Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stukot na biegu jałowym - luz łożyska półosi w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja również mam luz w lewej półosi, ale słuchajcie podobno audi nie zwraca uwagi na wyrobione gniazdo w skrzyni to nie ma znaczenia najważniejsze jest dociśnięte łożysko.

I wymiana tych części powoduje że problem znika. NIe trzeba rozwiercać i wstawiać tulei. Ja wymienię same części.

Jestem po wymianie, nie dawaliśmy żadnych podkładek tylko zestaw łożysko + nowa kapa, dzwięki zniknęły, patrząc od góry przy zbiorniku luzu nie ma.

Tak czy inaczej luz z prawej strony jest dość duży i nie wiem czy skrzynia nie jest do naprawy. A może delikatny luz w mechaniźmie różnicowym powinien być

Edytowane przez Lunatyk

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam ja mam ten problem z prawej strony i ten stukot słychać na wstecznym przy skręcanych kołach ? Ktoś cos proponuje?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niech ktos poleci jakiś warsztat na śląsku który to ogarnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam luz z prawej strony, na pokrywie przekładni głównej - 0B4409131B .

Opublikowano

Mam ten sam problem z luzem na lewej półosi, wie ktoś jakie podkładki ( numer lub wymiar) trzeba zastosować żeby docisnąć łozysko?

Opublikowano

Mam ten sam problem z luzem na lewej półosi, wie ktoś jakie podkładki ( numer lub wymiar) trzeba zastosować żeby docisnąć łozysko?

Nie kombinuj z podkładkami tylko kup zmodernizowaną pokrywę łożyska 0B4 409 175 E, koszt w serwisie ok 19 zł.

Opublikowano

Witam, mam ten sam problem w aucie i mam pytanie. Czy przed wyjęciem wałka trzeba spuścić olej ze skrzyni biegów?

Opublikowano

Witam, mam ten sam problem w aucie i mam pytanie. Czy przed wyjęciem wałka trzeba spuścić olej ze skrzyni biegów?

Nic nie spuszczasz. Rozkręcasz to, co trzeba żeby można było wyjąć lewą półoś i odkręcasz trzy śruby od kapy. A pod kapą to już sam zobaczysz i ocenisz co dalej :huh::)

Nie kombinuj z podkładkami tylko kup zmodernizowaną pokrywę łożyska 0B4 409 175 E, koszt w serwisie ok 19 zł.

Koledze nie chodziło o to żeby użyć samych podkładek.... Z tego co mi wiadomo ma bardzo duży luz i być może jak w moim przypadku musi zastosować podkładki, bo samo wytłoczenie w nowej kapie nie wystarczy

Opublikowano

Nic nie spuszczasz. Rozkręcasz to, co trzeba żeby można było wyjąć lewą półoś i odkręcasz trzy śruby od kapy. A pod kapą to już sam zobaczysz i ocenisz co dalej :huh::)

Koledze nie chodziło o to żeby użyć samych podkładek.... Z tego co mi wiadomo ma bardzo duży luz i być może jak w moim przypadku musi zastosować podkładki, bo samo wytłoczenie w nowej kapie nie wystarczy

Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, dodał bym filmik jak to wygląda u mnie, jak na forum dodać film?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, dodał bym filmik jak to wygląda u mnie, jak na forum dodać film?

Nagranie z autka Seba143 :facepalm:

przewaga dzięki technice...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Niestety operacja się nie powiodła:( Luz jest zbyt wielki żeby włożyć tam cokolwiek. Bez kupna skrzyni się niestety nie obejdzie i wtedy montaż nowego łozyska i kapy, ewentualnie dołożenie podkładki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,obawiam się że mam ten sam problem ale ja nie mam objawów na biegu jałowym.Dodałem posta zatytułowanego drgania i szuranie układu napędowego,tam opisałem wszystkie objawy.Proszę o jakąś mądrą recenzję na ten temat.

Opublikowano

Witam,obawiam się że mam ten sam problem ale ja nie mam objawów na biegu jałowym.Dodałem posta zatytułowanego drgania i szuranie układu napędowego,tam opisałem wszystkie objawy.Proszę o jakąś mądrą recenzję na ten temat.

Wspominaliscie o zmodernizowanej kapie łożyska. Mam pytanie, czy audi rozwiązało problem i czy w aucie z końca 2011r można się tej usterki również spodziewać?

Opublikowano

Nawet w aucie z 2012 roku jest montowana stara kapa, więc chyba usterki tez mozna sie spodziewać.

Opublikowano

Nawet w aucie z 2012 roku jest montowana stara kapa, więc chyba usterki tez mozna sie spodziewać.

Cóż, bedę musiał na to zwrócić uwagę przy oględzinach. Swoją drogą to wstyd, że marka słynąca z trwałości takie babole robi i ich nie poprawia z czasem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli co audi zaleca do usunięcia usterki? Pokrywę łożyska i kapę?

Opublikowano

Kapa to jest to samo co pokrywa łożyska :)

Opublikowano

To pomogłeś zacnie. Nie każdy musi wiedzieć co to kapa.

Opublikowano

To pomogłeś zacnie. Nie każdy musi wiedzieć co to kapa.

Kolego Dikson wystarczy przeczytać początek tematu, który ma jedynie 3 strony. I wiedział byś że audi nic nie zaleca. Że usterka występuje bez względu jaki masz silnik czy oznaczenie skrzyni. A co można zrobić żeby ją usunąć to możliwości jest kilka. I oczywiście masz prawo nie wiedzieć co to kapa :wink: ja też nie jestem mechanikiem.