Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z 1 i wstecznym. Manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wiem że temat był poruszany na forum nie raz ale trudno znaleźć jednoznacznej odpowiedzi .

Mam problem z wbiciem biegu 1 oraz wstecznego. Chodz czasami wchodzą idealnie ale w większości czuje opór poduszki są całe na skrzyni oraz silniku drążek wybieraka zregerowany brak jakich kolwiek luzu a problem pozostaje.

Proszę o pomoc w rozwiklaniu tej zagadki , dodam pacjent to A4 B6. 2002R 2.0 ALT SKRZYNIA MANUALNA 5 BIEGOWA

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!
Mam identyczny problem co kolega halek091.
Moje auto to również audi a4 b6 2.0 ALT rocznik 2002, orginalny przebieg 76tyś. km, skrzynia manualna 5bieg., auto w b. dobrym stanie.
Problem z pracą skrzyni biegów. Na zimnym silniku jest ok nawet w ujemnych temperaturach. Problem pojawia się po rozgrzaniu. Biegi wchodzą z wyjątkowym oporem - szczególnie 1 i wsteczny. Dodam że olej wymieniony na oryginał G 052 911 A2 (cena około 135zł za litr !!!!!), zalany nawet rewitalizant dedykowany do tej skrzyni biegów. W początkowym okresie było lepiej ale obecnie problem nadal powrócił. Najgorzej jest jak zjade z trasy do miasta i na pierwszym skrzyżowaniu chce wbić 1 bieg. Opór jest tak duży (wszystkie 5 biegów), że boję się że coś uszkodzę. Podobno to mogą być synchronizatory. Wiem że wiąże się to niestety z remontem skrzyni. Auto ma blisko 13 lat więc będe pewnie musiał skontrolować przy okazji takie elementy jak:
- poduszki silnika i skrzyni biegów
- sprzęgło + koło dwumasowe
- wysprzęglik
Bardzo proszę o pomoc bo obawiam się sporych wydatków.
Z GÓRY dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Opublikowano

Raczej wątpię, żeby ci na raz padło 5 synchronizatorów, ja bym się sprzęgła czepił...

Opublikowano

A poduszkę skrzyni sprawdzałeś? Nie poluzowała?

Opublikowano

Witam,

Również by szedł w tym samy temacie co napisał "jacek70"

Opublikowano
  • Autor

Raczej na problem poduszki nie wygląda w moim przypadku gdyż koła się toczą to 1 wejdzie bez problemu a gdyż się zatrzymam to już jest problem a 2 to jak się spodoba raz idealnie a częściej z zgrzytem trzeba aż poprosić

Opublikowano

Jeśli to nie wina mocowania silnika lub skrzyni ( siedzi jak trzeba) to może być wina synchronizatora .

Opublikowano

a sprzęgło w jakim masz stanie? może nie rozsprzęgla całkowicie i dlatego masz problem

Opublikowano
  • Autor

Sprzęgło oryginalne nie wymieniam przebieg 230 tyś bierze u góry także możliwe .czasami nie ma problemu działa bez problemu

Opublikowano

Panowie podepne się pod temat i w moim przypadku jest podobnie chociaz mam problem najbardziej z 2 ( czuje opor i delikatny zgrzyt ) czasami wsteczny nie wchodzi do końca .Sprawdziłem jeden myk tzn. przesmarowałem wybierak lewarka (smarem miedzianym) i odziwo pomogło wszystko grało ale tylko przez praę dni .Przed przesmarowaniem lewarek drgał po przesmarowaniu jest znacząca poprawa . CO do dwumasa troche bije ale chyba jeszcze nie czas mozliwe że sprzęgło gdzie szukać problemu ?

Opublikowano

Witam, u mnie podobnie. Na zimnym biegi elegancko wchodzą, ale poduszki mam do wymiany. Poszła poduszka skrzyni i olejowe. Ciężko je zdiagnozować bo olej z nich szybko wysycha, ponoć u podstawy zostaje czerwony nalot ale niestety nie zauważyłem. Proponuje przy otwartej masce i zaciągniętym recznym ruszać, u mnie silnik lata jak wściekły do góry i trochę drga na jałowym, innych objawów nie ma poza problemami z wrzucaniem 1,2 i wstecznego

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!
W Poniedziałek odstawiam auto do mojego mechanika (spec od grupy Volkswagena) i jestem gotów wymienić kompletne sprzęgło wraz z dwumasą, wysprzęglik, poduszkę skrzyni biegów i czołową silnika (te dwie duże olejowe raczej w porządku - brak objawów zużycia - również wizualnych). Na koniec zaleję do skrzyni b. dobry i drogi olej o oznaczeniu G052 911 A2. Jeśli to nie pomoże to już sam nie wiem. Nie wierzę żeby auto z oryginalnym przebiegiem 76tyś km miało takie problemy z (głównie) 1 i wstecznego biegu. To bardzo irytujące bo auto mam w idealnym stanie.
Proszę o pomoc w sprawie synchronizatorów (bo chyba tylko one mi zostaną:):

- ile kosztują?

- jak się je wymienia?
Z góry dzięki za podpowiedz
Jak odbiorę auto od mechanika dam znać o efektach:

POZDRAWIAM WSZYSTKICH.

Opublikowano

Wylane poduszki olejowe widać bardzo krótko, czerwony płyn bardzo szybko wysycha i wydaje się na oko że wszystko jest ok. U mnie dwumas i sprzęgło wymienione 40 tyś temu. Bardziej bym podejrzewał naderwana poduszkę czy stary płyn hydrauliczny bądź zapowietrzony układ

Opublikowano

76 tysięcy to co auto stało przez 10 lat w muzeum a jeździło tylko 3 lata ?

Opublikowano

W stodole pod sianem :) czasem perełka się trafi. Znajomy z gazety kupił w Niemczech od babki co zabierali jej prawko, przebieg symboliczny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak tam panowie, temat rozwiazany?? Mnie już szlak trafia z tą 1, rzadko wejdzie dobrze, sprzęgło wymieniłem całe a jedynka dalej nie chce wchodzić. Chyba wymienię skrzynie. Jaka skrzynia może iść zamiennie za GBA 6 bieg p&p bez rzeźb.

Opublikowano

Cieplej się zrobiło i problem prawie nie występuje. Trochę czasem drży buda na jałowym, poduszki wymagają wymiany. Profilaktycznie może by płyn hydrauliczny wymienić, stary może łapać wilgoć

Opublikowano

U mnie czy ciepło czy zimno czy na ruchu czy postoju tak samo nie chce wchodzic. Najpierw muszę powoli przytrzymać wajche dopiero wejdzie 1. A czasem jak szybko to zazgrzyta, płyn wymieniany podczas wymiany sprzęgła.

Opublikowano

synchronizatory do przegladu

Opublikowano

Młodzieży a mam takie pytanko: Co może znaczyć takie dziwne harczenie tylko na pierwszym biegu.Nie wiem do czego to porównać ale dźwięk jest cały czas jednolity i taki sam