Webasto

8K0963303 pompka paliwa

8K0963271 sterownik i pilot (bez wyświetlacza) ja chciałbym taki z wyświetlaczem, sterownik jest wtedy z literką D na końcu 8K0963271D. Domyślam sie,że to od DISPLAY ale moge sie mylić :)

http://allegro.pl/audi-a6-a7-a8-sterownik-webasto-pilot-4h0963271d-i6509226683.html  czy taki u mnie będzie działał ?

Jakieś wiązki, węże i co jeszcze potrzebne ?

Edytowane przez cooler100

Opublikowano

dzięki Laguna ale norton internet security zablokował mi stronę i wykazuje ją jako atak przez http

virus.jpg

Opublikowano

WRCLaguna dzieki za linki tylk oproblem w tym,  że szukając węży patrze na rysunki i w sumie nie wiem które węże juz mam zamontowane standardowo w audi a które trzeba byłoby dokupic hmm... główny problem co i w jakich ilościach trzeba dokupić.

a co do 4H0 i 8K0, czy jeśli kupie moduł 8K0963271 i do niego pilota z wyświetlaczem 4H0963271D to bedzie działał z modułem czy raczej nie ?

Opublikowano

pod którym z modeli szukać węży do webasto dla diesla 2.0TDI 177KM CGLC ? 

4cylindrowy + 2.0ltr + sil.zap.iskr ? czy któryś inny ?

czy oznaczenie 6 cylindrów+diesel dotyczny 6 cylindrowych diesli ? czy to sie tyczy też mojego silnika ? CGLC jest 4 cylindrowy

co to za oznaczenia PR-9M9+TM4 i inne zaczynające sie od PR ?

silniki.jpg

Edytowane przez cooler100

Opublikowano

Ktoś coś ?  Wrclaguna ? :)