Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 1.8TQ + skrzynia z S4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś próbował lub zakładał do A4 b5 1.8TQ AEB skrzynię biegów z S4 b5 ?? Czy skrzynia pasuje bez przeróbek do silnika 1.8T ?? Jak to wygląda z przełożeniami względem seryjnej skrzyni ?? Zastanawiam się czy jest sens zakładać skrzynię 6-tkę do silnika zmodzonego na 300 / 300+ ??

Opublikowano

Chcesz rady - no to Ci dam. 300 koni lub więcej to z ekonomią spalania nie wiele ma wspólnego. A właśnie do tego tylko jest potrzebna skrzynia szóstka. Ta moc to do upalania, więc jak pisałem 6 zbędna.

Opublikowano

Czy ktoś próbował lub zakładał do A4 b5 1.8TQ AEB skrzynię biegów z S4 b5 ?? Czy skrzynia pasuje bez przeróbek do silnika 1.8T ?? Jak to wygląda z przełożeniami względem seryjnej skrzyni ?? Zastanawiam się czy jest sens zakładać skrzynię 6-tkę do silnika zmodzonego na 300 / 300+ ??

Skrzynia siada bez przeróbek, ma inne flansze przegubów wewnętrznych, nie wiem jak z rozrusznikem. Trzeba wymieniać tylny dyfer, wybierak.

S4 b5
1.Gang 3,500
2.Gang 1,889
3,Gang 1,231
4,Gang 0,967
5,Gang 0,806
6,Gang 0,684
R.Gang 3,455
przeł. główne 4,111
Przełożenia skrzyni (1.8T) (ozn. siln.: AEB, ANB, APU, ARK)
» Skrzynia manualna
» Bieg: 1 3.500
» Bieg: 2 2.118
» Bieg: 3 1.300 /
» Bieg: 4 1.029 /
» Bieg: 5 0.838 /
» Wsteczny: 3.444
» Główne: 3.700
Opublikowano
  • Autor

Ekonomia mnie nie interesuje bo auto i tak na trasie pali mało. Bardziej jestem ciekaw różnic przy codziennym użytkowaniu, wiadomo skrzynia dłuższa to obroty mniejsze ale wszystko kosztem przyśpieszenia....

Odnośnie pasowania skrzyni z S4 czy zakładając taką skrzynię zakładam również tą cienką przekładkę między silnik a dzwona skrzyni ?? Czy sprzęgło z dwumasem może pozostać 1.8T ??

Edytowane przez Pawel_M

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie nastepne.

Czy jest inna skrzynia 6 biegów pasująca do b5Q?

Te od esy strasznie drogie.

A np skrzynia od a6 c5 podejdzie ?

Edytowane przez davidlive

Opublikowano

Jak chcesz długą skrzynię to sprawdź czy pasowałaby z 2.5 TDI ;)

Opublikowano

Pewnie by podeszła ale chyba za dluga ;-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chcesz rady - no to Ci dam. 300 koni lub więcej to z ekonomią spalania nie wiele ma wspólnego. A właśnie do tego tylko jest potrzebna skrzynia szóstka. Ta moc to do upalania, więc jak pisałem 6 zbędna.

Skrzynia siada bez przeróbek, ma inne flansze przegubów wewnętrznych, nie wiem jak z rozrusznikem. Trzeba wymieniać tylny dyfer, wybierak.

S4 b5
1.Gang 3,500
2.Gang 1,889
3,Gang 1,231
4,Gang 0,967
5,Gang 0,806
6,Gang 0,684
R.Gang 3,455
przeł. główne 4,111
Przełożenia skrzyni (1.8T) (ozn. siln.: AEB, ANB, APU, ARK)
» Skrzynia manualna
» Bieg: 1 3.500
» Bieg: 2 2.118
» Bieg: 3 1.300 /
» Bieg: 4 1.029 /
» Bieg: 5 0.838 /
» Wsteczny: 3.444
» Główne: 3.700

