Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z układem podciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek załączam 2 schematy ze strony majsterek-debesciak.pl i forum.vwgolf.pl (mam nadzieje, że dobre odszukałem do afn'a):

podcisnieniaa.jpg

a0dfab095ade7975gen.jpg

Rozbierałem właśnie układ dolotu i przy składaniu wyszło na jaw, że niektóre rurki podciśnienia są porozłączane (jakim cudem to wgl działąło? :0)

Dziś znalazłem wiszący tak sobie wężyk zbiorniczka podciśnienia (drugi rysunek).

Mam teraz wątpliwości jak to wszystko poskładać stąd parę pytań:

1. Rozumiem, że na pierwszym rysunku brakuje tylko zbiornika podciśnienia?

2. Przy pompie vacum pierwsze co to rozgałęzienie na 2 osobne układy do serva i ukłądu podciśnienia który staram się obecnie rozkminić? Jeżeli tak to u mnie w tym miejscu wpięty jest bezpośrednio zawór N75 (po drodze z tym zaworkiem czy łącznikiem?) czyli powinienem go wypiąć wsadzić trójnik i dopiąć "dyndający" wężyk z N18 o ten tu w czerwonej obwódce: http://www.gg.pl/dysk/uP7snprwTxX3uf7snprwzFI/Silnik_1.jpg .

3. Czy jeśli auto chodziło z takim stanem układu podciśnienia to czy bez regulacji, będzie dało się nim jeździć gdy to poskładam do kupy?

4. Aha i w AFN nie mażadnej klapy gaszącej? Jedyną rurkę obok EGR'a jaką znalazłem to taką metalową idącą bezpośrednio gdzieś obok pompy vacum.

ps. mam nadzieję, że nic się tam nie zastało w tym układzie z powodu niewłaściwego połączenia

EDIT:

poprawka: To węzyk z N18 jest luzem a nie z N75

EDIT2:
Po całym dniu szukania i gdybnia doszedłęm do wniosku, że może ktoś w ten nieudolny sposób wyłączył zawór egr?

Edytowane przez HatefulEvil

Opublikowano

Ten drugi schemat jest od ajm'a, ale najlepiej zaślep egr'a i zastosuj "schemat uproszczony" :)

Wysłane z terenu

Opublikowano
  • Autor

Muszę sprawdzić na dniach czy jest zaślepiony, ale to wolę najpierw zaopatrzyć się w uszczelki jakby po rozkręceniu te co są się nie nadawały.

Czym grozi wypięcie się wężyka od zbiornika podciśnienia z łącznika Y przy N75? Złe sterowanie turbem? Brak sterowania turbem? Roz.. turba w piz*u? :<

Opublikowano

ten schemat do ajm to wogóle dobry jest??

Opublikowano

Według mnie nie jest dobry, akumulator podciśnienia powinien być w obwodzie obsługującym N75(grucha turbo) i klapę gaszącą :whistling:

Obwód ten powinien być oddzielony od vacu pompy zaworem jednokierunkowym .

W schemacie uproszczonym nie ma w ogóle klapy gaszącej, jak ona jest ważna, to można się przekonać, gdy turbo puści olej do dolotu :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Według mnie nie jest dobry, akumulator podciśnienia powinien być w obwodzie obsługującym N75(grucha turbo) i klapę gaszącą :whistling:

Obwód ten powinien być oddzielony od vacu pompy zaworem jednokierunkowym .

W schemacie uproszczonym nie ma w ogóle klapy gaszącej, jak ona jest ważna, to można się przekonać, gdy turbo puści olej do dolotu :decayed:

też mi sie tak wydaje i zaworek zwrotny biała stroną do n75 a nie odwrotnie

Opublikowano
  • Autor

AJM od AFN różni się więc tylko klapą gaszącą?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Juz n75 dobrze podpialem a n 18 zostawiłem nie podpięty. Wali mi jakimś błędem po zapłonie, ale lampka gaśnie a nie świeci się cały czas jak w przypadku absu. Mam nadzieję że to zwykły błąd do skasowania.

Opublikowano

mozesz sobie troszke przerobic ten uklad zeby wg nie bylo wezykow do n18, zamiast trojnika poloczysz normalnie i tamta czesc mozesz wywalic

Opublikowano
  • Autor

No wywalić to nie za bardzo, bo będzie błąd; chyba że nie piszczący to w sumie walić ten błąd ^^'

Jaka jest szansa, że po spięciu (nie zwarciu tylko połączeniu układu) N75 "z powodu zmian w ukladzie" wywalało błąd i dopiero reset (odpięciu aku) skasował błąd i przywrócił prawidłową pracę zaworka?