akson Opublikowano 25 Października 2014 Opublikowano 25 Października 2014 Witam, jechałem dziś ze szkoły autkiem i podczas zmiany biegów obroty spadają po wciśnięciu sprzęgła dopiero po chwili jakby 2 sekundy około(wciskam sprzęgło -> obroty zostają na takim poziomie jakim były przed wciśnięciem i dopiero po chwili opadają). Stało się tak po tym jak trochę ją przegoniłem. Czy to może mieć coś wspólnego z przepustnicą którą muszę wymienić czy inna bajka? Takiego objawu jeszcze nie miałem... Dodam do tego takie objawy jak telepanie całym samochodem przy ruszaniu jak samochód jest zimny (2-3 ruszania i jest wszystko ok) Obroty falują bardzo rzadko najczęściej po dłuższym postoju np. na światłach. samochód na gaz kme diego g3
ja74687 Opublikowano 25 Października 2014 Opublikowano 25 Października 2014 Najpierw diagnostyka VAG A z tymi obrotami to nie może być tak że jak wciśniesz sprzęgło to obroty od razu nurkują, to nie maluch obroty spadają wolniej abyś mógł delikatnie zmienić bieg Zobacz co Vag pokaże, czasami jest tak że sterownik LPG poustawia sobie mapy po dłuższej trasie i dlatego może się tak z obrotami dziać Vag ci pokaże czy przepustnica padła czy tego się w ciemno nie wymienia
akson Opublikowano 25 Października 2014 Autor Opublikowano 25 Października 2014 Ja ogólnie wiem, że przepustnica jest do wymiany bo została wyczyszczona przez poprzedniego właściciela i zaadoptowana zero poprawy po czym ja robiłem to samo i też nic. Co do obrotów wiem, że nie spadają od razu w dół ale powinien chyba samochód reagować szybciej na sprzęgło a nie jak wcisnę to obroty stoją koło 2 sekund i dopiero opadają. nie wiem czy mogę podać stronkę do innego forum ale tutaj gościu ma identyko problem: http://forum.vectraklub.pl/index.php/topic/142086-obroty-nie-spadaja-po-wcisnieciu-sprzegla/ wychodzi na to, że czujnik prędkości??? p.s jechałem jakieś pół godziny temu autem to wszystko było ok... Znaczy obroty normalnie opadały.
ja74687 Opublikowano 27 Października 2014 Opublikowano 27 Października 2014 A VAG co ci pokazuje ?? Może czyszczenie i adaptacja przepustnicy nie pomaga bo to nie ona jest winna Jeżeli dobrze pracuje to jej nie usprawnisz
Rekomendowane odpowiedzi