Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyciek płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników tego forum !!!

Mam bardzo dziwny problem związany z autkiem, a mianowicie co jakiś czas wycieka płyn chłodniczy. Raz wycieknie troche a raz wycieknie wszystko, i dzieje się to raz na jakiś czas tylko gdy auto stoi nocą w garażu. Nie widać skąd może to wyciekać ani nic takiego... :( może ktoś miał taki problem i wie co i jak, lub ktoś sie w tym orientuje, byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Skoro stoi w garazu i podczas postoju płyn cieknie to jaki problem spojrzec skad kapie i gdzie jest plama, inne objawy nie wystepuja typu : dymienie na biało, maź na korku od oleju, bulgotanie plynu ? Jak jest gdzies nieszczelny układ to weź kogos niech potrzyma go na obrotach a Ty diagnozuj skad kapie, bo musi być coś widac przy duzym ubytku. Tempereaature trzyma normalnie 90 * ?

Opublikowano

Skoro stoi w garazu i podczas postoju płyn cieknie to jaki problem spojrzec skad kapie i gdzie jest plama, inne objawy nie wystepuja typu : dymienie na biało, maź na korku od oleju, bulgotanie plynu ? Jak jest gdzies nieszczelny układ to weź kogos niech potrzyma go na obrotach a Ty diagnozuj skad kapie, bo musi być coś widac przy duzym ubytku. Tempereaature trzyma normalnie 90 * ?

Właśnie temperatura jest, a już próbowałem zdiagnozować skąd cieknie kilka razy po plamach ale jednak nic z tego, nigdzie sie tego nie dopatrze... :( a na obrotach jak jest to nie kapie ani nic w sumie to sie dzieje jak stoi i jest zimny silnik, niby od jakiegoś czasu przestało ale podkapuje po troche jeszcze coś :(

Opublikowano (edytowane)

Z tyłu za silnikiem jest taki plastikowy kruciec tam ida 2 czujniki temp wody/badz jeden jak nie masz klimy, on lubi pekac sprawdz tam reka, dziwne ze tylko na zimnym, rajcjonalnie myslac powinno sie lac jak sie wytworzy cisnienie w układzie, sprawdz dokładnie weze, zbiorniczek, weze łaczace sie z nagrzewnica w podszybiu i ten kruciec plastikowy.

A stan plynu jest po odpaleniu i przejechaniu kilku km? jak silnik jest właczony to moze kapac na rozgrzany element i odparowywac, a Tobie sie wydaje ze nie kapie.

Edytowane przez rhinbac
Opublikowano

witam mam podobny problem w A4b6 1.8T 163KM . Pojawił się wyciek.Zaczęło się od braku ogrzewania, po próbach odpowietrzenia układu zauważyłem plamę pod autem.Temperaturę trzyma brak oleju w płynie i odwrotnie,nie dymi.Na domiar złego silnik zaczął głośniej pracować i wydaje się że jest słabszy.W zbiorniczku płynu chłodzącego ubywa niewiele ok 200 ml (przez noc).Jeżeli macie pomysł co może się dziać proszę o podpowiedź. Jutro jadę do mechanika, po diagnozie dam znać. :mellow:

Opublikowano

200 ml to niewiele ? :D

Opublikowano

A co mówi komp? Może są jakieś błędy? Jaki masz olej i kiedy był wymieniany?

Opublikowano

Z tyłu za silnikiem jest taki plastikowy kruciec tam ida 2 czujniki temp wody/badz jeden jak nie masz klimy, on lubi pekac sprawdz tam reka, dziwne ze tylko na zimnym, rajcjonalnie myslac powinno sie lac jak sie wytworzy cisnienie w układzie, sprawdz dokładnie weze, zbiorniczek, weze łaczace sie z nagrzewnica w podszybiu i ten kruciec plastikowy.

A stan plynu jest po odpaleniu i przejechaniu kilku km? jak silnik jest właczony to moze kapac na rozgrzany element i odparowywac, a Tobie sie wydaje ze nie kapie.

sprawdze ten kruciec, naprawde dziwna sytuacja

witam mam podobny problem w A4b6 1.8T 163KM . Pojawił się wyciek.Zaczęło się od braku ogrzewania, po próbach odpowietrzenia układu zauważyłem plamę pod autem.Temperaturę trzyma brak oleju w płynie i odwrotnie,nie dymi.Na domiar złego silnik zaczął głośniej pracować i wydaje się że jest słabszy.W zbiorniczku płynu chłodzącego ubywa niewiele ok 200 ml (przez noc).Jeżeli macie pomysł co może się dziać proszę o podpowiedź. Jutro jadę do mechanika, po diagnozie dam znać. :mellow:

też mam problem z ogrzewaniem i autko zesłabło tyle że wczoraj wymieniłem filtr powietrza i wyczyściłem przepływke ale została sonda do wymiany ale autko odzyskało moc :)

Jeszcze mam problem z wyciekiem oleju, ale podejrzewam, że to odma z tyłu silnika ponieważ wszystkie uszczelki i uszczelniacze zostały wymienione, chyba że ktoś ma pomysł skąd może jeszcze uciekać ? :)