Prawdę mówiąc olałem trochę temat zakładania skrzyni z S4 bo skrzyni z dłuższymi przełożeniami nie potrzebuję a jedynie chciałem mieć kolejne przełożenie bo piątka przy normalnej jeździe jest za krótka. Dzisiaj miałem chwilę i z informacji jakie podał lelum na temat przełożeń skrzyń 1.8T i S4 wynika że skrzynia szóstka wcale nie jest dłuższa pomijając ostatni bieg a jest nawet krótsza. Jedynie drugi bieg w skrzyni S4 jest minimalnie dłuższy bo przy 6000obr jest o niecały 1km/h szybsza. Pozostałe biegi przy tej samej prędkości obrotowej mają mniejszą prędkość niż skrzynia z 1.8T Więc teoretycznie auto ze skrzynią z s4 przy wyższych prędkościach będzie szybciej się napędzać niż na skrzyni typowej z 1.8T...

Edytowane przez Pawel_M

Opublikowano

przeciez to golym okiem z przelozen widac :) ale jest ten 6 bieg ktory jest mega przydatny na trasy :) jako ciekawostke dodam ze aktualnie w moim Q siedzi ADR i napedy z s4. da sie, dziala, jezdzi sie po miescie calkiem fajnie, w trasie 6 bieg, ~130km/h i 3tys obr na kolach 15" :decayed:

Opublikowano
  • Autor

przeciez to golym okiem z przelozen widac :) ale jest ten 6 bieg ktory jest mega przydatny na trasy :) jako ciekawostke dodam ze aktualnie w moim Q siedzi ADR i napedy z s4. da sie, dziala, jezdzi sie po miescie calkiem fajnie, w trasie 6 bieg, ~130km/h i 3tys obr na kolach 15" :decayed:

Jak siadłem i sobie policzyłem to też to zauważyłem ale większość osób na tym forum pisze że skrzynia z s4 jest długa. Czy łącząc skrzynię s4 z silnikiem 1.8 zakładałeś tą cienką przekładkę która jest w 2.7 ?? co z rozrusznikiem i sprzęgłem ??

Edytowane przez Pawel_M

Opublikowano

Akurat nie ja skladalem to do kupy ale przekladka lezy w garazu, sprzeglo i rozrusznik z adr zostal

Opublikowano

Ja mam alj czyli fabrycznie juz dłuższe przełożenia jak na quattro.

Jaki kod tej skrzyni dawałeś, wał tez trzeba inny ?

Mnie własnie tego 6 biegu na trase brakuje zawsze :decayed:

Opublikowano

Jak masz piątkę, to wał będzie potrzebny od 6-biegowej.

Jeszcze powinieneś wziąć pod uwagę przełożenia mostu i skrzyni.

Nie każda "para" pasuje jak należy - oczywiście będzie to jeździć, ale któryś z mechanizmów różnicowych może się szybciej poddać.

Trzeba sprawdzić po kodach jakie mosty pasują bez problemów do skrzyni którą chcesz włożyć.

Np. S4 ma przełożenie 37/9 i z tego co kojarzę pasują prawidłowo tylko mosty DQA i DAK.

Możesz zobaczyć jaki masz most i dopasować skrzynię lub odwrotnie.

Opublikowano

Skrzynia 6b wymaga innego walu. U mnie siedzi komplet skrzynia/wal/dyfer z s4

Opublikowano
  • Autor

Ja mam alj czyli fabrycznie juz dłuższe przełożenia jak na quattro.

Mnie własnie tego 6 biegu na trase brakuje zawsze :decayed:

U mnie przy AEB potrzebuję skrzynię, wał, most, całą kasetę lewarka zmiany biegów łącznie z cięgnami, półosie i zwrotnice ( ewentualnie mogę założyć mniejsze zabieraki ) U ciebie z tego co wiem temat półosi i zwrotnic odpada bo fabrycznie masz większe przeguby i większy wieloklin, natomiast reszta jak u mnie.

Opublikowano

Tak, ale ajl ma dłuższa skrzynie niz aeb i podobno ten sam most co s4, muszę to sprawdzić, został by wybierak i wał do wymiany