Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Przy 2000-2100 obr. drży nadwozie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie w 1Z nie ma dwumasa a drgania są więc nie był bym taki pewny czy to właśnie dwumas

Opublikowano

Według mnie to coś z układem wydechowym się dzieje, ale dokładnie co to jeszcze nie wiem... Czy Ci którzy mają ten problem mają katalizatory?

Opublikowano

kata nie ma plecionka wymieniona a drgania nadal są :wallbash:

Opublikowano

a jakich okolic idzie Ci ten dźwięk? Mi jakby z pod nóg pasażera :/ na gorącym silniku słychać to jeszcze bardziej jak sie dłużej pojeździ :/

Opublikowano

tez mam te drgania ale na 5 biegu tylko. powiedzcie ile kosztuje nowa plecionka

Opublikowano

koszt nowej plecionki to jakies 50-60zł bynajmniej ja tyle płaciłem i za wymiane 70zł ale nic to nie pomogło :thumbdown:

Opublikowano

tomi odpowiedz ma moje pytanie wcześniejsze :) musimy dojść do tego o co z tym chodzi :/

Opublikowano

wesoly jesli chodzi ci o to skad słychac ten dzwiek to ciezko to okreslic bo to nie jest tak ze slychac go z jednego miejsca tylko zaczyna drgac cala buda i nawet czuc to na fotelu kierowcy

Opublikowano

acha. Moje ucho słyszy to gdzieś z tej dziury na nogi pasażera... czyli dalej w miejscu stoimy? a jutro jadę w trasę 400km i będzie mnie to denerwowało przez 4-5 godzin :(

Opublikowano

Ja tez to mam, a mam Q.

Wymiana kola dwumasowego nie pomogla (kasa poszla)

Trzepalo mi tez czasem na wolnych ale to wina poduszek i raczej juz sie uspokojilo.

Wczoraj zaobserwowalem, ze u mnei sie to nasililo i nawet przy 2800 na 5 mialem te drgania. :kwasny:

Dodam, ze po poprawie programu u Rogalla przez jakis czas wogole nie bylo to wyczuwalne.

Nie iwme co o tym myslec, szczegolnie, ze to wystepuje tez w IZ.

Zostala mi plecionka bo napewno jest do wymiany, jedna poduszka skrzyni. Poduszki tylnego mostu.

No i w Q podpora walu ale nie wiem czy to moze byc przyczyna.

Myslalm kiedys zeby wogle wypjiac wydech i zostawic tylko czesc od turbiny do pierwszej zlaczki i sprawdzic jak to bedzie.

Zaczne chyba od plecionki.

Opublikowano

Ale co ma wydech do tego gdy drgania sa odczuwalne tylko wtedy gdy silnik jest obciążony przynajmniej u mnie tak jest drgania sa tylo gdy daję na maksa jak troszke odpuszcz gaz drgania cichną, poduszki podpara wału prędzej, w środę jadę do ASO na przegląd zobaczę co oni powiedzą.

Opublikowano

lioleon to daj znać! Ten dźwięk i drgania to tylko przy jeździe na postoju nic :/

Opublikowano

Na postoju niby nic choć zdarza się czasem jak stanę na skrzyżowaniu że samochodem zaczyna bujać na wolnych obrotach, wskazówka od obrotomierza stoi w miejscu a auto całe sie kołyszę i pech chce że co zajadę do jakiegoś mechanika to akurat jest OK, nie zwróciłem tylko uwagi czy po zgaszeniu i odpaleniu ponownie dzieje się tak samo. Ale czasem sie zatrzymam auto chodzi na wolnych obratoch i dopiero po np 2-3 min zaczyna sie bujanie a czasem odrazu po zatrzymaniu.

Ale to bujanie to raczej nie to samo co drżenie przy tych 2000 obr.

