Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naped quattro o co chodzi w tym filmiku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytam bo sie nie znam, bedzie to pasowac do bloku 1.8T ???

jezeli dyfer jest od tego samego auta co skrzynia to nie ma problemu

a jak jest inaczej to bedzie klopot, duzy klopot

Opublikowano

tak, a czemu ma nie pasować ?

Opublikowano

mechanicznie bedzie pasowac ale przełożenia beda inne na osiach co spowoduje uszkodzenie torsena

tutaj masz link do tematu który jest pochodnym tego co tutaj pisze:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/294424-dluga-skrzynia-w-grupie-vag/

z tym ze Kolega nie rozumie podstaw mechaniki i brnie dalej w tej ciemnocie :facepalm:

Opublikowano

jest to ciekawe, ale ciężkie do zrozumienia, skoro w każdej skrzyni czy to 3.0 czy 1.8T czy 4.2 wał podaje napęd na tylną oś i już.. i teoretycznie nic nie powinno się dziać..

dobra zapomniałem że z przodu też jest dyferencjał :D

Opublikowano

owszem ale skrzynia od silnika podaje naped na wał, wał ma okreslona predkosc króra jest poprzez przelozenie przedniego i tylnego dyfra

jest przekazywana na koła, dlatego tez predkosci przednich i tylnych kól musza byc jednakowe

inaczej cos w tym ukladzie sie roz....li, nie ma innej mozliwosci

Opublikowano

oki, spróbuję skumać

pytanie jeszcze z ciekawości. Ile na Twoje oko jest strat mocy związanych z napędem Quattro ? Chodzi mi o czysto teoretyczne sprawy (bezwładność oraz masa wału, półosi, dyfru, skrzyni itp)

Opublikowano

torsen powoduje w układzie duże opory w stosunku do zwykłego mechanizmu róznicowego

o takie sprawy zapytaj jakiegos tunera, oni widzą to na wykresach

Opublikowano

oki, spróbuję skumać

pytanie jeszcze z ciekawości. Ile na Twoje oko jest strat mocy związanych z napędem Quattro ? Chodzi mi o czysto teoretyczne sprawy (bezwładność oraz masa wału, półosi, dyfru, skrzyni itp)

Jesli dobrze cie rozumiem, to postaraj sie porownac dwa takie same samochody: oske i quattro, popatrz na predkosci, spalania itp, wtedy mniej wiecej zobaczysz jaka roznica miedzy jednym a drugim, jezli chcesz matematycznych wyliczen yo tak jak DEV pisze: jedynie hamownie i wykresy z kompa.

Opublikowano

tak, o to mi chodzi ;)

Opublikowano

Oczywiscie ze pomaga

Duzo pomoże wrzucony Torsen do oski

auto zupelnie inaczej sie prowadzi

A może coś więcej wiesz na ten temat? Jaki podszedłby do mojej ośki- 1.8t AEB 96r, czego szukać, jakie trudności? Dev poradź to i inni skorzystają :)

Opublikowano

Oczywiscie ze pomaga

A może coś więcej wiesz na ten temat? Jaki podszedłby do mojej ośki- 1.8t AEB 96r, czego szukać, jakie trudności? Dev poradź to i inni skorzystają :)

W b6 jest uniwersalne nadwozie ,w b5 inne do Q ,a inne do ośki i nie podejście quattro

Opublikowano

tak, o to mi chodzi ;)

Nie wiem czy pomoge na szybko, ale jak popatrzysz pobieznie na dane techniczne np. z autotradera, to niby wielkiej roznicy nie ma ale jednak jest:

47f524286d24.jpg

Zobacz np na predkosc, a najwieksza roznica jest przy emisji spalania, im slabszy silnik, tym wieksza roznica.

Wiem tylko tyle: quattro potrafi miec roznice pomiedzy oska 1-3% - nie pytaj sie skad wiem, kiedys gadalem z kims na ten temat ale nie pamietam teraz skad bylo porownanie.

Nie wiem na ile zaspokoilem ciekawosc, ale szybko nie znalazlem dokladniejszego porownania.

Opublikowano

Z tej tabeli można jedynie wywnioskować, że Q więcej spala (emisja spalin większa o ok. 10%). Różnica w prędkości max wynika z dodatkowych oporów.

Opublikowano

Oczywiscie ze pomaga

W b6 jest uniwersalne nadwozie ,w b5 inne do Q ,a inne do ośki i nie podejście quattro

Ok, ale Dev pisał o wrzuceniu torsena do ośki("Duzo pomoże wrzucony Torsen do oski")- przynajmniej tak to zrozumiałem ;)

Opublikowano

bo tak jest ale roboty sporo

Opublikowano

Z czego szukać torsena?? Z Audi 100, V8, czy z czegoś nowszego?

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

P&P to tylko porsche boxter albo quaife

Edytowane przez Dev

Opublikowano

quaife chyba cenowo odpada, ale na szybko poszukałem to chwalą, a z boxtera to samą szperę czy co tam dokładniej, bo trochę zielony jestem a może coś by się kiedyś trafiło. Dev podaj więcej szczegółów :) Jedynie martwi mnie bo ktoś pisał, że jak jedne koło w górze to jesteśmy uziemieni i nie pojedziemy, ale w quattro też tak jest? Czy z takiej sytuacji da się wyratować?