Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc prawna w sprawie wypowiedzenia umowy o pracę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam dzisiaj dowiedziałem się od kolegi z biura w swojej pracy że mój pracodawca ma zamiar mnie zwolnić lecz nie ma w tym żadnej mojej winy wykonuje swoje obowiązki jakie mi nałożono. Teraz nie wiem jak postąpić w razie jak pracodawca będzie chciał mi wręczyć wypowiedzenie czy podpisywać za porozumieniem stron czy nie zgadzać się bo nie ma mojej winy i niech poprawia na winę pracodawcy oraz mam wątpliwości co do okresu wypowiedzenia bo w umowie jaką zawarłem z pracodawcą jest zapisane że strony dopuszczają sie wypowiedzenia 2 tygodnie tylko nie wiem właśnie jak z tym jest bo gdzieś słyszałem że jak sie pracuje długo w jednej firmie to ten akt jest wtedy nie ważny. Pracuję w tej firmie od 2011 roku a umowa jest zawarta do końca 2015 roku. Jeżeli ktoś z was orientuje się trochę w tych sprawach proszę o pomoc.

Edytowane przez xXPiotrekXx19
Opublikowano

Jezeli jest to umowa na czas określony to 2 tygodnie , pracując w tej samej firmie trzecia umowa musi byc juz na czas nieokreślony wtedy wypowiedzenie obowiązuje 3 miesiące.

Opublikowano

Jeśli Cię zwolni dając 2 tygodniowe wypowiedzenie to nie musi podawać przyczyny. Działa to również w drugą stronę.

Opublikowano

bo ktoś mi powiedział że jeżeli pracuję w tej firmie dłużej niż 3 lata to ten akt że strony dopuszczają sie wypowiedzenia umowy z dwutygodniowym wypowiedzeniem to że po takim okresie ten akt staje się nie ważny i wypowiedzenia musi być 3 miesiące. pytam się bo to mi mówiła koleżanka która studiuje na księgową i nie wiem czy może się nie pomyliła z tym czy jak

Opublikowano

hej

to co mówisz jest prawdą i koleżanka miała rację lecz jest jedno ale dotyczy to tylko sytuacji gdy masz umowę na czas nie określony i pracujesz u danego pracodawcy dłużej niż 3 lata wtedy masz okres wypowiedzenia 3 miesiące więc niestety nie dotyczy to twojej sytuacji

z prawnego punktu widzenia każdą umowę zawartą na czas określony czyli 2 , 3 czy 5 lat można wypowiedzieć bez podawania przyczyny z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia

ps. w miarę bezpiecznie jeśli chodzi o zatrudnienie mogą czuć się osoby zatrudnione na umowę na czas nie określony w tym wypadku nie mam możliwości wypowiedzenia umowy nawet z okresem 3 miesięcznym bez podawania przyczyny

nie dotyczy to wypowiedzenia zmieniającego stanowisko pracy ale to już inna bajka

głowa do góry może nie będzie tak źle

pozdrawiam

Opublikowano

ok dzięki za dokładne info teraz wiem jak to dokładnie jest. wiesz ja tam tym sie nie martwię bo jestem młody i pracę szybko sobie jakąś ogarnę bo zmian też się nie boję. A jest jakaś różnica w tym jak będzie wypowiedzenie za porozumieniem stron a wypowiedzenie z winy pracodawcy i to nie będzie upadłość firmy tylko coś mu widocznie w główce się pochrzaniło

Opublikowano

dla ciebie formalnie różnicy nie mam w jednym i drugim przypadku ustaje ci stosunek pracy z pracodawca ale jak zawsze jest ale

wiec w przypadku wypowiedzenia za porozumieniem nie otrzymujesz zasiłku dla bezrobotnych i jeśli posiadasz ubezpieczenie od utraty pracy np: do kredytu to cie nie obowiązuje odszkodowanie w przypadku wypowiedzeń z winy pracodawcy wszystkie powyższe cie dotyczą

dodatkowo w przypadku porozumienia jak nazwa wskazuje można się dogadać np na określone warunki na przykład ostatni dzień pracy na ostatni dzież miesiąca lub np jutro będzie twoja ostatnia zmiana

w przypadku wypowiedzenia przez pracodawcę obowiązuje cię ścisły okres wypowiedzenia 2 tygodniowego ( jest to uciążliwe np jak masz już inna pracę ) i liczone jest od soboty do soboty np szef daje ci wypowiedzenie w poniedziałek 12.01 to liczone jest od 17.01 a ostatni dzień pracy to 31.01 dodatkowo może wysłać cię na urlop bez twojej zgody

pozdrawiam