Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szumy w kabinie powyże 100km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Zauważyłem ( usłyszałem :P ) jadać wczoraj do rodziny ze powyżej 100 km/h strasznie szumi w kabinie.

Pytanie co może być przyczyną?? (złe wyciszenie, stare uszczelki)

Opublikowano

Z krorej strony szumi?

Opublikowano
  • Autor

Własnię trudno stwierdzić można powiedziesz ze wszędzie :)

Opublikowano

Sprawdź czy nie opadły drzwi na zawiasach.?

Opublikowano

To jest akurat typowe w Be-Piątkach...

Możesz na początek wyregulować drzwi na zawiasach jeśli są lekko opuszczone, potem wyregulować ramkę drzwi żeby była dociśnięta u góry. Zapewne szumi Ci głównie od drzwi kierowcy bo są najbardziej zużyte. Szyberdach masz?

Opublikowano

W b5 są ramki regulowane???-- Chyba nie.

Opublikowano

Sa regulowane wystarczy odkrecic 2 torxy :wink:

Opublikowano

Ja regulowałem na zawiasach i pomogło. Co do regulacji ramek to nie widziałem i nie znalazłem.

Opublikowano

Zdejmujemy boczek i na ramce widac sruby sa po 2 stronach, przy ramce sa tez kkliny ktore trzeba zwolnic (chyba jeden jest ) samemu lepiej sie do tego nie zabierac bo rak brakuje przy regulacji, sama regulacja tez pomaga ale jesli chodzi o opadniete drzwi to wine w wiekszosci przypadkow ponosi zawias drzwi.

Opublikowano

Z ramkami to różnie bywa. W b5 bardzo często robią się luzy na zawiasach i tam szukaj.

Opublikowano

u mnie to samo jest, szyber u mnie jest

powyżej setki robi się szumnie

postaram sięrzucić okiem na te zawiasy, ale podejżewam że bez robienia śladu " na farbie" się nie obejdzie ?

to już nie wiem co lepsze, bo potem przy sprzedaży ewentualnej ktoś przyjdzie i będzie płakał że co tu się działo ...

Opublikowano

Panowie u mnie podobny problem tyle, że nie przy konkretnej prędkości. Mam wrazenie, że drzwi kierowcy są po porstu delikatnie opadnięte bo słychać dużo dzwięków z otoczenia których raczej nie powinienem słyszeć i na wertepach coś tam telepie w tych drzwiach jakby właśnie "chodziły" na tych dołach. Strasznie to jest denerwujące i chcę coś z tym zrobić tylko nie mam pojęcia jak.

Gdzie można z tym się udać? Pytałem dwóch kolegów lakierników (kilka lat stażu chlopaki na razie dopiero mają co prawda) to niechętnie coś mi chcą pomóc więc do kogo mogę się z tym udać, żeby bylo dobrze?

P.S czy to mozliwe ze jak auto nie bylo bite ale od 1999 jezdzi po polskich drogach to ze te drzwi same z siebie opadły?

Opublikowano

15 lat:) maja prawo się dziać lepsze cuda:)

Opublikowano

u mnie to samo jest, szyber u mnie jest

powyżej setki robi się szumnie

postaram sięrzucić okiem na te zawiasy, ale podejżewam że bez robienia śladu " na farbie" się nie obejdzie ?

to już nie wiem co lepsze, bo potem przy sprzedaży ewentualnej ktoś przyjdzie i będzie płakał że co tu się działo ...

Nie przesadzaj. Lepiej sprzedać auto z dobrze ustawionymi drzwiami bez żadnych szumów niż z opadniętymi ale z nie dotykanymi zawiasami.

Szyber też może powodować szumy. Szyba jest regulowana, jest jakiś margines tego o ile może być wysunięta po zamknięciu. Ja u siebie kiedyś rozbierałem szyber i zamknąłem go na amen i od tamtej pory szumi przez niego bo jest nie wyregulowana szyba.

Opublikowano

Również mam problem z drzwiami kierowcy, przy szarpaniu drzwi góra/dół nie chodzą :thumbup1: ale trzeba mocniej trzasnąć drzwiami, żeby zamknąć :( na zamku odkręciłem i przesunąłem minimalnie na zew. zamek na słupku, teraz zamykają się zdecydowanie lepiej, ale przez to odstają :(

Jakiś złoty środek co z tym zrobić, bo szumi jakbym miał okno uchylone :( co do wymiany ?

Opublikowano

Zapewne nie mają luzu tylko są zwyczajnie opadnięte. Rygiel zamocuj tak jak był bo tak być musi. Odkręć lekko zawiasy i podreguluj je żeby drzwi były wyżej.

Opublikowano

Zapewne nie mają luzu tylko są zwyczajnie opadnięte. Rygiel zamocuj tak jak był bo tak być musi. Odkręć lekko zawiasy i podreguluj je żeby drzwi były wyżej.

Dzięki, tylko chyba z tymi zawiasami to nie jest takie hop siup :( ? Coś, gdzieś czytałem, że trzeba z deską powalczyć / progiem wew. / nadkolem / ??? Jak to w końcu jest, masz może jakieś foto "łopatologiczne" ;)

Opublikowano

Bzdura. Zakładając że masz dobre spasowanie elementów, czyli przykładowo błotnik nie ociera o drzwi, to spokojnie możesz podnieść je lekko na zawiasach. Nie musisz do tego nic rozbierać bo po co? I rygla też nie ruszaj bo rygiel jest zamocowany na stałe a to drzwi opadają z czasem, jeśli przestawiłeś rygiel to drzwi nadal masz opadnięte tak czy siak, a jak teraz je podniesiesz to rygiel masz źle zamocowany.

Weź sobie kogoś do pomocy żeby poszło sprawniej, popuść lekko śruby od zawiasów, unieś odrobinę drzwi i dokręć.

Edytowane przez Fenrir

Opublikowano

Bzdura. Zakładając że masz dobre spasowanie elementów, czyli przykładowo błotnik nie ociera o drzwi, to spokojnie możesz podnieść je lekko na zawiasach. Nie musisz do tego nic rozbierać bo po co? I rygla też nie ruszaj bo rygiel jest zamocowany na stałe a to drzwi opadają z czasem, jeśli przestawiłeś rygiel to drzwi nadal masz opadnięte tak czy siak, a jak teraz je podniesiesz to rygiel masz źle zamocowany.

Weź sobie kogoś do pomocy żeby poszło sprawniej, popuść lekko śruby od zawiasów, unieś odrobinę drzwi i dokręć.

Śruby zawiasów popuszczam od strony drzwi ? Czy od "słupka", bo tu właśnie jest mega słabe podejście do śrub (jedna od środka, a druga prawie pod błotnikiem mowa o dolnym zawiasie)

Opublikowano

Dziś byłem w zakladzie lakierniczym zeby podnieśli mi trochę te drzwi ale uznali, ze wszystko z nimi jest ok, dobrze sie schodzą i wszystkie jest równo jak sa zamknięte. Gościu mi jedyne zwrócił uwage na uszczelkę przedniej szyby, że odstaje dziwnie w jednym miejscu i mam jechać do nich to sprawdzą - domyślam się ze zdemontują te uszczelki, przeczyszczą i założą od nowa.

Pytanie zatem czy jest sens jak już będę to robił zeby wstawic nową uszczelkę ta dookoła szyby? I ewentualnie jak duzy to jest koszt