Opublikowano 31 Października 20187 l Z tego co pamiętam to na różnicowke był osobny simmering i komora, w automatach na pewno, w manualu w sumie trzeba by sprawdzić else.
Opublikowano 1 Listopada 20187 l 8 godzin temu, olinek2 napisał: Z tego co pamiętam to na różnicowke był osobny simmering i komora, w automatach na pewno, w manualu w sumie trzeba by sprawdzić else. Jest podobny olej dla skrzyni i mechanizmu różnicowego.
Opublikowano 1 Listopada 20187 l Podobny jak najbardziej, ale w manualu :) dlatego nie wiem jak w manualu. Natomiast automaty maja osobną komorę, bo oleje mają inne właściwości. Jeśli chodzi wymianę łożysk stożkowych, to patrząc w else sprawa nie jest taka super prosta. Trzeba dobrać luz na łożyskach, ponieważ nie są parowane.
Opublikowano 1 Listopada 20187 l 1 godzinę temu, olinek2 napisał: Podobny jak najbardziej, ale w manualu dlatego nie wiem jak w manualu. Natomiast automaty maja osobną komorę, bo oleje mają inne właściwości. Jeśli chodzi wymianę łożysk stożkowych, to patrząc w else sprawa nie jest taka super prosta. Trzeba dobrać luz na łożyskach, ponieważ nie są parowane. Miało być osobny, a nie podobny, tak słownik poprawia. Z tym luzem ok, ale jak dzwoniłem po warsztatach nawet zajmujących się vagiem, to oni tylko wymieniaja łożyska i tyle, na starych podkladkach ze skrzyni. Dlatego jak mam płacić to wolę sam to zrobić, a za cenę roboty mam części. Edytowane 1 Listopada 20187 l przez Arek476
Opublikowano 1 Listopada 20187 l W Elsie jest pokazane jak mierzyć luz. Ogólnie niby spoko na starych podkladkach, ale trafisz ciasniejsze łożysko i będzie się gotować ? To że każdy tak robi nie znaczy, że jest to spoko
Opublikowano 1 Listopada 20187 l 11 minut temu, olinek2 napisał: W Elsie jest pokazane jak mierzyć luz. Ogólnie niby spoko na starych podkladkach, ale trafisz ciasniejsze łożysko i będzie się gotować ? To że każdy tak robi nie znaczy, że jest to spoko A masz może screeny jak to robić? Chociaż bym sprawdził czy nie jest za ciasno w razie czego. Spoko może i nie jest, ale chcę to zrobić żeby nie narobiło szkód. Jak kiedyś przyjdzie do wymiany sprzęgła albo dwumasy i skrzynia będzie na wierzchu to wtedy zrobiłbym to tak jak trzeba. Tylko dalej nie wiem czy ten mechanizm różnicowy wyjdzie na zewnątrz po odkręceniu dekla:)
Opublikowano 1 Listopada 20187 l Wg Elsy składasz całość, bez uszczelnień, zakręcasz pokrywę na 4 śruby z tych kilkunastu, bierzesz czujnik zegarowy i sprawdzasz luz wzdłużny flanszy. Ma być od 0.1-0.15mm https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/power_transmission/6-speed_manual_gearbox_0b3_front-wheel_drive/final_drive_differential_differential_lock/exploded_view_oil_seals_on_gearbox/renewing_cover_for_final_drive/ Cytat Caution Take care not to damage differential. Make sure differential does not drop out when cover for final drive is removed. Edytowane 1 Listopada 20187 l przez olinek2
Opublikowano 2 Listopada 20187 l Nie luz flanszy tylko po dokręceniu tych 4 śrub trzeba je odkręcić o jeden obrót, i dekiel powinien "cofnąć się" o 0,1-0,15 mm. Widocznie jak będzie za ciasno to nic się nie zmieni. Dzięki za ten link. Części mam już zamówione wszystkie (poza podkładkami), i w przyszły piątek po pracy zaczynam rozbiórkę, w razie czego mam sobotę i 12.11 jak będzie wolne:)
Opublikowano 2 Listopada 20187 l Dobrze mówisz, mój błąd trochę późno już było Daj znać jak poszło Edytowane 2 Listopada 20187 l przez olinek2
Opublikowano 3 Listopada 20187 l Jednak olej będę musiał ze skrzyni spuścić, jest ten sam. Nie ma korka przy półośce tak jak w automacie, miałeś rację olinek2. W sumie jest plus, że wymienię olej w skrzyni.
Opublikowano 7 Listopada 20187 l Mam pytanie ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy luz łożyska występuje również w napędach qattro???
Opublikowano 10 Listopada 20187 l Łożyska wymienione. Jednak nie na aucie bo i tak musiałem po chipie sprzęgło wymienić bo się ślizgało. Wibracje przy 65-75 i 135-145 zniknęły w końcu.
Opublikowano 12 Listopada 20187 l W dniu 2.11.2018 o 00:46, olinek2 napisał: Wg Elsy składasz całość, bez uszczelnień, zakręcasz pokrywę na 4 śruby z tych kilkunastu, bierzesz czujnik zegarowy i sprawdzasz luz wzdłużny flanszy. Ma być od 0.1-0.15mm Są dwie podkładki do ustalenia grubości s1 i s2. Jest w elsie odpowiedni wzór na obliczenie grubości i zmierzenie luzu miedzyzebnego. To co napisałeś to jest jeden z etapów skladania
Opublikowano 16 Listopada 20187 l Witam. Wszystkich zainteresowanych owym tematem chciałem podać nr zamienników łożysk na prawą stronę ( mechanizm różnicowy). Może się komuś przyda. OB4409123E - 74,98 x 46 x 20 (zamiennik TIMKEN LM503349/503311 ; ewentualnie 74,98 x 46 x 19,05 TIMKEN LM503349/503310) OB4409218C - 88,9 x 53,97 x 19,05 (zamiennik TIMKEN LM806649/LM806610, FAG LM806649). Pozdrawiam.
Opublikowano 27 Listopada 20187 l Cześć Panowie odswiezam troche temat potrzebuje wymiary łozyska na lewa stronę zamienika o tym nr:0B4409294D oraz jesli ktos by miał rozmiary podkladki pod łozysko o tym nr :0B4409227
Opublikowano 27 Listopada 20187 l 4 godziny temu, puczyl1990 napisał: Wymiary podkladki moge podac jutro bo mam ich kilka akurat. O to fajnie napisz ,przypuszczam ze to moga byc 55x62. A sprzedać moze niechcesz? A parametry łozyska juz mam 35x62x22.
Opublikowano 27 Listopada 20187 l Troche sie spozniles, bo akurat bylem w Polsce na weekend i moglem wziac ze soba, a teraz jestem z powrotem w Niemcach, a sprzedalbym jak najbardziej, bo leza u mnie 4 zbedne ;/