nike166 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Hej, Dużo jeżdżę ostatnio między innymi przez obwodnice gdzie można rozwijać prędkości i dziś zaskoczył mnie pewien kaprys auta , jadąc powyżej 130km/h temperatura na liczniku zaczela spadać delikatnie , gdy zwiekszalem prędkość to temperatura zaczela spadać bardziej i przy chwilowej jeździe przy prędkości 180km/h wskazówka na liczniku temperatury silnika spadła prawie do zera skali . Gdy zmniejszyłem prędkość do 120 , temperatura powoli wróciła do normy . Dodam, ze silnik rozgrzewa sie szybko i stoi twardo na połowie skali nie ma spadków temperatury podczas normalnej jazdy oraz temperatura nie rośnie powyżej połowy skali np w korkach . Tylko przy szybkich prędkościach powyżej 120 km/h zaczyna spadać w zależności od prędkości auta. Co jest nie tak ? Termostat takie by miał objawy ?
Babel Opublikowano 30 Grudnia 2014 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Moim zdaniem termostat jest zacięty i ma niewielką szczelinę. Większe prędkości to lepiej chłodzona chłodnica i większe prędkości wirnika pompy wody, lepszy obieg płynu i lepsze chłodzenie silnika. Wymieniłbym termostat.
Marcin1988 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Ja mam to samo wymieniłem termostat kupiłem Gates dalej to samo no własnie tez sie zastanawiam co to jest
nike166 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2015 Wymienie termostat i powiem czy coś się poprawiło
jacek70 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Wymień , tylko na dobry bo często nowe i to firmowe a są wadliwe.
sw77 Opublikowano 15 Lutego 2015 Opublikowano 15 Lutego 2015 Witam…. mam ten sam problem ze spadkiem temperatury ,też u siebie zamontowałem termostat Gates. Pytanie …czy wymiana termostatu pomogła ?
nike166 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Opublikowano 15 Lutego 2015 Wczoraj wymieniłem na wahlera, jak ręką odjął
sw77 Opublikowano 19 Lutego 2015 Opublikowano 19 Lutego 2015 Wczoraj wymieniłem na wahlera, jak ręką odjął Dzięki za info....jakoś na wiosnę sobie zmienię, bo ten mój ma jakieś 2000 km przebiegu...
jacek70 Opublikowano 19 Lutego 2015 Opublikowano 19 Lutego 2015 W przypadku uszkodzonego to zawsze pomaga. Wymień czym prędzej a tylko zyskasz na tym.
Rekomendowane odpowiedzi