Zawsze coś z tymi samochodami, kupiłem auto za sporo kasy myślałem że będę lał paliwo wymieniał olejej i jeździł a tu jak nie urok to sraczka dzisiaj zrobiłem rozrusznik który raz na jakiś czas sie potrafił zawiesić :kox:

Opublikowano

Siemanko koledzy

Ja u siebie również zauważyłem delikatne drgania w przedziale 1600 - 1800 praktycznie na każdym biegu, ale jest to chwilowe i naprawdę delikatne, ledwo wyczuwalne. Podejrzewam kąt wtrysku.

A co do powyższego problemu drgań na 4 i 5 przy 1800 - 2000, to poparłbym teorię ,że nie te biegi do tych obrotów. Jeżdżę ciężarówką i z doświadczenia wiem, że gdy spadają mi obroty (wjeżdżając pod wzniesienie) poniżej optymalnego zakresu pracy silnika, to cała kabina zaczyna mi drżeć i wszystko się telepie. Podobnie podejrzewam, może być w tym przypadku, wciskając pedał w podłogę przy 1800 obr. dostarczamy dużą ilość paliwa do silnika, gdzie powstaje duże ciśnienie (energia), które nie ma ujścia, ponieważ 4 i 5 bieg w tym przedziale obrotów nie są w stanie odebrać z silnika powstałej energii dostarczająco szybko jak niższe biegi, co skutkuje drżeniem. Krótko mówiąc wszystko się tam "gotuje".

Pozdro i wszystkiego dobrego w nowym 2008 roku :drunk::dance::thumbup:

Opublikowano

Ja u siebie też to mam i wymieniłem wszystkie poduszki i pod silnikiem i pod skrzynią, nawet próbowałem regulować ten grzybek z przodu silnika i nic nie pomogło :mysli:

Mnie się wydaje że to jest albo ta plecionka albo katalizatora:

1.dwumas nie bo w 1Z tak jak piszecie jest to samo a 1Zecior nie ma dwumasa

2.Poduszki nie bo wymieniłem wszystkie i nie ma różnicy

3.kąt wtrysku nie bo jest OK

4.dawka paliwa też nie bo ustawiałem juz w całym zakresie

Mam więc pytanie do osób które:

1.wymieniły tą plecionke bądz,

2.wywalili kata bądz,

3.wywalili kata i założyli nową plecionke

czy mieli poprawe czy nie?????

Opublikowano

takze już nie wiadomo co to jest bo ja wlasnie też myslalem że to mogą być poduchy i nawet przymierzałem sie do wymiany ale skoro mówisz ze wymieniłeś i nic to nie ma sensu wywalac kaski. a co do plecionki to ja u siebie wymieniłem bo też podejrzewalem ze to moze byc przyczyna tych drgan lecz nic sie nie poprawiło a co do kata to też go nie mam!! jeszcze pozostaja wtryski bo też było o tym pisane że moze leją

Opublikowano

ale wtryski jakby lały to kopciłby na czarno w tym zakresie obrotów właśnie a tu nie kopci w żadnym zakresie chyba że mały bączek jak dam ostro w pedał ale to normalne w dieslu więc nie obstawiałbym że to wtryski ale kto wie :wallbash:

Najlepiej będzie jak każdy kto coś z tym robił, napisze co wymieniał i może rozwiążemy tą zagadkę :dance:

Zresztą bez sensu żebyśmy wymieniali pół samochodu a rezonans dalej był bo jakaś przyczyna musi być :kwasny:

Opublikowano

No więc koledzy jakie inne przyczyny mogą być?

Lioleon byłeś na przeglądzie?

Opublikowano

A próbował ktoś kombinowac z zaworem N75 bo on odpowiada za sterowanie doładowaniem a przy właśnie tych obrotach turbina daje pełna moc. Może sie przy póżno załącza albo coś, zreszta sam już nie wiem :mysli::wallbash:

Opublikowano

no właśnie a EGR? o ile dobrze piszę... może być przyczyną? jechałem na odpiętej rurce od podciśnienia i nic sie nie zmieniło...