Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana filtra kabinowego AFN B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Z góry zaznaczę że wymieniam go pierwszy raz i nie chciałbym potem

być "mądry po szkodzie" więc po poradę zwracam się do was.

Chciałem się was spytać głównie o to jak się zdejmuje to podszybie (b5 99r z zasłoniętą tą przegrodą) . Nie chciałbym czegoś ułamać czy coś .

Czy te 3 spinki odkręca się normalnie jak śruby czy trzeba je czymś podważać ? czy coś tam jeszcze trzeba odkręcać czy coś żeby niczego nie uszkodzić?

Opublikowano

Spinki na krzyżak,tylko uważaj bo łatwo jest to uszkodzić tzn zerwać powierzchnie na śrubokręt.

Potem klucz bodajże 8 i w środku są 2 wsuwki.

Dasz rady :wink:

Opublikowano

Jak już odkręcisz podszybie i zaczniesz wymianę filtra kabinowego nie zapomnij ustawić tzw "RYNIENKI" w tym samym miejscu jak zobaczysz za 1 razem. Ja miałem taką przykrą niespodziankę jak kupiłem auto po umyciu zobaczyłem, że mam wodę w nogach pasażera, okazało się ze ktoś źle zamontował rynienkę i woda leciała przed filtr do środka.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie.Filtr wymieniony.

U was też ten filtr nie dociska idealnie na jednym boku ramki ?

Filtr siedzi ciasno i elegancko tylko że jakby na długość mu brakuje paru milimetrów i jest minimalna przerwa do tej bocznej ścianki (miejsce w którym jest ta przerwa zaznaczone jest na zdjęciu)

zdjęcie nie moje! poglądowe żeby wskazać miejsce (u niego wygląda że ma na styk)

zwwxgzm5.jpg

Chyba nie powinno to w jakiś szczególny sposób szkodzić ? wszystko już elegancko poskładane i nie chciałbym znowu rozkręcać :unsure:

Edytowane przez szymek20

Opublikowano

Nic nie szkodzi, niektóre filtry potrafią być krótsze o kilka mm, takie wykonanie.

Opublikowano

Problem jest znany. Dlatego najlepiej filtrona kupić. Z tego co pamiętam najlepiej pasuje.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

c82e53031d423668e76a5650f7568c94.jpg

Dobrze wsadziłem ten filtr? Filtr Kamoka. W Mannie było wszystko normalnie

Edytowane przez largovinch

Opublikowano

Jak dla mnie ok.

Opublikowano

kurcze wymieniałem ostatnio ten filtr na szybko i nie popatrzyłem na strzałke?co sie stanie jak bedzie odwrotnie?to ta strzałka powinna byc skierowana w dół?(w strone dmuchawy?)

Opublikowano

W moim filtrze miałem jeszcze taką uszczelkę na około i idealnie pasowała jak strzałka była w drugą stronę (uszczelka u samej góry - tak widziałem jak są te uszczelki w ori). Nic się nie powinno stać ;)

Opublikowano

Strzałka pokazuje kierunek przepły`

Strzałka pokazuje kierunek przepływu powietrza :) nie powinien byc filtr odwrotnie zakładany bo nie spełnia swojej funkcji w 100%. Szczegulnie polecane są filtry węglowe, najlepiej mann :wink: takie jest moje zdanie :P

Opublikowano

kurcze wymieniałem ostatnio ten filtr na szybko i nie popatrzyłem na strzałke?co sie stanie jak bedzie odwrotnie?to ta strzałka powinna byc skierowana w dół?(w strone dmuchawy?)

będzie dmuchać pod klapę silnika :wink: