Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

REGENERACJA TURBINY 1.9TDI AWX 130KM - daje ciśnienie do 3barów :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, gdzie polecacie regenerację turbiny?

Pozdrawiam, Dominik

Opublikowano

Ja regenerowałem w Mielcu na ulicy długiej 55. Wszystko fajnie wziołem turbine od afn załozyłem po 1000km zdecydowałem sie na turbo od awx i gościu wymienił bez problemu za dopłatą 50 zł. Jak narazie zrobiłem z 10000 km i wszystko ok także polecam:)

Opublikowano

moze najpierw sprobuj wyczyscic??

zacinajaca sie geometria powoduje podwyzszone cisnienie

Opublikowano

Zacznij od porzadnej diagnostyki no to nie musi byc turbo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym czyscil turbo..

Opublikowano

sprawdz jak pracuje sztanga od turbiny

Opublikowano

Panowie podepne sie pod temat.Mam problem z przeladowaniem na zimnym silniku jest ok po przejechaniu kilku kilkunastu km auto przestaje jechac czasami ma tak ze jedzie,przestaje ciagnac i znow jedzie.Czy jezeli to zapieczone kierownice to nie byloby tak ze od samego rozruchu silnika i dodaniu gazu auto nie powinno ciagnac?

Opublikowano

Jak zgasisz auto i potem odpalisz to tryb awaryjny się kasuje i jeździsz normalnie, możliwe że na zimno nie dajesz ostro w palnik na jednym biegu dłużej niż przez 6 sek. bo dopiero przeładowanie przez tak długi czas odczytywane jest przez sterownik jako zagrożenie dla silnika i auto przechodzi w awarjny tryb. Podpięcie pod kompa i błąd z przeładowania plus podciśnienie na gruchę za pomocą pompki i obserwacja sztangi dają 100% pewność co do zapieczonej zmiennej geometrii. Jeżeli sztanga przytnie a pod wpływem jeszcze większego podciśnienia gwałtownie przeskoczy dalej to masz pewne że turbo na stół i czyszczenie.

Opublikowano

Najpierw pasowalo by sprawdzic sterowanie czyli N75

Opublikowano

Szczerze to N75 parę razy wymieniałem ale głównie z powodu niedoładowania. N75 zdecydowanie mniej psuje się w VNT-kach. Bardzo często za to w turbinach z WG-czyli jakieś 1Z-y i podobne sprawy.

Opublikowano

Zaworki są praktycznie identyczne w jednym i drugim. Bardziej chodzi o ich wiek i puszczające olej vakum. Jesli ktos ma ochote moge podpowiedziec jak naprawić taki zaworek.

Opublikowano

Na 3 barach turbina by dawno odleciała, a jechałoby się tym z dzwiękami pojazdu kosmicznego, pomiajając ograniczenia pomiarowe (ale tu występują różne metody).

Prawidłowa i pełna regeneracja takiej turbiny to 700zł, 3 lata gwarancji.

Opublikowano

I pewnie wysyłka w cenie :) wiesz ze ta gwarancja nie jest do uwzględnienia. Raz w swoim krótkim życiu próbowałem zareklamować taka turbine, wyjelem z auta wysłałem po 3 tygodniach dostałem odp ze turbo było nie poprawnie zamontowane i pierwsze uruchumienie było nie prawidłowe. Za wysyłkę płaciłem oczywiście w dwie strony a auto przez 3 tyg stało w garażu. Według mnie jedyna alternatywa jest zakład który sam regeneruje i montuje.

Opublikowano

Kurcze 3 bary dla turbiny (oczywiście już w odczycie z np. VAG-a z ciśnieniem atmosferycznym) to dużo bo samo turbo pompuje w takim razie 2 bary a norma to chyba 1.2-1.3 bara. Niemniej jednak można to jak pisałem super łatwo sprawdzić, jakaś pompka która robi podciśnienie i obserwacja sztangi. Turbo zapieka się prawie zawsze jak auto jeździ często po mieście bez mocnego wciskania gazu-czytaj głównie kobieta-kierowca lub fani ecodrivingu :P

Edytowane przez Matrix1540

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na 3 barach turbina by dawno odleciała, a jechałoby się tym z dzwiękami pojazdu kosmicznego, pomiajając ograniczenia pomiarowe (ale tu występują różne metody).

