Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

tak jak w temacie, potrzebuje zakupić router + do niego modem USB. Generalnie routery LTE są jeszcze drogie, więc chce kupić router 3g i do tego modem LTE, który w razie potrzeby "szybkości łącza" będę mógł włożyć bezpośrednio do komputera. I teraz pytanie co kupić? Ruter ma mieć wifi, które ma działać dobrze w mieszkaniu 64m2. Nie chciałbym przekroczyć kwoty 300zł.

Może ktoś z was użytkuje coś takiego i może podzielić się własnym doświadczeniem.

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez Lukasz_mk2
Opublikowano

mam odpalone lte na netgear wnr3500l + tomato usb i jakis modem lte na usb ktory dawany byl niedawno w promocji w play. wszystko dziala bardzo dobrze, zasieg wifi mam w troszeczke wiekszym mieszkaniu bardzo dobry (b/g/n, pracuje na n). dla swietego spokoju mozna podlaczyc modem do huba usb z wlasnym zasilaniem.

tego netgeara kup w wersji v1 - jest tansza ale ma mniej ramu. mnie wersja v1 w zupelnosci wystarcza do obslugi ruchu biezacego i dwoch zawsze aktywnych tuneli vpn

Opublikowano

kolego a możesz mi podać dokładny model modemu USB który ty posiadasz, bo na stronie netgear'a nic nie piszą o kompatybilności modemów USB z routerem, a podobno nie wszystkie modemy działają na routerach. No chyba, że aby działał w ogóle jakiś modem to trzeba wrzucić na ten router tomato??

Opublikowano

Tomato to altetnatywne oprogramowanie dla tego routera. Na allegro mozesz kupic ten sprzet z juz zainstalowanym. Oczywiscie ze na stronie nic nie pisza bo przy oryginalnym sofcie ten router nie wspiera modemow

Opublikowano

a wiesz może gdzie mogę poczytać jakie modemy będą wspierane przez router po wgraniu firmware'a tomato??

Opublikowano (edytowane)

Szczerze to nie :D ja mialem kilka lezacych w domu, zadzialal pierwszy z brzegu :) jesli to moze poczekac to niedlugo bede jechal tam gdzie stoi ten router i sprawdze co za modem jest tam wpiety

Edytowane przez marcindlug
Opublikowano

mogę poczekać, router i modem będę kupował dopiero po nowym roku, bo obecnie do końca stycznia mam net od dotychczasowego dostawcy.

Opublikowano

modem ktorego uzywam to huawei e3272. tak jak napisalem wczesniej - warto dokupic hub usb z wlasnym zasilaniem do uzywania modemu lte razem z routerem. dodatkowo mozna podlaczyc jeszcze drukarke i udostepnic ja w sieci domowej :)

Opublikowano

Najlepiej z Plusem [emoji12]