Gdzie regenerują dobrze turbiny, na jakich częściach, czy sprawdzają szczelność i wywazaja precyzyjnie??
Opublikowano

Co byście polecili wymiana na nową (http://allegro.pl/nowa-turbosprezarka-vw-audi-skoda-1-9tdi-130-140km-i5164132918.html) czy regeneracja turba, nie mam dołu w swojej audicy i wgl nie jedzie jak 130 KM i do tego świszczy strasznie turbina. bylem dzis u mechanika i po sprawdzeniu powiedzial ze wirnik ma straszne luzy i obija o ściankę regeneracja to koszt od 790 do 1200 netto cena zależy od stopnia uszkodzenia ( wymiany części).

Opublikowano

Co byście polecili wymiana na nową (http://allegro.pl/nowa-turbosprezarka-vw-audi-skoda-1-9tdi-130-140km-i5164132918.html) czy regeneracja turba, nie mam dołu w swojej audicy i wgl nie jedzie jak 130 KM i do tego świszczy strasznie turbina. bylem dzis u mechanika i po sprawdzeniu powiedzial ze wirnik ma straszne luzy i obija o ściankę regeneracja to koszt od 790 do 1200 netto cena zależy od stopnia uszkodzenia ( wymiany części).

to z linku to chinski badziew na ktorym mozesz nie dojechac do domu :grin:

oryginalna sprezarka kosztuje dwa razy tyle -> http://allegro.pl/turbosprezarka-audi-a4-a6-vw-passat-1-9-tdi-130km-i5156715741.html

szukaj sprawdzonej uzywki lub po dobrej regeneracji , ewentualnie kup nowa oryginalna ...

napisz skad jestes , latwiej bedzie mozna pomoc ...

Edytowane przez spanky

Opublikowano

Gdzie regenerują dobrze turbiny, na jakich częściach, czy sprawdzają szczelność i wywazaja precyzyjnie??

Zapraszam, mozesz mi podesłać to turbo.

Zrobię od podstaw na nówkę sztukę i nie będzie odstawała o gram od nowej z półki.

Stosuję części melett , daje 2 letnią gwarancję.

Mogę również wyjąć i włożyć do auta.

Jeśli chcesz opinię na mój temat i robionych turbin to poczytaj forum tourana TKP.

90% turbin z tego forum regenerowałem ja

auta stroiłem na większe moce i jeżdżą bez jęknięcia.

Pozdrawiam i w razie potrzeby dzwoń 509963064

Opublikowano

Zapraszam, mozesz mi podesłać to turbo.

Zrobię od podstaw na nówkę sztukę i nie będzie odstawała o gram od nowej z półki.

Stosuję części melett , daje 2 letnią gwarancję.

Mogę również wyjąć i włożyć do auta.

Jeśli chcesz opinię na mój temat i robionych turbin to poczytaj forum tourana TKP.

90% turbin z tego forum regenerowałem ja

auta stroiłem na większe moce i jeżdżą bez jęknięcia.

Pozdrawiam i w razie potrzeby dzwoń 509963064

Konkretnie to orientuję się w temacie bo brat ma problem z AVF. Nie wiem czy to wina turbo ale na zimnym aucie po nocy jak przyciśnie tak do 3000-3500 to auto kopci jak by olej spalał. Na rozgrzanym wszystko jest ok. Oleju nie bierze, auto ma webasto

Edytowane przez silnik

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, podłączam się do tematu. Mechanik i u mnie zdiagnozował nieszczelność w turbo. Z intercoolera wylałem dziś ok. 150 ml. oleju i niestety na rurach od powietrza znalazłem drobinki kurzu. Po wyglądzie turbiny podejrzewam że była już regenerowana (garret). Kolega, który trochę bardziej zna się na temacie powiedział że nie jest z nią jakoś źle, aczkolwiek trzeba działać i tu moje pytanie GDZIE W ROZSĄDNEJ ODLEGŁOŚCI OD TORUNIA MOGĘ ODDAĆ MOJĄ KARETĘ CELEM REGENERACJI I DEMONTAŻU/MONTARZU? Ktoś, coś?